[Ekskluzivno] Italijanski poslanci v pismu Draghiju predlagajo, da se vlada v obsodbi kršitve človekovih pravic v Iranu pridruži Janši – podpisniki ostro tudi nad Borrella

Od leve proti desni:L Mario Draghi, Janez Janša in Joseph Borrell. (Foto: STA)

Slovenski predsednik vlade Janez Janša je dejal, da si Iranci zaslužijo demokracijo, svobodo in človekove pravice in da bi morala to podpreti tudi mednarodna skupnost. Janša je ob tem ponovil, da je za kršitve človekovih pravic odgovoren iranski režim. To je v pismu italijanskemu zunanjemu ministru Luigiju di Maioju in italijanskemu premierju Mariu Draghiju zapisalo deset uglednih italijanskih parlamentarcev in nekdanji italijanski zunanji minister Giulio Maria Terzi. Podpisniki pisma so še posebej poudarili, da Janez Janša, ki je predsednik vlade v Sloveniji, ki kot država predseduje Svetu EU, uživa njihovo neomajno podporo, saj je njegovo stališče do Irana zelo natančno. Visokega predstavnika Unije za zunanje zadeve Josepa Borrella so napadli zaradi njegove podpore iranskemu režimu. Borrell je, potem ko je Janša pozval k neodvisni preiskavi pokola političnih zapornikov leta 1988, izjavil, da mnenje Janše ne odraža stališča EU.

Izjava Josepa Borrella nevarno ogroža verodostojnost evropskih institucij, Borrell pa do danes ni pojasnil, katere izjave Janše ne odražajo stališč in vrednot EU. “Kot poslanci in predstavniki civilne družbe, ki so se vedno zavzemali za spodbujanje in zagovarjanje spoštovanja demokracije, človekovih pravic in vseh tistih načel, ki predstavljajo nepogrešljive stebre naše družbe na vseh lokacijah, čutimo dolžnost, da še enkrat pokažemo svojo globoko zaskrbljenost zaradi vse bolj zaskrbljujočih razmer, ki v Iranu še naprej trajajo, zlasti v zadnjem času,” so zapisali v pismu in pozvali Draghija, naj se italijanska vlada pridruži slovenski, da se iz Evropske unije odstrani vsaka senca dvoma, kaj EU tradicionalno zagovarja – človekove pravice.

V pismu italijanski poslanci naštevajo številne kršitve človekovih pravic v Iranu in primere brutalnosti iranskega režima ter kdo je v resnici Ebrahim Raisi, ki je z goljufijo na volitvah prišel do predsedniškega položaja, predtem pa je bil namestnik predsednika iranskega tožilskega odbora, ki mu pravijo tudi “komisija za smrt”.

“Je to režim, s katerim Borrell in mirovniki EU želijo znova začeti jedrska pogajanja,” se sprašujejo v pismu in poudarjajo, ta taisti Borrell ni nikoli obsodil nečloveškega ravnanja iranskega režima, niti napadov iranskega režima na politične nasprotnike v Evropi, kot se je to zgodilo junija 2018.

Originalno pismo si lahko ogledate spodaj: