fbpx

[Ekskluzivno] Hanova poslovna hobotnica sega veliko dlje od Petrola, njegovi tesni zaupniki iz Radeč pa soočeni s hudimi očitki

Poslanec SD Matjaž Han. (Foto: STA)

Družinsko podjetje najbogatejšega poslanca iz stranke SD Matjaža Hana posluje tudi s podjetjem Radeče papir nova, ki jo vodita župan iz Radeč Tomaž Režun in Leopold Povše – oba člana SD – in se sooča s številnimi očitki o nepravilnostih in kršenjem zakonodaje. Delavci družbe in vodstvo naj bi bili zaposleni kar na podjetju za zaposlovanje invalidov, da so varni pred plačevanjem prispevkov za socialno varnost, saj tako privarčujejo več deset tisoč evrov mesečno. “Hanova podjetja” imajo odprta posojila pri A-banki, kjer je bila nadzornica še ena oseba iz “Hanovega klana”, to je Alenka Težak Vrhovnik.

Razkrite povezave vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana in njegovega družinskega podjetja M&M International d.o.o., ki ga vodi žena najbogatejšega poslanca Ljudmila Han, z državnim Petrolom, je zgolj manjši del njegove močno razvejane poslovne hobotnice. V nadaljevanju vam bomo predstavili njen širši del in ključne ljudi, ki jih je najbogatejši poslanec Matjaž Han nastavil po različnih državnih družbah, ti pa mu vračajo usluge na različne načine. Za vse našteto imamo dokumente in priče.

Prvi je Tomaž Režun, župan Radeč in član SD. Kot so pisali že ostali mediji in izhaja iz revizorskega poročila, podjetje M&M International posluje tudi z občino Radeče in ostalimi. Pred župansko funkcijo je bil Režun direktor komunale Radeče. Ta pa ni zgolj politično dejaven, temveč je tudi direktor podjetja Radeče papir nova. To podjetje se pod njegovim vodstvom sooča s številnimi očitki o poslovnih goljufijah, korupcijo in celo kaznivimi dejanji.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, radeški župan Tomaž Režun in infrastrukturna ministrica Alenka Bratusšek. (Foto: STA)

Nekdanji vodja pravne službe Matej Drašček je v poročilu lastnikom na več straneh (v prilogi v angleškem jeziku) opisal, da si je vodstvo pripravilo dvojne pogodbe, neobdavčena izplačila, očital je kršenje konkurenčne klavzule, primere nepotizma, zanemarjanje temeljnih obveznosti vodstva in številne druge nepravilnosti, ki predstavljajo številne kršitve zakonodaje, med drugim tudi Zakona o gospodarskih družbah (ZGD). Pri njegovih “rabotah” mu zelo uspešno pomaga tudi finančni direktor podjetja Leopold Povše, prav tako član SD. Namreč med drugim iz opisa izhaja, da Radeče papir nova nakazuje preko fiktivnih računov 35 tisoč evrov mesečno na nek drug račun v Dubaju za neopravljeno delo, pri čemer gre za tako imenovano prikrito izplačilo dobička.

Zaposleni na invalidskem podjetju, ki mu ni potrebno plačevati prispevkov
Sedaj pa pozor. Podjetje Radeče papir nova d.o.o. je tudi lastnik podjetja Muflon d.o.o.. Gre za podjetje za zaposlovanje invalidov, ker gre za socialno ogrožene ljudi, mu država pokrije stroške za prispevke zaposlenih invalidov. Iz zanesljivih virov, ki smo jih pridobili in Ajpesa smo izvedeli, da tam niso zaposleni samo invalidi, temveč večji del delavcev in celoten menedžment Radeče papir nova d.o.o., s tem pa podjetje Radeče papir nova d.o.o. prihrani na deset tisoče evrov stroškov mesečno in tako preslepijo uradno zakonodajo, vse na plečih davkoplačevalcev. Da to lahko počnejo povsem odkrito, jim je zagotavljala nekdanja ministrica za delo in socialne zadeve Anja Kopač Mrak, znova vidna članica stranke SD in aktualna sekretarka v kabinetu predsednika vlade.

Foto: Demokracija

Župan občine Radeče in v prostem času direktor družbe Tomaž Režun ima mimogrede odprtih več kot 20 sodnih zadev na različnih slovenskih sodiščih, poleti pa je ravno zaradi tega občino Radeče obiskala ministrica za pravosodje Andreja Katič, še ena ministrica iz kvote SD, vendar se je v ozadju govorilo in to smo že poročali, da ni šlo zgolj za protokolarni obisk, temveč predvsem delovni obisk z namenom, “kako se rešiti sodnih mlinov”.

Andreja Katič in Tomaž Režun. (Foto: STA, FB)

“Hanova podjetja” imajo odprta posojila pri A-banki, tam je bila nadzornica še ena oseba iz “Hanovega klana”
Matej Drašček, ki podjetje zapustil zaradi vsega naštetega, mobinga ter diskreditacij, je pri tem razkril še eno pomembno osebo iz “Hanovega klana”. To je Alenka Vrhovnik Težak, ravno tako svetovalka v Radeče Papir nova in Muflon. Samo njeno ime v brskalniku razkrije, da je leta 2009 ona začasno prevzela vodenje Petrola, kar štiri leta je bila nadzornica A-banke, kamor jo je tudi spravil vplivni poslanec Matjaž Han. Izpis iz Ajpesa pa razkrije, da ima Hanovo podjetje M&M International d.o.o. pri tej banki odprto posojilo v višini 160 tisoč evrov, Radeče papir nova za 1.013.300 evrov, podjetje Muflon d.o.o. pa 1,198.300 evrov. Matej Drašček v poročilu še razkriva, da je imela Alenka Vrhovnik Težak ambicije postati vice guvernerka Banke Slovenije, kar je zopet bila naloga Matjaža Hana, da jo tja nastavi preko stranke SD.

Alenka Vrhovnik Težak (Foto: STA)

Letno poročilo Radeče papir nova iz leta 2015 razkriva, da je med postavko finančnih dolgov družbe tudi podjetje M&M International poslanca Matjaža Hana. Pri tem je zanimivo, da je to podjetje dalo Radečam papir novi d.o.o. posojilo v vrednosti 90 tisoč evrov in da je bila to edina družba, ki je dobila povrnjeno posojilo še v istem letu. Pri tem je zanimivo predvsem to, da so preostali posojilodajalci dobili povrnjenih nič evrov ali neko smešno bagatelo.

Govori pa se tudi da lovke preko Radeče papir nova in Muflon segajo tudi v državno Krko. Po nekaterih, a dokaj zanesljivih informacijah ima Matjaž Han poleg M&M International še vsaj 5 prikritih podjetij.

Rok Kranjc