fbpx

[Ekskluzivno] Dobra država v javnem pismu razkrila zavajanje Manice Ambrožič pri merjenju javnega mnenja agencije Ninamedia za RTV

Odgovorna urednica informativnega programa na RTV SLO Manica Ambrožič prekriva podatke o merjenju javnega mnenja agencije Ninamedia. (Foto: STA)

Odgovorna urednica informativnega programa na RTV SLO Manica Ambrožič s svojo četico novinark skrbi za veliko slabe volje med slovenskimi državljani. (Foto: STA)

Zunajparlamentarna stranka Dobra država je razkrinkala sodelovanje RTV Slovenije in agencije Ninamedia, ki za javni medijski servis izvaja vsakomesečno merjenje javnega mnenja. Dobra država pa ugotavlja kršitve tako standardov mednarodnega združenja ESOMAR kot izmikanju odgovornih na RTV Slovenija.

Zunajparlamentarna stranka Dobra država je že nekajkrat poskusila dobiti odgovor, zakaj RTV Slovenija sodeluje z agencijo Ninamedia pri merjenju javnega mnenja. Odgovorna urednica informativnega programa Manica Ambrožič jim je poslala suhoparni odgovor: “Ninamedia, ki je tudi za nas opravljala javnomnenjske raziskave, pri svojem delu upošteva standarde in merila svetovnega združenja trženjskih in javnomnenjskih raziskovalcev ICC/ESOMAR (International Code on Market and Social Research). Glede vseh drugih vprašanj se obrnite na izvajalca raziskave.” 

V Dobri državi z odgovorom odgovorne urednice informativnega programa Manice Ambrožic niso bili zadovoljni. Zato so jim 31. decembra 2019 poslali novo pismo, kjer so razkrili vse napake merjenja javnega mnenja agencije Ninamedia. V javnem pismu se v Dobri državi sprašujejo, kako lahko nacionalna televizija najema agencijo, ki ne izpolnjuje vseh standardov in ni članica mednarodnega združenja ESOMAR in kakšen je vprašalnik najetega podjetja, kako so bila vprašanja v anketi zastavljena, so anketiranci odgovarjali samostojno po spominu, ali so izbirali vnaprej pripravljene opcije odgovorov, kakšen je vrstni red vprašanj in podvprašanj ter merske napake.

Ne glede na objektivnost je RTV Slovenija bila vedno tihi podpornik levosredinskih strank in "marksistične" ideologije. Za škandal so poskrbeli prav na prvi dan leta 2020, ko so vrteli posnetek silvestrovanja jugoslovanskega diktatorja Josipa Broza Tita iz leta 1972. (Foto: STA)

Ne glede na objektivnost je RTV Slovenija bila vedno tihi podpornik levosredinskih strank in “marksistične” ideologije. Za škandal so poskrbeli prav na prvi dan leta 2020, ko so vrteli posnetek silvestrovanja jugoslovanskega diktatorja Josipa Broza Tita iz leta 1972. (Foto: STA)

RTV Slovenija zavestno zavaja javnost ali pa je njihovo neznanje posledica nepoznavanja področja merjenja javnega mnenja
V nadaljnjem odgovoru zavrnejo odgovore Ambrožičeve, da v svojih raziskavah upoštevajo merila EUSOMAR. “Če bi bilo, bi v skladu s standardi in merili ESOMAR objavili podatke o načinu zbiranja podatkov, natančnem vprašalniku, kot to izhaja iz 8. in 9. člena meril in standardov ESOMAR. Tega niste storili, kar onemogoča presojo kredibilnosti objavljenih podatkov. Vaša navedba o tem, da najeto podjetje spoštuje merila ESOMAR, je brez pravne in vsebinske osnove, je zavajanje javnosti, ki je lahko zavestno, ali posledica nepoznavanja tega področju,poudarja predsednik Dobre države, Bojan Dobovšek.

Predsednik Dobre države, Bojan Dobovšek očita odgovorni urednici informativnega programa na RTV Slovenija Manici Ambrožič hude kršitve merjenja javnega mnenja agencije Ninamedia. (foto: Nova24tv).

RTV Slovenija se dela neumno in noče poslati pravilnih podatkov stranki Dobra država
Dobra država RTV Sloveniji med drugim očita, da je njihov odgovor neumesten. Kljub temu, da je dokazano, da Ninamedia ni članica ESOMAR, so na RTV Slovenija gluhi za opozorila.

 

Javno pismo zunajparlamentarne stranke Dobra država zaradi zavajanja RTV Slovenija v merjenju javnega mnenja agencije Ninamedia. (Foto: Nova24tv)

Javno pismo zunajparlamentarne stranke Dobra država zaradi zavajanja RTV Slovenija v merjenju javnega mnenja agencije Ninamedia. (Foto: Nova24tv)

S tem pa kršijo svojo temeljno dolžnost, to je objektivno in nepristransko poročanje. “Zaradi navedenega vas še enkrat prosimo, da, kot javni zavod, ki je v skladu z zakonom o RTV Slovenija odgovoren za objektivno in nepristransko poročanje, nam in javnosti posredujete odgovore na zgoraj navedena vprašanja, to so med drugim tudi informacije javnega značaja,” zaključujejo v Dobri državi.

Luka Perš