fbpx

[Ekskluzivno] Je lahko še bolj pritlehno? Županja Črne na Koroškem Romana Lesjak februarja zalogo zaščitne opreme podarila Kitajski, te dni pa udarja čez vlado in zavaja, kako naj podarjene maske ne bi bile primerne!?

Županja Črne na Koroškem Romana Lesjak. (Foto: STA)

Županja Črne na Koroškem Romana Lesjak se je aktivno vključila v protivladno kampanjo potem, ko je Uprava RS za zaščito in reševanje njeni občini dostavila 1900 zaščitnih mask. Preko družabnega omrežja Facebook je v sredo zgroženo zapisala: “Sestavljena je iz serviete in 2 gumic. Takšne si lahko naredimo sami doma, saj ima najbrž vsak kakšno poročno ali novoletno servieto, luknjač in 2 gumici.” S tem je javnost poskušala prepričati, da so maske narejene iz papirja, za katere je škoda denarja, čeprav so te v resnici narejene iz netkanega blaga, torej materiala s svojim imenom in certifikatom. Pri tem pa je še zanimiv podatek, da je Lesjakova konec februarja Kitajcem brezskrbno poslala zaščitno opremo, ki bi danes prišla še kako prav. Prav tako ni nenavadno, da je županja Romana Lesjak mama Petre Tušek Lesjak, predsednice Društva novinarjev Slovenije, prav tako ostre nasprotnice aktualne vlade.

Mediji so včeraj sprožili pravo ofenzivo zaradi domnevno neustreznih mask iz “papirja in gumice”, med glavnimi kritiki pa se je znašla županja Črne na Koroškem Romana Lesjak. Toda marsikdo ne ve, da je občina Črna na Koroškem pobratena s kitajskim mestom Harbin, meseca februarja pa so sprejeli nenavadno potezo, da Kitajcem priskočijo na pomoč v boju proti epidemiji koronavirusa. V eno izmed bolnišnic so poslali 7500 mask in 500 zaščitnih oblek.

Županja ravnala enako nespametno kot nekdanji minister Cerar
Lesjakova se je namreč na začetku januarja z delegacijo udeležila simpozija zimskih pobratenih mest v kitajskem mestu Harbin. Delegacija je na simpoziju podpisala Harbinsko deklaracijo, ki se nanaša na sodelovanje med občinami podpisnicami, na cilje trajnostnega razvoja, ki bodo vodilo za nadaljnja sodelovanja in izmenjavo primerov dobrih praks med občinami. Ko so se domov vrnili le nekaj dni pred začetkom epidemije koronavirusa, so se odločili, da jim pomagajo. V eno izmed kitajskih bolnišnic so poslali paket pomoči v obliki 7500 zaščitnih mask in 500 zaščitnih oblek.

Foto: Printscreen

Če Lesjakova zaščitne opreme na Kitajsko ne bi poslala, bi sedaj v občini imeli zalogo. Namesto, da bi ji bi bilo žal zaradi tovrstne poteze, se ji očitno zdi boljše, da med ljudmi raje nabere nekaj političnih točk na račun kritiziranja vlade. Drugače si namreč ni mogoče predstavljati, čemu se je tako nastrojila proti vladi: “To so maske, ki nam jih je včeraj v tisočih komadih v vsako občino, dostavila URSZR. Sestavljena je iz serviete in 2 gumic. Takšne si lahko naredimo sami doma, saj ima najbrž vsak kakšno poročno ali novoletno servieto, luknjač in 2 gumici. Želim samo povedati, da bi lahko država ta denar namenila socialno šibkim (študentom, delavcem, ki so zaradi krize ostali brez zaposlitve, lačnim otrokom ipd.) Razen seveda, če je bila to donacija. Potem podarjenemu konju ne smemo gledati pod zobe?”

Gre za ustrezne maske s certifikatom
Seveda nikakor ni res, da gre za maske iz papirja, narejene so namreč iz netkanega blaga. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je namreč zatrdil, da so te konkretne zaščitne maske, ki jih je država zaradi koronavirusa konec marca naročila pri podjetjih Korez-Sorting Group in Zaščita Lukač, narejene iz netkanega blaga, torej materiala s svojim imenom in certifikatom. “Da so to maske iz papirja, je zavajanje,” je poudaril. Ob tem je dal vedeti, da ustreznost vsakega materiala domačih proizvajalcev preverja ustrezen inštitut, torej služba za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb UKC Ljubljana. Ta služba je material teh mask potrdila, po poročanju STA je Počivalšek poudaril, da ima pisno potrdilo z dne 19. marca, da je material ustrezen.

Foto: STA

Minister je poudaril, da ker so maske namenjene za nemedicinske namene, so le-te poslali podjetjem in občinam. Povedal je, da so hvaležnost zanje prejeli kar s strani 20 občin in 16 podjetij. Ker se v medijih polemizira o njihovi ceni, je napovedal, da bodo “ko bo čas, preverili vse cenovne ponudbe”. “Je pa treba upoštevati vse dele, ki sestavljajo kalkulacijo proizvoda, ne le nekaterih,” je izpostavil. Počivalšek je podčrtal, da je treba pri naročilih zaščitne opreme upoštevati vse okoliščine, tudi časovne. “To naročilo je država oddala konec marca, ko ni imela dovolj zaščitne opreme za boj proti širjenju koronaviursa. Do 10. aprila so nam ponudniki narekovali količine in cene, kar smo morali sprejeti. Sedaj pa mi postavljamo pogoje, saj je zaščitne opreme dovolj,” je povzel minister.

Počivalšek je dal vedeti, da je bilo tedaj stanje popolnoma drugačno kot danes. “V obdobju, ko nismo imeli zaščitnih sredstev niti za zdravstvene delavce, smo naredili vse, kar je v naši moči, da je naš zdravstveni sistem najbolj krizne čase preživel z ustrezno zaščito.” Po Počivalškovih besedah je tako denar šel v roke tistih, s katerimi so bile podpisane pogodbe. “Vse smo tudi javno objavili, saj želimo, da so postopki transparentni.” Uradni govorec Vlade RS Jelko Kacin je na to temo dejal: “Najdražja je maska, ki je ni.” Pri tem pa je tako kot minister za gospodarstvo pojasnil, da se je država na vse pretege trudila maske dobiti, vse dokler ni vzpostavila zalog.

Predsednica Društva novinarjev Slovenije je njena hči
Po eni strani napadalnost županje Lesjakove do aktualne vlade niti ne čudi toliko, njena hči Petra Lesjak Tušek je namreč izrazito levo usmerjena novinarka Večera, ki velja za glasilo Socialnih demokratov. Spomnimo, da preko DNS te dni na veliko blati državo z lažnimi navedbami o omejevanju svobode novinarstva, prav tako smo razkrili razlog pogroma nad direktorjem Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Janezom Lavretom, ki je javnost razburil s svojimi sporočili na družbenem omrežju Twitter, za kar se je sicer kasneje opravičil. Kljub temu je moral Lavre nato pod pritiski odstopiti z mesta direktorja. Izkazalo se je, da Lesjak Tuškova svojega pogroma očitno ni izvedla le zaradi svojega sovraštva do tistih, ki niso levo usmerjeni, ampak tudi zato, ker je dobra prijateljica strokovne direktorice SB SG Jane Makuc, ki si že dalj časa prizadeva zasesti mesto direktorice v tej ustanovi.

Predsednica DNS Petra Lesjak Tušek. (Foto: STA)

Hana Murn