fbpx

[Ekskluzivno] Šesti policist na Kosovem plačilnem seznamu: s Kučanovim odlikovanjem

Foto: Demokracija

Poznate podjetje, ki si je lahko privoščilo storitve šestih visokih policijskih funkcionarjev in lovskega inšpektorja? Seveda ga, to je R. U. R., podjetje razvpitega bivšega policista in šefa protikorupcijske komisije Draga Kosa. Seznam policistov, plačnih s strani Kosovega podjetja po Kučanovem nagrajencu Ljubinku Volmutu (PU Koper), Srečku Smodišu (Urad kriminalistične policije PU Koper), Simonu Golubu (kriminalistu ki je v predalu zadrževal iransko pranje denarja v NLB, ki ga poznamo kot zadevo Farrokhzadeh, in umrl po padcu z lesteve), Zlatanu Šušteršiču – Šucu (Urad za kriminalno politiko PU Ljubljana), in Kosovim partnerjem v škandalozni kršitvi človekovih pravic novinarja Tomaža Ranca v aferi Vič-Holmec Romanu Prahu zaokrožujemo z Davorinom Bratušem.

Bratuš je bil poveljnik posebne policijske enote Generalne policijske uprave. Nekdanji novinarki časnika Dnevnik Vesna Vuković in Suzana Rankov sta Bratušovo policijsko udejstvovanje v komisiji za organizacijo odprave na Himalajo leta 2001, ko je delal še v Upravi uniformirane policije, problematizirali z vidika zbiranja spronzorskih sredstev, saj, citiramo: “…ko pa še policijski učbeniki svarijo pred posledicami zasebnega sponzoriranja policije in nevarnostjo korupcije.

Z logotipi podjetij opremljena policijska odprava, v organizaciji katere je sodeloval Bratuš, je Vukovićevo, ki danes objavlja na državnem portalu Siol, in Rankovo, ki dela za Slovenske državne gozdove, zmotilo “Zlasti zaradi tega, ker lahko v literaturi o korupciji v policiji najdemo podatke, da med najbolj razširjene oblike koruptivnega vedenja strokovnjaki prištevajo posredno ali neposredno zahtevanje in sprejemanje kakršne koli nagrade, darila, prispevka ali denarja v policiji ter sprejemanje brezplačnih storitev posameznikov ali podjetij. Tudi kodeks obnašanja, ki ga priporočajo Združeni narodi, policistom prepoveduje na kakršen koli posreden ali neposreden način zahtevati plačilo ali kakršne koli osebne koristi zaradi funkcije in pooblastil, ki jih imajo, kar bi lahko vplivalo na opravljanje njihovih uradnih nalog oziroma njihovo presojo. Predstavniki oddelka za notranjo revizijo kriminalističnega urada Zvezne republike Nemčije pravijo, da so lahko nagrajevanje, darila in sponzorstva, ki jih ponudijo zunanji darovalci, priložnost za ustvarjanje koruptivnih razmer. V takih primerih se lahko ustvarijo pogoji za zlorabo funkcije v koruptivne namene, torej se ustvarijo pogoji za vpliv na neodvisnost varnostnih organov. “Kakršno koli finančno ali materialno podporo policiji in policistom je treba iz načelnih razlogov zavrniti,” so odločni v nemškem uradu.

Davorin Bratuš.

Bratuša je leta 2001 od takratnega predsednika Milana Kučana prejel častni znak svobode Republike Slovenije.  Do leta 2003 je bil zastopnik Zveze društev Sever. Leto kasnje ga zasledimo na Pop TV, ko kot policist, ki na Kosovem dela za OVSE, pojasnjuje tamkajšnje razmere.

Kosov R.U.R. je od leta 2011 do 2013 za storitve omenjenih šestih policistov odštel več kot 151 tisoč evrov, pri čemer je Bratuša prejel daleč najnižji znesek, nekaj več kot 4.700 evrov. So pa vsi denar od R.U.R. prejemali kot fizične osebe.

Dosje bomo nadaljevali z razkritji sodelavcev podjetja R.U.R., ki mu je državna NLB plačevala tudi po 250 evrov na uro, iz drugih držav: od sto tisoč evrov upokojenemu polkovniku, do vahabita, ki je napadel ministra.

Andrej Žitnik