fbpx

[Ekskluzivno] Dokumenti kosovske parlamentarne komisije: Za toliko je Golobov Gen-I opeharil kosovske državljane!

Nekdanji predsednik uprave Gen-I Robert Golob se je znašel v parlamentarni preiskavi kosovskega parlamenta.

Nova24TV predstavlja dokumentacijo kosovske parlamentarne komisije, ki preiskuje oškodovanje v zvezi z spornimi nakupi električne energije, v katere je bila vpletena srbska podružnica Gen-I iz Beograda in posrednik pri prodaji, kosovski veleposlanik na Hrvaškem Martin Berishaj. Preplačila energije so znašala kar za 150 evrov za megavatno uro.

Na Nova24TV smo v sredo ekskluzivno poročali, da je kosovski parlament ustanovil preiskovalno komisijo za preiskavo energetskih poslov Gen-I, v katere sta bila vpletena nekdanji predsednik uprave Gen-I Robert Golob in kosovski veleposlanik na hrvaškem Martin Berishaj. Tokrat smo prejeli tudi dokumentacijo.

Parlamentarna komisija je bila ustanovljena zaradi škandala, v katerem sodeluje kosovski veleposlanik Berishaj in je dodobra pretresel kosovsko javnost. Sumi se namreč, da je prenašal denar od svojega podjetja do kandidata za predsednika slovenske vlade.

Za več milijonov oškodovali Kosovske državljane
Iz dokumenta v albanskem jeziku je razvidno, da je izpostava Gen-I v Beogradu izplačala podjetju Berishaja 600 tisoč evrov. Kot navajajo, je bil Berishaj posrednik pri prodaji električne energije med podjetjema Gen-I in Elektro podjetjem Kosovo. Po podatkih iz dokumentacije je Elektro podjetje Kosovo meseca januarja prodalo električno energijo podjetju Gen-I za 105 evrov za megavatno uro, istočasno pa je Elektro podjetje Kosovo kupovalo električno energijo od srbskega podjetja za 255 evrov za megavatno uro. Pri tem gre torej kar za 150-evrsko razliko za prodani megavat električne energije, v dveh mesecih pa so na Kosovem na ta način, od srbske podružnice Gen-I, kupili za 4,2 milijona evrov električne energije.

Peter Truden