fbpx

[Ekskluzivno] Marjan Šarec dobil poziv odvetnika Matoza, da se mora nemudoma opravičiti Janezu Janši za svoje laži, ki jih je izrekel v Odmevih! Objavljamo celoten dokument!

Marjan Šarec. (Foto: STA)

Bivši predsednik vlade in predsednik LMŠ Marjan Šarec je zopet trosil laži in omaleževal ime predsednika vlade Janeza Janše v slovenski javnosti. “Da je Janez Janša 28. februarja 2020 smučal v Italiji, kar je vsem znano. Ob tem ste poudarili, da je to pomembno, ker je v poročilu navedeno, da je ključni problem, da tisti, ki so prišli iz smučanja, niso šli v karanteno,” je povedal Šarec v Odmevih, s tem pa nedopustno kršil pravice Janeza Janše do varstva ugleda in dobrega imena. Marjan Šarec očitno ne zna gledati datumov, saj je Janez Janša delil fotografijo iz smučanja iz leta 2019!

Marjan Šarec še vedno misli, da je glavni šerif v svojem Kamniku. Zato opleta z jezikom in žali trenutnega predsednika vlade ob vsaki priložnosti. Med drugim pa poziva na nezakonita zbiranja na javnih mestih in ogrožanja zdravja slovenskih državljanov s svojim svetovalcem Damirjem Črnčecem. Lažnivim izjavam se mora tako narediti konec, začenši s tistimi, ki jih je Šarec izrekel v Odmevih o smučanju Janeza Janše in njegove družine letos v Italiji. Janša je namreč delil sliko družinskega smučanja v Italiji iz leta 2019.

Zato je poslancu Državnega zbora in predsedniku LMŠ Marjanu Šarcu odvetnik Franci Matoz poslal poziv, da mora nemudoma preklicati omenjeno izjavo iz Odmevov in prenehati s kratenjem in kršitvami osebnih pravic posameznika. Celotno pismo objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani,

po pooblastilu predsednika Vlade Republike Slovenije gospoda Janeza Janše vas pozivamo,  da nemudoma prekličete v nadaljevanju navedeno izjavo, s katero ste nedopustno kršili  pravice naše stranke do varstva ugleda in dobrega imena.

Ustava v 35. členu zagotavlja nedotakljivost človekove telesne in duševne celovitosti, varstvo  njegove zasebnosti in osebnostnih pravic. Ustaljeno stališče Ustavnega sodišča je, da med  človekove pravice, ki so kot osebnostne pravice varovane s to ustavno določbo, spada tudi  pravica posameznika do varstva časti in dobrega imena oziroma ugleda. Ugled in dobro ime  sta osebnostni pravici, ki ju pravo priznava tudi pravnim osebam in sta varovani v 183. členu  OZ, ki določa pravično denarno odškodnino pravni osebi za okrnitev ugleda ali dobrega imena.

Pravici do varstva ugleda in dobrega imena naše stranke ste kršili z naslednjo neresnično in  škodljivo izjavo, ki ste jo izrekli dne 7.5.2020 v oddaji Odmevi, ki je bila predvajana na TV  Slovenija in sicer ste dejali: “Da je Janez Janša 28. februarja 2020 smučal v Italiji, kar je vsem znano.” Ob tem ste poudarili, da je to pomembno, “ker je v poročilu navedeno, da je ključni problem, da tisti, ki so prišli iz smučanja, niso šli v karanteno.”

Vaša izjava je popolnoma neresnična in izrečena izključno z namenom škodovati ugledu in  dobremu imenu naše stranke, ki je predsednik Vlade Republike Slovenije. Namreč predsednik Vlade RS gospod Janez Janša je tako medijem kot tudi na svojih družbenih profilih večkrat  javno pojasnil, da je 28. 2. 2020 na družbenem omrežju twitter objavil simbolično fotografijo s smučanja, ki je bila posneta februarja 2019, torej lansko leto. Izrekli ste neresnično trditev  izključno z namenom povzročiti škodo naši stranki kot predsedniku Vlade Republike Slovenije,  saj ste pri gledalcih želeli ustvariti vtis, da je naša stranka brezbrižno smučala v Italiji v času epidemije virusa COVID-19, kar pa ni resnično, saj je naša stranka že takrat opozarjala, da prav vi ne izvajate nujnih ukrepov za zaščito življenja in zdravja prebivalcev Republike  Slovenije.

Ni dvoma, da ste s svojo izjavo protipravno posegli v ugled in dobro ime naše stranke. Kljub temu da so meje svobode izražanja v tovrstnih razpravah široke, meja svobode izražanja ne more ščititi zavestno neresničnih trditev o dejstvih, ki posegajo v ugled in dobro ime naše stranke. Ne gre spregledati dejstva, da je izjava podana prav v trenutku, ko je predmet razprave poročilo Vlade RS v katerem vam se očita nevestno delo, zato ima ta izjava velik vpliv na gledalce.

Glede na navedeno zahtevamo, da nemudoma prenehate s kršitvami osebnostnih pravic naše stranke, in sicer tako, da v skladu z 178. členom OZ nemudoma prekličete poprej navedeno izjavo, sicer bomo primorani zoper vas vložiti tožbo. Izjavo morate preklicati na enak način, kot ste jo podali.

Luka Perš