[Ekskluzivno] Dosje državna NLB plačuje Kosa: Nogomet, prvi milijon in hišna številka 4 v Domžalah

Foto: STA

Razkritja o delovanju podjetja Draga Kosa, o katerih bomo pisali v feljtonu, so povsem kompatibilna tudi z vlogo nogometnega sodnika, ki jo v medijih rad igra Kos. Nogometni insajderji ocenjujejo, da je skušal leta 2010, ko je bil po poteku mandata predsednika Komisije za preprečevanje korupcije brez redne službe, v javnosti ustvarjati vtis, da bi lahko postal predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS). O tem pričajo tudi nekateri članki, v katerih Kos obračunava s takratnim predsednikom NZS Ivanom Simičem. Dovolj bo, če citiramo samo naslov članka, ki je bil novembra 2010 objavljen na Siolu: “Drago Kos: Predsednik Simič ima hude težave.” To leto je slovenska nogometna reprezentanca s selektorjem Matjažem Kekom dosegla uspeh, o katerem lahko od tedaj le sanjamo: tekmovala je na svetovnem prvenstvu v Južnoafriški republiki.

Namesto Kosa je potem leta 2011 predsednik NZS postal odvetnik Aleksander Čeferin, Kos pa je človeka iz svojega nogometnega miljeja vpeljal v svoje podjetje R.U.R. 2. septembra 2011 je desetodstotni lastnik Kosovega podjetja R.U.R. postal leta 1950 rojeni Stanoje Dodić. V javnosti se kot solastnik R.U.R., ki ga je državna NLB najela za 250 evrov na uro, ne izpostavlja, raje nastopa v nogometni vlogi, kot bivši nogometni vratar, čigar statistika na spletni strani prvaliga.si sicer kaže samo na sedem tekem, a pri vseh sedmih je njegov status: “ni vstopil”. Letos je fotografijo Dodića, ki je tudi bivši trener Korotana, v časniku Večer objavil novinar Tomaž Ranc, o katerem smo v povezavi z Dragom Kosom v tem feljtonu že pisali, saj je bil novinar Ranc žrtev kriminalistov Kosa in Romana Praha, ki sta mu kršila ustavne pravice, ko sta, ko je pisal o aferi Vič – Holmec, nezakonito pridobila izpis njegovih telefonskih klicev. Fotografije Stanojeta Dodića so s Facebook profila NK Fužinar po dogodku, o katerem je poročal Ranc, umaknili.

Soseska se seli v Domžale
Če statistike kažejo nepomembno vlogo Dodića, ki v tekmah prve lige sploh ni nastopil, v nogometu, razkrivajo finančni podatki podjetja R.U.R. pravo revolucijo po njegovem vstopu v lastništvo podjetja. Že v letu, ko je postal solastnik, so poslovni prihodki z ničle narasli na več kot 376 tisoč evrov. Kar gre najbrž pripisati tudi dejstvu, da je Kos po prenehanju mandata na KPK moral pognati svoj posel. A že v prvem letu Dodićevega solastništva v družbi je, kot je razvidno iz tabele, ta ustvarila več kot 875 tisoč evrov prihodkov, dve leti po Dodićevem vstopu v lastništvo podjetja, leta 2013, pa so ustvarili že več kot 1,3 milijona evrov prihodkov.

Ali igra nogometni vratar brez nogometne kariere Dodić v podjetju R.U.R., ki se je po njegovem vstopu prisesalo na državno NLB, poleg lastniške še kakšno vlogo, ni bilo nikoli uradno pojasnjeno. Po naših informacijah pa je prejemal letno po več deset tisoč evrov nakazila. Živi v ljubljanskem predelu Fužine, kamor se je preselil leta 2007. Najdemo pa povezavo med Kosom in Dodićem ter podjetjem R.U.R. še v času, preden se je Dodić odselil na Fužine. Živel je za Bežigradom, na ulici Pohorskega bataljona, v soseski, kjer je na Šarhovi živel tudi današnji skrbnik pogodbe z R.U.R. pri NLB Rok Praprotnik. V istem bloku kot Dodić je bil takrat solastnik stanovanja tudi današnji Kosov (oziroma R.U.R.-ov) sosed. In to neposredni, saj je sedež R.U.R. od leta 2009 na Groharjevi 4 v Domžalah, Dodićev nekdanji sosed pa ima od leta 2006 hišo na sosednji hišni številki.

Je pa Dodić stanovanje za Bežigradom prodal sedemindvajset let mlajšemu Korošcu. Korošec je tudi Drago Kos. Do leta 2006 je bil lastnik stanovanja na tem naslovu tudi nekdanji zastopnik delniške družbe Euroin fond, družba za finančni inžiniring in svetovanje, ki je bila družba z zelo razvejanim sistemom hčerinskih družb.

Dosje bomo nadaljevali z razkritji sodelavcev podjetja R.U.R., ki mu je državna NLB plačevala tudi po 250 evrov na uro: od lovskega inšpektorja, do vahabita, ki je napadel ministra.

Andrej Žitnik