[Ekskluzivno] Iz proračuna porabili 74,5 milijona evrov, pa niso postavili niti enega doma za starejše – študije pa delajo politiki, ki kupujejo stanovanja na Floridi!

Revizija ni zajela nove študija, financirane iz proračuna. Našli smo jo na spletni strani Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, kjer je njen vodja nihče drug kot Vlado Dimovski. Ki je bil v kar dveh vladah LDS, šesti, ki jo je vodil Janez Drnovšek, in sedmi, pod vodstvom Antona Ropa, ki je kasneje prestopil v SD, prav minister za delo, družino in socialne zadeve v kvoti stranke SD.

“Vlada je za projekte, ki naj bi zgolj pokazali, ali so predvidene rešitve v zvezi z dolgotrajno oskrbo ustrezne ali ne, namenila kar 74,5 milijona evrov. To je po oceni računskega sodišča nesorazmeren strošek v primerjavi s potrebnimi sredstvi za zagotovitev manjkajočih kapacitet. Zaradi tega ni mogoče pričakovati, da bo država z načrtovanimi projekti in ukrepi ter predvidenim zakonom, ki bo urejal dolgotrajno oskrbo, vzpostavila sistem, ki bo zagotavljal oskrbo vsem upravičencem, ki potrebujejo pomoč, ne glede na regijo, kjer bivajo, ter ne glede na njihove finančne zmožnosti,” je Računsko sodišče RS zapisalo septembra v revizijo, ki je obsegala obdobje od 1. 1. 2007 do 30. 6. 2018, v kateri so preverjali, ali so bili Vlada Republike Slovenije, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter ministrstvo za zdravje v tem obdobju uspešni pri zagotavljanju dostopnosti in dosegljivosti storitev socialnega varstva oziroma da bi odgovorilo na vprašanje, ali Republika Slovenija zadovoljivo skrbi za tiste, ki zaradi starosti, duševne ali telesne prizadetosti potrebujejo pomoč drugih. Sklep najbolj ponazori zapis iz revizije, dostopne na povezavi“Vlada, MDDSZ in MZ niso ustrezno načrtovali novega sistema dolgotrajne oskrbe.” Od leta 2007 država ni zgradila nobenega doma za starejše, 74,5 milijona evrov so porabili za študije!

A prvi dan, ki ga revizija ni zajela – 1. 7. 2018, se je pričela nova študija, ki je financirana iz proračuna. Našli smo jo na spletni strani Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, kjer je njen vodja nihče drug kot Vlado Dimovski. Ki je bil v kar dveh vladah LDS, šesti, ki jo je vodil Janez Drnovšek, in sedmi pod vodstvom Antona Ropa, ki je kasneje prestopil v SD, prav minister za delo, družino in socialne zadeve v kvoti stranke SD.

Vir: http://www.ef.uni-lj.si/

Tina Vuga je v imenu Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS nekoliko demantirala objavo na spletni strani ekonomske fakultete, kjer je sicer dekanja bivša partnerka Dimovskega Metka Tekavčič, tudi vidna članica SD, ko je zapisala: “Uvodoma pojasnjujemo, da Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) ni naročnik projekta. Projekt je bil skladno s takrat veljavnimi postopki izbran na javnem razpisu za sofinanciranje raziskovalnih projektov za leto 2018. ARRS opravlja z zakonom določene naloge v javnem interesu z namenom, da zagotovi trajno, strokovno in neodvisno odločanje o izbiri programov in projektov, ki se financirajo iz državnega proračuna in drugih virov financiranja.”

Potem je pojasnila finančno plat študije, del katere je nekdanji minister Dimovski, “Projekt je bil odobren v višini 100.000 evrov letno za obdobje treh let (vrednost projekta se lahko spremeni glede na ceno raziskovalne ure).” Zanimivo, Dušica Vehovar Zajc, ki je odgovarjala na prvi krog vprašanj, naslovljenih na Tekavčičevo, je bila pri odgovoru na  vprašanje o vrednosti projekta veliko manj konkretna, izognila se je pisanju o evrih in o vrednosti projekta in odgovorila: “2.556 raziskovalni ur kategorije C na leto oziroma 7.668 ur za obdobje 3 let (1. 7. 2018-30. 6. 2021).”

Tina Vuga je pojasnilom priložila tabelo, iz katere je razvidno, da se dejansko večji del sredstev, 60 odstotkov, prelije v zasebni Zavod INRISK s sedežem v Trebnjem.

Zavod INRISK dobiva mesečne prilive od države, javno dostopne evidence pa razkrivajo, da gre očitno za družinsko podjetje, saj Ajpes pokaže, da je registriran na domačem naslovu ene od družbenic, Marije Bogataj.

Bogataj je tudi priimek drugega družbenika, Davida, ki si s tretjo družbenico, Enejo Drobež, deli domači naslov v enem od ljubljanskih predelov.

Vsi trije družbeniki projekta so tudi sodelavci pri projektu, pri čemer je zanimivo, da najdemo imeni obeh Bogatajev, Davida in Marije, tudi med sodelavci Ekonomske fakultete. Zato se upravičeno sprašujemo, zakaj se državni denar iz projekta kanalizira v zasebni zavod, kjer se za njim zlahka izgubi sled, ne pa na fakulteto.

Vir: EF in sicris.si

Aplikacija Erar razkriva, da tega denarja sploh ni malo; zavod sodelavcev EF je prejel od javne agencije že 111 tisoč evrov. Kar kaže, da gre za navaden družinski posel, vse skupaj pa daje slutiti, da gre tudi za privatizacijo imena in ugleda javne univerze za zasebni profit …

Vir: Erar

In medtem ko računsko sodišče ugotavlja, da se kljub porabljenim 74,5 milijona evrov od leta 2007 ni zgradilo niti enega doma za starejše, so nepremičninsko uspešnejši tisti, ki delajo študije. Denimo Dimovski, za katerega so leta 2015 pri Slovenskih novicah v članku, dostopnem na povezavi, razkrili, da je na Floridi kupil kar dve stanovanji.

Vir: Slovenske novice

Ena najbolj odgovornih političark za stanje na področju oskrbe starejših pa je skoraj težko kdorkoli drug kot njegova (nekdanja) strankarska kolegica Anja Kopač Mrak, danes državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca, ki je od 20. marca 2013 do leta 2018 opravljala funkcijo ministrice za delo, družino in socialne zadeve, od 27. novembra 2008 do leta 2012 pa je bila v tem resorju državna sekretarka.

Andrej Žitnik

 • Amerikanc

  Krasno, čestitike, lepo so zdimili teh 75 miljončkov, ostarelim sirotam, ki jih tako rade volijo – rdeče noske.

 • Janez Novak

  Zakaj so pa njihovi dedi naredili revolucijo, če ne za to, da si je več generacij revolucionarjev napolnilo žepe?
  Lepo je v naši domovini biti lopov!

 • althar

  Pravi socialist ne trene z očmi, ko krade denar. Pa četudi gre za denar, namenjen onemoglim starcem.

  Za to smo se borili!

 • Amerikanc

  Mogoče je tisto stanovanje na Floridi, varovano stanovanje. Pozanimajte se penzionisti. Mogoče vas čaka raj v Ameriki.

 • Andrej

  Ko gre sa ostarele, ki so vsi v penziji – zakaj se pa predsednik Desusa Kahl nič ne oglasi? On je ves čas v vladi in bi tudi moral kaj vedeti.

 • Boy

  Ce bi ta denar razdelili 7500 invalidom na robu prezivetja z 240 evri mesecne invalidnine, bi vsak od njih dobil 10.000. Upam, da bodo upokojenci sli v skupinsko tozbo na Evropsko sodisce in tozili drzavo.

  • tomven

   Zakaj državo? Te barabe, ki so to pokradle je treba sprocesirat.

   • Boy

    Itak, toda ker vsi vemo, da se to nikoli ne bo zgodilo, naj tisti, ki so jim denar pokradli, tozijo drzavo. Drzava pa naj tozi potem svoje ministre in birokrate, ki so pokradli ta denar.

 • Nata

  Zanimivo je to plezanje navzgor. . . . . kot sekretar nič ne narediš, potem postaneš minister, ki samo škodo naredi in navsezadnje pristaneš lepo na miru, v predsednikovem kabinetu, kjer delaš meglo ???

 • rubec

  Jože Damijan: “Vpliv granularnosti na širitev šokov in fluktuacij ekonomske aktivnosti”.

  Vse sorte sem že pil, tudi trobeliko sem že sprobal, ampak kaj takega mi ni nikdar padlo na misel. Joža, daj povej ti meni, kolikokrat si se moral z macolo po betici, da si lahko zapisal nekaj tako inteligentnega?

  • rrrrr

   Joža je že od rojstva fuori strada. Vpraš raj Damjana.

   • rubec

    hehehe. punto.

  • Janez Novak

   “Vpliv granularnosti na širitev šokov in fluktuacij ekonomske aktivnosti”.
   Prevod: Vpliv zrnatosti na širitev udarov in nihanj gospodarske dejavnosti.
   Vprašanje je, kaj pomeni zrnatost/granularnost. Kaj je zrno v gospodarstvu?
   Mogoče zrno soli?
   Butalski predniki so sejali sol že pod ranjko Avstrijo, morda pa to obvladajo tudi njihovi dananšnji potomci, vključno z Damijanom.

  • Polh Dobri

   Jože Diamant pač razvija umske akrobacije. Fakultet in trava naredita svoje.

 • rubec

  Hahahahaha. Stokilska baba Tekavčič se imenuje Metka. Dobro da ji starši niso dali ime Meta, ker pol bi bila dvetsokilska. Jao jao.

 • Antonius

  Jutri bo prilika, da vsi prikrajšani in okradeni ob petih popoldne pridejo na Prešernov trgi in s svojo prisotnostjo izvoljenim *partijskim* barabam pokažejo, kaj si o Kučanovi opciji in njenem kleptomanskem početju mislijo.

  • lokec

   Sem že bil na podobnih shodih. Tam se poje, recitira itd. Od tega ni in ne bo nikoli nič.

   • Antonius

    Kako naj si človek razlaga vaš napor? Ker ste se vi na *podobnih* shodih že naposlušali muzike in recitalov, jim sporočate naj ostanejo doma.
    Defetistično delujete z vašim javnim sporočilom.

  • Jajcaodkitajca

   Kangler vs Janković
   Partijec vs partijec
   Prokleta golazen izkoriščevalska, živeća na tuđi raćun

 • Olga101

  Res mislijo na malega človeka – iz Murgel!

 • Anton

  tam kjer je korupcija tam so levičarji!

  sarkazem press

  • Polh Dobri

   Pazi , ker ti elektriko kradejo.

 • Mademoiselle

  Mogoče ni v vezi teme…V prejšnji izdaji Gorenjskega glasa (4.10) me je šokirala zgodba Milene Miklavčič.
  Skrajšano. Opisano je bilo življenje nekega modela (tokrat ga ne morem opisovati gospod), ki je bil očitno sin visokih funkcionarjev v bivši državi. Nikoli ni delal, opisuje kako so hodili po operah, gledališču, ipd. Dobili so hišo, preberi še enkrat DOBILI, od ljudi, ki so bili izgnani. Tako razumem.
  Skratka. Ta človek se danes v letu 2019 sprašuje, kakšen nepravičen sistem in kakšna krivica se mu je zgodila, da je družina dobila hišo po vojni nazaj in sta morala z mamo ven. On se to sprašuje v letu 2019!! Da je mama tako hudo trpela, da je od tega zbolela in umrla. On ima sicer – se pohvali – dobro pokojnino – predvidevam borčevsko, čeprav ni nikoli delal. Zraven seveda psuje nad vsem, kar ne spada zraven.

  Če to ni fašizem, kaj je potem?? V tej državi pa res nekateri mislijo, da jim vse pripada. Potem zgornje informacije niti niso nič čudnega.

  • hermannn

   Fašizem!? Pri Stalinu, ki je sklenil pakt s Hitlerjem in sprožil začetek 2.SV zdresirani slovenski komunisti, si brez dvoma zaslužijo naziv (rdeči) fašisti. Upravičeno pa se s tem nazivom ponašajo njihovi nasledniki zbrani v zezebe za ohranjanje revolucionarnih vrednot. Katere vrednote že. Aha, ubijaj svoje brate in sestre!

  • Antonius

   Rad verjamem, da je odvzem in vrnitev pravim lastnikom, dedičem ukradenega, neimenovanega nesrečnika do kleptomanskih genov pretreslo in prizadelo.
   Kleptomanu je od srečanja s poštenjem mamo pobralo?! Veliko jih je, ki so jih umorili, ko so jim pobirali, da so na ukradenem lagodno stanovali in živeli.
   Fašizem si je Mussolini izmislil v kapitalistični Italiji, kjer so privatno lastnino, kot nedotakljivo, vendarle spoštovali. Neimenovani nesrečnik ni fašist, on je en čisto navaden kleptomanski komunist. Od Kučanovih, prek njegovega Foruma, do levih strank in Serpentinškove vlade, jih je še danes obilo in na pretek. Še danes zaradi drobiža ljudi mečejo iz hiš in stanovanj, smetano nam kradejo pa z investicijskega kupa.
   S fašisti ozmerjani smo danes mi, ki se s početjem Kučanovih kleptomanskih komunistov ne strinjamo.

   • Mademoiselle

    Nikoli se nisem poglabljala v poimenovanje, iz osebnih izkušenj vem, da fašizem, nacizem in komunizem…ne pomenijo nic dobrega. :)

    • Antonius

     Ni bil moj namen nekakšen ugovor na vaš komentar, ki je povsem smiseln in odličen. Izpostaviti sem želel, da so še danes komunisti slabši od fašistov. Fašisti in nacisti so spoštovali privatno lastnino, kako je pa s preimenovanimi kleptomanskimi komunisti pa lahko oba v živo spremljava.

     • Mademoiselle

      Hm, se strinjam z vami v vsem, mogoče malo manj s tem, da so fašisti in nacisti spoštovali privatno lastnino. Spoštovali so samo tisto, ki jim je služila za svojo korist (npr. Proizvodnja avtomobilov, pa čevljev za vojake – primer Dassler), drugače bi vse uničili. To je bil tudi pogoj, da so nekatere firme v Nemčiji med vojno sploh obstale.
      Tudi poznam neko judovsko družino (pustimo nacionalizem), ki je sama s poštenim delom prišla do svojega imetja. No na koncu so izgubili vse, ker so imeli preveč in se niso strinjali z nobenim sistemom (vključno s komunizmom)
      Skratka O komunistih in njihovih dejavnostih se pa ni vredno poglabljati da mi ne bo še slabo.

     • Antonius

      Antisemitizem v nacistični Nemčiji ima sicer rasistične politične korenine, zato je bil v posledici nad Judi storjen skoraj popoln genocidni zločin. V mislih sem imel firme v lasti Nemcev. Niso se jih dotaknili z nobenim ukrepom. Krupp, Messersmith in ostala privatna industrija je naročila za potrebe vojske izdeloval in prodajala za konkreten denar.
      Nacisti so se dobro zavedali, kdo ga ima in od kje izhaja konkretno strokovno, strojniško, kemično in ostalo znanje.
      O naših pa zaradi nakazanih razlogov samo še švrc lahko zapišem.
      Samo to malenkost sem še dodal k svojim *pojasnilom*.

   • Silos

    Tako je bilo tudi z denacionalizacijo: najprej so ukradli,nato koristili 50 let potem
    pa dobrodušno vračali in ne vrnili tja kjer je bilo ukradeno ampak so hinavsko
    delili med vse dediče! Banda!

 • hermannn

  Nemci so že vedeli zakaj so njihove dedke in babice imenovali “banditi”. Od imena so do današnjih dni ostale prve 4 črke s katerimi poimenujemo njihove vnuke – banda!

 • Janez Novak

  Kje so pa organi pregona? Še njihov preganjalec Pezdir se ni oglasil. Opozicija pa spi spanje pravičnega.
  Ne smemo preveč nabijat, da se ne zbudi.

 • Dragan Krstič

  Tovariš Vlado Dimovski je bivši mož tovarišice Metke Tekavčič vodje ljubljanske Sd in tiste ekonomistke ki je prejela največ denarja od davkoplačevalcev za stalno pripravljenost. A si jo je z vazelinom mazala da je bila stalno pripravljena, hahaha. Pa saj ni bilo treba tovarišica, škoda vazelina brez veze. So pa ti tovariši in tovarišice že vsi v komunizmu ker je prvo geslo te najvišje stopnje razvoja družbe vsakomur po njegovih potrebah. O Drnovšku pa samo to: za državo se je brigal kot za lanski sneg.

  • rubec

   Oprosti, ampak moški ki poroči tako brkato bunko si zasluži nagrado, se ti ne zdi?

   • Dragan Krstič

    Zato pa pravim da ni rabila vazelina za stalno pripravljenost.

 • skorpijon93

  HAAALO BUDALE SLOVENSKE, ZGLEDUJTE SE PO ČEŠKI,SLOVAŠKI !

 • IZBIRA

  V osnovi nam vladajo potomci predvojnih barab, lenuhov, pedofilov in arestantov, ki so si po vojni zagotovili oblast z goljufijo in izvedenim genocidom. Jabolka ne padejo daleč od dreves. Ta jabolka so prenesla moralno gnilobo tudi na zdrava jabolka. Kmečka zdrava pamet veli, da je treba jabolka prebrati in odstraniti gnila, ki so znane sorte. Upam, da še ni prepozno.

 • Dragan Krstič

  Kaj pa če ValterBranislav iz Floride ni pravzaprav Vlado Dimovski?

 • bubamara

  Tale kraja si zasluži javni linč akterjev.

 • skorpijon93

  slovaška, češka si ne uvažajo muslimanarjev

 • Andrej

  Menda imajo že vložen predlog za študijo o tem, ali je bila ta študija uspešna. Ker gre za bistveno razširitev bodo tudi sredstva bistveno večja. Študirali bodo pa isti kot do sedaj, saj že poznajo situacijo.

 • Celcar Mojca

  Noro, temu se moramo upreti!! Ne smemo dovoliti, da nas tako uničujejo!!