fbpx

[Ekskluzivno] Kdo iz “liberalnega trojčka” SMC, SAB in LMŠ bo zasedel najbolj mikavne funkcije po evropskih volitvah?

Foto: STA

V vodstvih treh slovenskih strank, ki so vključene v evropsko skupino Alde, je bilo že pred časom slišati namige in pozive, da bi za evropske volitve maja prihodnje leto lahko oblikovali skupno kandidatno listo. Predsednik LMŠ je tako za ponedeljek na pogovor o tem povabil vodstvi SMC in SAB, kjer so takšni ideji načelno prav tako naklonjeni. Glede na naše zanesljive informacije iz evropske skupine Alde se obeta zanimiv kadrovski dogovor pri naskoku na najvišje funkcije v evropskih institucijah.

Kot so za STA potrdili v kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca, ki predseduje največji vladni stranki LMŠ, so predstavnike SMC in SAB povabili na sestanek v ponedeljek. O imenih na kandidatni listi za zdaj še niso govorili oziroma jih predlagali, glede na to, da je LMŠ na letošnjih državnozborskih volitvah prejela največ glasov, pa Šarec pričakuje, da bi bil nosilec kandidatne liste iz njihove stranke.

Šarec je naklonjenost ideji o skupni kandidatni listi strank, ki so v politični družini Alde, izrazil že konec novembra, kot pogoj pa je postavil, “da se ve, kdo je tudi na domačih volitvah dobil največ glasov“. Evropske volitve vidi kot priložnost za Alde, da doseže nek rezultat, je pa “vse odvisno od tega, kakšni kandidati bodo na tej listi“, je menil. O slovenskem predlogu kandidata za komisarja pa je dejal, da se pogovori še niso začeli. V drugih dveh strankah so skupni listi naklonjeni, vendar o imenih niso hoteli govoriti, to naj bi bila stvar medsebojnega dogovora.

Bo nosilec skupne liste korupcije obtoženi politik?
Toda po naših informacijah se v zakulisju že veliko govori, celo več, za najpomembnejše funkcije naj bi bil dogovor že sklenjen. Nosilec liste LMŠ+SAB+SMC na evropskih volitvah prihodnje leto naj bi postal vidni član SAB in nekdanji zakladnik evropske skupine Alde Roman Jakič. Jakič je tudi prva izbira evropskih liberalcev, zato ti pritiskajo, da bi postal prvi na listi za volitve v evropski parlament. Mimogrede, Jakič se je znašel v kazenskem postopku poleg župana Ljubljane Zorana Jankovića in soobtoženih, tožilstvo pa jih preganja zaradi domnevnih nepravilnosti pri pridobivanju evropskih sredstev in bančnih posojil v zadevi Stožice.

Sta Zoran Janković in Roman Jakič sodelovala pri goljufanju? (Foto: STA)

Spomnimo tudi, da so zaradi afere Stožice pri Jakiču potekale hišne preiskave v času, ko je bil minister za obrambo, in ravno, ko se je vračal s službene poti iz Moskve. V izogib direktni konfrontaciji z NPU in medijski sramoti so v Rusiji ostali dan dlje, kot razlog pa so si izmislili “okvaro letala”.

LMŠ funkcija komisarja, SMC zgolj drugo mesto na listi
Na evropskih volitvah pa niso vabljiva zgolj mesta za evropske poslance. Vsaka država bo prispevala tudi po enega kandidata za člana Evropske komisije. V SAB so že pred kratkim dejali, da predsednice Alenke Bratušek ta funkcija, po neuspelem poskusu leta 2014, ne zanima več. Je pa po naših informacijah to mesto rezervirano za Šarčevo stranko. Kdo iz njihove stranke naj bi zasedel komisarski stolček, še ni znano.

Bo Cerar prenesel, da so v SAB zopet izpogajali več? (Foto: STA)

Kot kaže, bo od vseh strank “liberalnega trojčka” najmanj potegnila stranka SMC, čeprav je ta na volitvah osvojila le tri poslanske sedeže manj od LMŠ in še enkrat več sedežev od SAB. Po naših informacijah SMC pripada drugo mesto na listi za volitve v Evropski parlament, kot kaže, pa se bo zopet izkazalo, da bo največji “izplen” znotraj dogovora potegnila Alenka Bratušek, podobno kot po junijskih državnozborskih volitvah.

H. M.