fbpx

[Ekskluzivno] Kako je poslanka LMŠ kot direktorica javnega zavoda opeharila podizvajalce, eden od teh ji sporoča: “Z veseljem bi jo vsekal na gobec!”

Predsednik LMŠ Marjan Šarec in poslanka Lidija Divjak Mirnik. (Foto: STA)

Pred njenim prihodom na mesto direktorice dne 2. februarja 2010 so večino del opravila lokalna mariborska podjetja. S prihodom Divjak Mirnikove pa se je ta poslovna navada zamenjala. Za izvedbo gradbenih del je izbrala zloglasno podjetje Smelt Inženiring.

Lidija Divjak Mirnik kot direktorica Univerza v Mariboru Študentski domovi (UM ŠD). (Foto: STA)

Mirnikova zaupala gradbeni posel Smeltu v višini več kot 485 tisoč evrov!
Na spletni stran Erar je mogoče videti, da so od aprila do decembra 2011 prejeli 485.045,51 evrov. Kot se spominjajo nekdanji podizvajalci del v tem poslu, vseh lopovščin s strani vodilnih ne bodo pozabili nikoli. Glavni operativec za Smelt je bil Jože Čoh. Kmalu so prišle informacije, da je to direktoričina izbira in so se sprijaznili, da bodo delali pod novim izvajalcem. Sami priznajo, da je Čoh vse izsiljeval za denar za potrditev računa izvedenih del. To jih je čudilo, zakaj za potrditev, ne pa plačilo računa. Sledil je še en čuden poslovni manever Čoha v tej zadevi. Eden izmed dobaviteljev je kot garancijo plačila podpisal odstop terjatev na Smelt inženiring. Sledila je prava kalvarija, saj podizvajalec tega denarja ni nikoli dobil plačanega. Soočiti se je moral še z kazensko ovadbo, a je tožilka na koncu le umaknila nesmiselno tožbo proti nič krivemu posamezniku.

Mariborski študentski domovi. (Foto: STA)

Zelo dobri poznavalci takratnega dogajanja se spominjajo, da je Smelt Inženiring vse počel z blagoslovom Divjak Mirnikove. Zaradi tega je ves čas izdajal višje račune, kot je bila dejanska vrednost izvršenih del. Na eni strani je Smelt poskrbel za polnjenje svojih žepov, na drugi strani pa je poskrbel za propad nekaterih podizvajalcev. Tega plačila večina podizvajalcev sploh ni videla. Zato sami sumijo, da je moral nekdo prej v tej denarni verigi, denar enostavno ukrasti.

Vrednost posla med UM ŠD in podjetjem Smelt v stečaju. Posel je bil izveden v mandatu Lidije Divjak Mirnik kot direktorice UM ŠD. (Foto: Erar)

Izginilo naj bi 100 tisoč evrov, ocenjujejo propadli podizvajalci
A to še ni vse. Razočarani podizvajalci so ugotovili, da je pri projektu ostalo nekaj 100 tisoč evrov dolga. Šušljalo se je, da naj bi del tega denarja končal v adaptaciji njenih nepremičnin. Namigujejo pa tudi na drugo možnost, da naj bi Čoh v znak zasluge za dobljeni posel, Divjak Mirnikovi dajal denar v gotovini. Naši viri nam zagotavljajo, da vedo za vsaj eno podjetje, ki je šlo v stečaj na račun neplačila v zvezi s tem poslom.

Kako se je razpletlo, če se sploh je, ne vem, ker smo zaradi takšnih in podobnih lopovščin tudi mi šli leta 2015 v stečaj. Bi jo pa z veseljem, če bi jo srečal, vsekal na gobec. Če se samo spomnim, kako se je šopirila na gradbišču in pametovala “gospodje, najprej naredite, potem vprašajte za denar”, ki ga ni bilo nikjer več. Seveda je takrat ni nihče poznal,” nam presenetljivo izkušnjo zaupa nekdanji propadli podizvajalec pri delu Študentskih domov v Mariboru v času mandata Lidije Divjak Mirnik. 

Luka Perš