fbpx

[Ekskluzivno] Kaj je minister Židan leta 2013 počel z arabskimi poslovneži? V Dubaj se je nato steklo več kot dva milijona evrov!

Dubai businessman Usman Shaikh and former Minister Dejan Židan met in December 2013

Pri nadaljnji analizi javno dostopnih podatkov, ki smo jih komentirali v včerajšnjem članku: “Hanova hobotnica podjetju v likvidaciji nakazala preko 2 milijona evrov na račune v Dubaju!”, v katerem smo razkrili vlogo poslanca SD Matjaža Hana v družbi Radeče papir Nova, d.o.o (v nadaljevanju RPN) in z njim povezani pomagači župan iz kvote SD in direktor Tomaž Režun, član uprave Leopold Povše, članica uprave in podjetnica Mateja Kajzba, finančna svetovalka in profesionalna nadzornica v Abanki Alenka Vrhovnik Težak so v letih 2016 – 2018, ki so kot izhaja iz javno objavljenih podatkov (bilance AJPES) ter ugotovitve sodne izvedenke za ekonomijo – davke Gabrijele Petek na račune podjetja v likvidaciji Emkaan Investments L.L.C. v Dubaj nakazali preko 2 milijona evrov, se z veliko verjetnostjo nakazuje zaključek, da je Hanova poslovna hobotnica v pogojih levih vlad delovala brezhibno in da se interesi in učinki, ki so jih pri tem zasledovali, zaključujejo, oziroma zapirajo v interesnih sferah SD (na čelu z bivšim ministrom za kmetijstvo in bivšim predsednikom Državnega zbora Dejanom Židanom).   

Na tem mestu se pri marsikomu poraja vprašanje, kot smo že poudarili v včerajšnjem članku, ali se preko fiktivnih nakazil polnijo tudi organi stranke SD, saj gre za očitno dobro organizirano mednarodno dejavnost, ki ima znake kaznivih dejanj. Ob tem naj spomnimo, da se je v času (decembra 2013), ko so Arabci za kupnino 5,1 milijona evrov kupovali opremo iz stečaja družbe Radeče papir d.o.o. – v stečaju, s predstavnikoma dubajskega investicijskega sklada srečal tudi takratni podpredsednik vlade in minister za kmetijstvo Dejan Židan. Namen srečanja je bila “seznanitev Židana o poslovnih namerah investicijskega sklada v Sloveniji” in seznanitev s potencialnimi področji, ki bi bila lahko poslovno zanimiva za Združene arabske emirate. Na sestanku sta predstavnika sklada Židana seznanila z načrti v družbi Radeče papir, kjer so načrtovali zagon proizvodnje že februarja 2014, najprej s polovično zmogljivostjo, do konca leta 2014 pa s polno proizvodnjo s 100 zaposlenimi, ki so bili do takrat pretežno prijavljeni na zavodu za zaposlovanje. Arabci so ministru za kmetijstvo Židanu sporočili, da Slovenijo na splošno vidijo kot zanimivo poslovno okolje in se mu predstavili kot stabilen in dolgoročni investitor. Minister Židan je na srečanju predstavil Slovenijo kot velik potencial za vlaganje in posledično nova delovna mesta tudi v lesno-gozdarskem sektorju, v celotni verigi gozd – les, kamor sodi tudi podjetje Radeče papir.

Najmanj, kar bode v oči, je podatek, da se je takratni in današnji visoki predstavnik SD – Socialnih Demokratov srečal z investitorji v industrijski sektor, ki z ministrstvom za kmetijstvo nima nobene formalne povezave, saj so za to področje bili pristojni njegovi kolegi – drugi ministri v tedanji vladi. Nesporno pa je, da so njegovi kolegi in člani iz stranke SD s fiktivnimi računi ter nakazili podjetju v Dubaj, katero je v likvidaciji, oškodovali proračun Republike Slovenije iz naslova prikritega izplačila udeležbe v dobičku, namesto izkazovanja davčne osnove za davek od dobička pri družbi RPN d.o.o. Tako namreč pravi mnenje davčne strokovnjakinje, ki smo ga predstavili že v prejšnjem prispevku.

Kot smo že poudarili v prejšnjih člankih, iz javno objavljenih podatkov izhaja, da je RPN tudi 100-odstotni lastnik invalidskega podjetja Muflon d.o.o. Iz javno dostopnih podatkov izhaja, da družba Muflon prejema državno pomoč in da v svojih poslovnih knjigah vodi terjatve do družbe RPN d.o.o., ki pa nakazuje prejeta likvidna sredstva preko fiktivnih računov v Dubaj. Kar pomeni, da ponovno črpajo proračunska sredstva ter jih preko podjetij Muflon in RPN d.o.o. nakazujejo off-shore podjetjem v likvidaciji.

Stranka SD v visokih dolgovih
O podjetju za zaposlovanje invalidov Muflon smo že pisali, ker gre za socialno ogrožene ljudi, mu država pokrije stroške za prispevke zaposlenih invalidov. Iz zanesljivih virov, ki smo jih pridobili in Ajpesa smo izvedeli, da tam niso zaposleni samo invalidi, temveč večji del delavcev in celoten menedžment Radeče papir nova d.o.o., s tem pa podjetje Radeče papir nova d.o.o. prihrani na desettisoče evrov stroškov mesečno, da tako preslepijo uradno zakonodajo, vse na plečih davkoplačevalcev. Da so to lahko počeli povsem odkrito, jim je zagotavljala nekdanja ministrica za delo in socialne zadeve Anja Kopač Mrak, znova vidna članica stranke SD in nekdanja sekretarka v kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca, ki je po strankarskem ključu sodila in še vedno sodi “pod okrilje” sedaj že bivšega podpredsednika vlade, bivšega ministra za kmetijstvo in predsednika SD, ki bi se počasi za spremembo že lahko začel ukvarjati z visoko zadolženostjo stranke, ki ji dolgovi od volitev do volitev samo eksponentno naraščajo.

O srečanju Židana s predstavniki arabskega sklada so pisali tudi slovenski mediji.

Družinsko podjetje najbogatejšega poslanca iz stranke SD Matjaža Hana, M&M International d.o.o., ki ga vodi žena Ljudmila Han, dobro posluje z največjim državnim podjetjem Petrol in s podjetjem Radeče papir nova, ki ga vodita župan Radeč iz kvote SD Tomaž Režun in njegova desna roka Leopold Povše, oba člana SD in se sooča s številnimi očitki o nepravilnostih in kršenju zakonodaje. Hanovo podjetje je v letu 2018 s Petrolom sklenilo za kar 275 tisoč evrov pogodb, kar je predstavljalo skoraj polovico vseh prihodkov družinskega podjetja poslanca Socialnih demokratov. Bogastvo si je poleg Petrola kopičil še z donosnimi pogodbami s Pivovarno Laško, o čemer smo v preteklosti že poročali. Iz revizorskega poročila in na podlagi poročanja drugih medijev, podjetje M&M International posluje tudi z občino Radeče in ostalimi. Ob tem je zanimiva tudi vloga zvestega člana SD Režuna, sedanjega župana občine Radeče in v prostem času direktorja RPN d.o.o., ki je nasledil bivšega župana Matjaža Hana. Glede na dejstvo, da RPN d.o.o. posluje tudi s podjetji najbogatejšega poslanca Hana in mu pri tem podeljuje privilegirani položaj, je očitno, da Režun s takimi spornimi poslovnimi potezami pritrjuje, da gre s strani Hana za demonstracijo “mentorstva”, saj ima v primerjavi z aktualnim županom neprimerno daljšo politično kilometrino.

2 milijona evrov v “off-shore” Dubaj
Da je med sodelavci Hanove poslovne hobotnice potekala zelo dinamična “daj-dam” politična trgovina, pa je razvidno tudi iz poročila lastnikom Mateja Draščka, iz katerega jasno izhaja, da je član SD postal direktor RPN d.o.o. ravno v času, ko je ta ista stranka lobirala za položaj viceguvernerke za Alenko Vrhovnik Težak, ki se ji na ta položaj sicer ni uspelo zavihteti. Režun je tako ubil dve muhi na en mah, saj je kot direktor družbe RPN d.o.o. dobil možnost dodatnega zaposlovanja “svojih volivcev” preko vseh vzdržnih ekonomskih in poslovnih kriterijev. Za njega in Hana so očitno na prvem mestu politični kriteriji, kako z vsemi sredstvi ohraniti lokalno oblast in vpliv (kontrolo nad denarnimi tokovi) v občini Radeče, očitno tudi na račun lastnikov RPN d.o.o., ki so operacije pokrivanja večmilijonskih izgub še pripravljeni podpirati in jih trenutno vodijo iz Londona, saj je njihova družba v Dubaju, ki je od RPN d.o.o. prejela že 2 milijona evrov, v likvidaciji.

Razvejanost kadrov stranke SD v državnih podjetjih nedvomno dokazuje, da znajo Socialni demokrati poskrbeti tudi za kadrovanje svojega širšega sorodstva. Tukaj še posebej po moči izstopa poslanec Han, ki si je v svoji bližini namestil vrsto kadrov, s pomočjo katerih dobro služi. Njegova povezava preko družinskega podjetja z družbo Radeče papir Nova in Občino Radeče je očitna, zato ne čudi dobro sodelovanje z uvodoma omenjenimi akterji. Alenka Vrhovnik Težak je sicer za Nova24TV zavrnila očitke, da bi imela kakršno koli zvezo s stranko SD. Z razkritjem, da je Hanova hobotnica podjetju v likvidaciji nakazala čez 2 milijona evrov na račune v Dubaju, smo seznanili Urad Republike Slovenije za preprečevanje pranja denarja.

Alenka Vrhovnik Težak (Foto: STA)

Z nastavitvijo Alenke Vrhovnik Težak v nadzorni svet Abanke si je Hanova poslovna hobotnica očitno uspešno uredila vir za kreditiranje oziroma nemoteno zagotavljanje obratnega kapitala za svoje poslovne podvige. S prevzemom Abanke s strani NKBM je Vrhovnik Težakova odstopila z mesta nadzornice. Polje špekulacij pa prepuščamo v razmislek bralcem, kaj bi bilo, če bi Hanovi poslovni hobotnici uspelo “inštalirati” Alenko Vrhovnik Težak na položaj viceguvernerke v Banki Slovenije, ki kot regulator poleg ostalih inštitucij skrbi tudi za preprečevanje pranja denarja. Kot kaže, je kot finančna svetovalka RPN d.o.o. iz zakulisja (v uradnih dokumentih in letnih poročilih RPN d.o.o. se njeno ime in priimek namreč nikjer ne pojavljata!) in oseba s posebnim zaupnim statusom in dostopom do neizvršnega direktorja lastnikov Usmana Shaikha (ki je že zapustil Dubaj in sedaj živi v ZDA) o spornih praksah vodstva RPN d.o.o. (katerega del je na neformalen način tudi sama!) previdno molčala oziroma svoj pogled kot strokovna sodelavka, ki je bila ves čas na plačilni listi družb v skupini RPN d.o.o., očitno oportunistično usmerjala drugam.

Hana Murn