fbpx

[Ekskluzivno] Dosje državna NLB plačuje Kosa: Preberite, s čim sestra Draga Kosa Marta Kos v šahu drži Boruta Pahorja

Foto: Twitter, Drago Kos

Kdo je Drago Kos, čigar podjetje R.U.R. se je leta 2014 za 250 evrov na uro, po pritisku javnosti pa za 218 evrov na uro prisesalo na s strani davkoplačevalcev večkrat milijardno dokapitalizirano državno banko NLB, v kateri so Iranci nekaj let prej, ko je bil Kos predsednik Komisije za preprečevanje korupcije, prali teroristični denar, in kakšno mrežo je spletel ter kdo so ljudje, ki jih plačuje? Pred vami je četrta iz serije zgodb, v kateri bomo razkrili ozadje sestre Draga Kosa Marte Kos.

Mediji, policija in nogomet so tri teme, okoli katerih se javno že desetletja vrti Drago Kos. Poleg najnovejše soproge, danes direktorice in odgovorne urednice informativnega in športnega programa Pop TV Tjaše Slokar Kos, in skrbnika njegove pogodbe pri državni NLB Roka Praprotnika, ki je večji del kariere oddelal kot novinar, je z mediji neločljivo povezana tudi profesionalna pot Kosove sestre Marte Kos.

Tudi ona je v mladih letih živela od državnega proračuna. Bila je novinarka in dopisnica RTV Slovenija iz Nemčije, potem je odšla za direktorico vladnega urada za informiranje, v reviji Playboy pa je še danes objavljena prigoda, ki opisuje njen konflikt s takratnim predsednikom vlade Janezom Drnovškom, ki ji ni dovolil, da se rine v ospredje kot njegova sopodpisnica na vabilu za novoletni novinarski sprejem. Revija je še zapisala, da je v jezi izjavila, da je na sprejem sploh ne bo, nato pa posegla po poceni triku: oblečena v dedka Mraza je predstavnikom medijev na stopnicah delila bombone.

Foto: STA

Po nekaj letih v lastnem podjetju GKTI, ki je, mimogrede, iz proračuna po podatkih aplikacije Erar zaslužilo od leta 2007 neverjetnih 515.365 evrov, skoraj polovico od Mestne občine Ljubljana, se je Kosova spet vrnila na državne jasli, ko je postala najprej veleposlanica v Nemčiji, od koder so prihajale zlasti fotografije njenega rajanja na gej paradi, zdaj pa je v Švici. Ukaz o njenem imenovanju je predsednik republike Borut Pahor, ki je bil predsednik vlade v letih, ko so Iranci v državni NLB oprali teroristično milijardo evrov, podpisal lani septembra. Rekli bi lahko, da ji malce tudi dolguje, saj je postal leta 2008 kot predsednik stranke SD predsednik vlade tudi z njeno pomočjo.

Kosova je namreč v časopisu tajkuna Bojana Petana Dnevnik, ki danes prevzema Večer, za 8.440 evrov v predvolilnem času leta 2008 objavila celostranski oglas, v katerem je napadla Pahorjeve politične tekmece iz takratne vlade Janeza Janše (SDS).  Za medije je trdila, da je oglas financirala sama, a je hitro dobila tudi to povrnjeno iz proračuna; samo tri mesece po objavi oglasa, decembra 2008, je njeno podjetje GKTI od ljubljanske mestne občine in družbe Turizem Ljubljana prejelo 15.360 evrov nakazil, januarja naslednje leto pa še 10.080 evrov od MOL, Festivala Ljubljana, mestnega stanovanjskega sklada, javnega zavoda Lekarna Ljubljana in regionalne razvojne agencije ljubljanske regije.

Foto: STA

Uradna piarovka ob ustanovitvi Foruma 21
To sicer ni bila osamljena politična akcija Kosove, ko je Milan Kučan ustanavljal Forum 21, je bila njihova uradna piarovka. Ljudje iz večjih slovenskih medijev, ki so bili na izobraževanjih pri Kosovi pod znamko GKTI, pa – glede na upad prodajnih naklad – niso dobili uporabnih znanj, ki bi jih v branži potrebovali za uspešno delovanje. Tudi tam je Kosova delila bonbončke, ko so svoje karakterne poteze povezovali z barvami, pripoveduje eden od slušateljev.

Andrej Žitnik