fbpx

[Ekskluzivno] Mala zmaga Igorja Bavčarja! Višje sodišče razveljavilo sodbo v koprski zadevi Interueropa Istrabenz!

Igor Bavčar. (Foto: Posnetek zaslona, RTV Slovenija)

Sodba Igorju Bavčarju glede preprodaje delnic družb Maksima holding d.d., Intereurope in Istrabenza je bila razveljavljena. Iz izreka sodbe izhaja, da se pritožbam obtoženega Miroslava Golubića in njegove zagovornice ter zagovornika obtoženega Igorja Bavčarja ugodi, izpodbijana sodba glede odvzema protipravne premoženjske koristi družbi Maksima Holding, d.d. v stečaju, pa se razveljavi. Zadeva se bo vrnila na prvostopenjsko sodišče, v novo sojenje pred popolnoma spremenjenim senatom. “Veseli me, da je sodišče upoštevalo strokovne in utemeljene pritožbene navedbe,” nam je v ekskluzivni izjavi zaupal Bavčarjev odvetnik dr. Aljoša Dežman.

Slovenski osrednji mediji so poročali, da gre za sporen posel s svežnjem delnic Intereurope, zaradi katerega je senat koprskega okrožnega sodišča Igorja Bavčarja aprila lani obsodil na dve leti in pol zapora. Specializirano tožilstvo mu očita kaznivo dejanje zlorabe položaja. Sodišče prve stopnje mu je nato to kazen združilo s petimi leti in devetimi meseci zapora, ki mu jih je prisodilo ljubljansko okrožno sodišče, in mu izreklo sedem let in pet mesecev zapora.

Miroslavu Golubiću je sodišče zaradi pomoči pri tem kaznivem dejanju prisodilo leto in osem mesecev zapora. Maksimi Holding, ki jo je v času spornega posla vodil Golubić, pa je sodišče odvzelo 3,1 milijona evrov protipravne premoženjske koristi.

A kot kaže je bila pritožba obtoženih na izrečeno sodbo uspešna. Kljub temu Igor Bavčar še vedno ostaja na Dobu zaradi izrečene sodbe na ljubljanskem okrožnem sodišču. Senat ljubljanskega okrožnega sodišča je Bavčarja leta 2016 spoznal za krivega pranja denarja. Bavčar je bil takrat obsojen na pet let zapora, moral pa je plačati tudi 18 milijonov evrov denarne kazni. Bavčar trenutno ljubljansko zadevo rešuje na Evropskem sodišču za človekove pravice.

Sklep koprskega sodišča. (Foto: bralec Nova24TV)

Bavčarjev odvetnik Aljoša Dežman pozdravlja odločitev Višjega sodišča v Kopru
Dobili smo ekskluzivno izjavo Bavčarjevega odvetnika dr. Aljošo Dežmana. ” Veseli me, da je sodišče upoštevalo strokovne in utemeljene pritožbene navedbe. Sodba je bila polna pomanjkljivosti, nedoslednosti, predvsem pa v dokazanem postopku niso uspeli dokazati elementov očitanih kaznivih dejanj. Sodišče prve stopnje je povsem nekritično sledilo navedbam tožilstva, ne da bi sploh upoštevalo izjave ključnih prič, iz katerih izhaja, da obdolženi o tem poslu sploh ni odločal,” je ekskluzivno za Novo24TV izjavil Dežman.

Luka Perš