[Ekskluzivno] Ne Šabeder, Šarčeva intimna izbira za novega zdravstvenega ministra je njegov svetovalec Vojmir Urlep!

Nekdanji predsednik uprave Leka in svetovalec predsednika vlade Vojmir Urlep. (Foto: STA)

Novi zdravstveni minister naj ne bi postal sedanji generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder, temveč sekretar v kabinetu predsednika vlade Vojmir Urlep.

Z vlade so v petek sporočili, da bo odstopljenega ministra za zdravje Sama Fakina zamenjal generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder.

Toda to naj bi bil zgolj manever Marjana Šarca, da odločno pokaže, da ima za Fakina alternativo. Po najnovejših informacijah pa naj bi imel Šarec drugega aduta za stolček zdravstvenega ministra.

Bo Levica zadovoljna z Urlepom?
Z razpadajočim in korupcije polnim zdravstvom naj bi se ukvarjal prav svetovalec Marjana Šarca v kabinetu predsednika vlade, Vojmir Urlep. Gre za enega izmed tesnih Šarčevih sodelavcev in njegovih stricev iz ozadja, ki se ukvarja predvsem z ekonomskimi vprašanji ter s kadrovanjem v državnem gospodarstvu. Po izobrazbi je magister farmacije ter magister poslovodenja in organizacije MBA (Masters in Business Administration). Skoraj dvajset let je služboval na najvišjem položaju predsednika uprave dveh zelo uspešnih slovenskih gospodarskih družb – Kemofarmacije d.d. in Leka d.d.

Foto: STA

Predvsem bo zanimivo videti, če bo Šarec res imenoval Urlepa na mesto ministra za zdravje, kako bo ekonomist, ki ne mara kompromisov s sindikati, povšeči stranki z največjo močjo v koaliciji – nadkoalicijski Levici.

H. M.

 • soc

  Če je to res, smo na konju. Vojmir je izjemno premišljena oseba, ki nikoli v karieri ni bil odvisen od politikov. Denarja si je nabral v Sandozu dovolj, da danes dela iz veselja in z željo nekaj narediti, ne pa s potrebo, da bi mu pri tem kaj kapnilo od strani. O zdravstvenih sistemih ve toliko, kot Šabeder o poštevanki ali abecedi. Good news at last.

  • Nšo-či

   Prav imaš. Ampak, kam bo pa ob njegovem odhodu odplaval kabinet? Na eni strani luč…na drugi tema.

   • stajerc5

    Mi smo se vedno v neizgrajenih tunelih z lucko na koncu, ampak, ta lucka je vedno vlak, ki prihaja nasproti…

    • Nšo-či

     luškana

  • tohuvabohu

   Danes si pa za hece.

   • soc

    Njet, skrajno resno mislim, poznam človeka že dobrega pol stoletja.

    • tohuvabohu

     O poštevanki in abecedi sploh ni treba nič vedeti, samo nekaj pomnjenja in vaje. Prav pohvalil ga nisi s tem.
     Kako pa veš, s kakšnimi nameni je šel v politiko? Ali ga res tako dobro poznaš?

     • soc

      Imaš prav, nisem bil dovolj enoznačen. Hotel sem reči, da ima možni kandidat te zadeve v malem prstu. Za razliko od dosedanjih ministrov in kakega Šabedra, ki so nekaj malega vedeli o slovenski zdravstveni specifiki, ničesar pa o obstoječih in dobro delujočih alternativah. Se posujem s pepelom !

     • tohuvabohu

      Samo ne pretiravaj s pepelom, hehe, ti bo plevel zrasel.
      Še vedno pa me zanima, od kod ti védenje o njegovih namenih pri političnem angažiranju, in to v stranki enodnevnici, ki nima ne programa ne ljudi, celo imena ne spravi skupaj

     • samsara

      Se strinjam s tabo. Marsikdo ali pa velika večina, ki imajo veliko, bi imeli še več, ne glede na vse.
      Pustimo zdaj ob strani načine s katerimi so prišli do ‘veliko’ in je to njihov način delovanja. Seveda so vedno in povsod izjeme. Taki, ki so do znatnega materialnega premoženja prišli na korekten način in dejansko ob tem niso postali odvisno od materialnega premoženja ter vsega kar jim to nudi.
      Skratka ohranili so in razvijajo dalje, tekom življenja pridobljeno modrost, katera sama po sebi je že dosežek (vrlina), ki ga ni zmožen vsak. Zraven spada tudi določena skromnost v vseh ozirih.

     • Nšo-či

      Imaš občutek, da Modrost lahko pričakuješ od zdravniškega ceha? Prijateljica je napisala kjnigo, ki jo je ohranila pri življenju. Povedala mi je, da so se ob prebiranju knjige zdravniki začeli spraševati o etiki o človečnosti. Etiko in pogum premore tudi Soc, ki kljub različnemu političnemu razmišljanju Urlepa lahko ovrednoti skozi strokovne oči. Tudi sama verjamem, da lahko zniža stroške, da lahko izboljša učinkovitost celotnega zdravstvenega sistema. Srce bodo morali pa povrniti zdravniki sami. Tisti, ki so ga ohranili, tisti, ki se jih danes ne sliši.

     • samsara

      Doseganje modrosti v dinamiki in obsegu glede na zmožnost posameznika, je namen obstoja in delovanja vsakega človeka.
      Kaj je modrost?
      Zmožnost spoznavanja in prepoznavanja delovanja pojavnega sveta, učenje na prepoznanih in (samo)priznanih napakah, ter bodoče delovanje na osnovi novih usvojenih znanj ob hkratnem doslednem izogibanju ponavljanja napak in izogibanju ohranjanja slabosti. Tako nekako…

      Ima pa na osnovi izkušenj občutek, da več ko je v neki skupini ali skupnosti ljudi, manjša je zmožnost delovanja v opisanem smislu, razvoj pa upočasnjen.
      Omenjaš strokovni uvid, a to pač ni dovolj za prepoznanje namenov ali motivov, ki jih v posamezni situaciji imajo posamezniki.
      Zdravniki z licenco npr., pač niso enaki med seboj po človeški, osebnostni plati, to je nadvse očitno. V nekem obdobju mi jih je bilo namenjeno intenzivno spoznavati in spoznati kar nekaj in točno vem o čem pišem. Strokovni vidik, je le eden od vidikov posameznika, ki ga nedvomno lahko prepozna drugi strokovnjak podobnega ranga. Lahko je ta vidik pomemben, tudi odločilen, lahko pa povsem potlačen in zatrt s strani ostalih vidikov oz. lastnosti posameznika, kateri pa se lahko tudi presenetljivo izpostavijo v nekih novih okoliščinah Pa saj tega je v preobilju kakorkoli se ozreš. Skratka ne moreš biti zlahka in povsem prepričan/a v ravnanje nekoga poznanega, ko se ta znajde v nekih novi vlogi in situaciji. Vsi, ali velika večina, pa bomo zadovoljni, če se izkaže, da ima Soc prav.

     • Nšo-či

      Prav imaš. Ampak Soc je Urlepove namene (če jih ta sploh ima) sodil po sebi. Odprl je svoje srce. Čeprav verjamem v modrost Vesolja, verjamem tudi v toplino Srca in velikost Duha.

     • samsara

      Vsak človek je mikrokozmos in na posameznih nivojih unikaten. Za vsakim delovanjem je vedno nek namen, zavesten ali podzavesten, pa še kakšen ‘drugi’, ki ni predmet tukajšnje debate.

      Sedanje razmere še nekoliko bolj narekujejo skepso ali previdnost, glede vseh novih prišlekov v politiko, center posvetne, materialne moči, čeprav ni, da bi jih kar počez ožigosali.

      Vse kar navajaš pod modrost Vesolja, toplino Srca in velikost Duha je na nekem, recimo višjem nivoju, pravzaprav eno, podvrženo univerzalnim zakonom. Prepoznavanje in postopno dojemanje le tega skozi manifestacijo v pojavnem (materialnem) svetu, prinaša modrost. A dandanes to večine ne zanima, v tem ne prepoznajo ničesar vrednega njihovega truda in časa, ničesar kar bi se jim po njihovih (omejenih posvetnih) kriterijih in dojemanju, “splačalo”. Svobodna volja pač. In, danajšnja svoboda, jutrišnja usoda ;-)

     • Nšo-či

      Lepo si to zapisal.. Lahko noč.

     • Marija

      Naj bo še tako dober in pošten v tem zverinjaku ne bo uspel.Bo hitro ali odstopil ali pa popustil.Eden tudi direktor ne more nič.Mislite,da se bodo vsi ti faloti odpovedali sedanjemu stanju?

     • karpelec

      Morda pa je bila le odvod do cilja, ki ga mogoče že ima od nekdaj.

     • soc

      Zdolgočasenost izjemno inteligentnega in delovnega človeka, ki se pri 63 lahko posveti le še turizmu, trajnicam, ekranu v dnevni sobi in pasivnemu uživanju v umetnostih. Na drugi strani pa na vsem lepem dana možnost še nekaj resnega narediti zase in za druge, dokler možgani še delajo v peti prestavi? Ne veš, kako hudičevo ga razumem in mu zavidam…

     • tohuvabohu

      Če bo minister, mu ne boš več dolgo zavidal.

 • Viktorh

  Dober bo za nekaj mesecev.

 • rubec

  Glede na to, da je farmacevt, ga bo če že ne kdo drug, pofukal pa jankovič, de nje.

  • Franc Šink

   In GSM specialist.

  • karpelec

   Ne podcenjuj ga, morda bo prišlo glih obratno.

  • SIMON ROZIC

   …hudoooo!

 • Duhec

  Odlična izbira.

 • hladnik

  Dobro, da si je Šarec zamislil farmacevta.
  Zanimivo bo videti, če bo g. Urlep ugotovil, da zdravstvo težko diha tudi zaradi previsokih cen zdravil in pripomočkov, medtem ko farmaciji pa posel cvete.

  • soc

   Cene zdravil na recept kontrolirata tako Agencija za zdravila kot ZZZS in so natanko tam, kjer so drugod po EU glede na kupno moč lokalnih zavarovalnic. Cene zdravil v prosti prodaji se gibljejo (kot povsod) po zakonu ponudbe in povpraševanja – bebave izjave “razgledanih” posameznikov po forumih v stilu “Aspirin je v Grčiji pol cenejši” pač za seboj nimajo poznavanja niti cenotvorbe zdravil, niti specifik posameznih trgov (predvsem širine generične konkurence in bistveno – monopolnih umetnih tvorb v Sloveniji, ki se jim reče lekarniške verige in so v paradržavni lasti še več kot četrt stoletja po padcu komunizma).

   Cene zdravstvenega materiala in pripomočkov so pa druga stvar. Tu država ne dela in ne kontrolira (skoraj) prav ničesar. Tu služijo pijavke Zemljaričevega in Dimnikovega klana, nikakor pa ne na zdravilih, kjer imamo pač le še dve močni veledrogeriji – posrednika, eno v ameriški lasti, drugo v lasti domačih, na čelu z izjemno pogoltnim sinom ključnega privatizerja podjetja. Ko bo slednja prodana tujcem, se bo tudi tu začel neizprosen boj z nižanjem marž, a govorimo o maržah reda velikosti 5-10%, na 100-300%!

   Zanima me le, če si bo Urlep upal predlagati ključno rešitev zdravstva – popolno privatizacijo zavarovalnic in odprodajo vseh zdravstvenih ustanov, ki se niso sposobne same vzdrževati. Po vzoru Češke sredi 90-ih. Tam stvari v zdravstvu danes funkcionirajo bolje kot v Nemčiji, čeprav je nekaj nekdanjih bolnic končalo kot hoteli.

   • hladnik

    “…bebave izjave “razgledanih” posameznikov po forumih v stilu “Aspirin je v Grčiji pol cenejši” ….”
    Joj, kako si pameten. Da te slučajno ne raznese.
    Tako pa se zgodi, če stopiš mački na rep.
    lp

    • soc

     Preprosto, piši o stvareh, ki jih poznaš. Sam se nikoli ne lotevam atomske fizike ali geodezije, po forumih ali pismih bralcev (in nekoč v člankih) pišem izključno tisto, kar z gotovostjo vem in poznam.

     Že dolgo ne delam več v zdravstvu ali farmaciji, toliko o “mački in repu”. In mimogrede, nisem presran, da bi skrival svoj profil.

     • hladnik

      Dopusti tudi možnost, da se motiš pa
      lp

 • xtc

  Hm ?
  Zelo zanimivo tole.
  Uspešena kariera v gospodarstvu?
  Ja vse dotlej so firme državne.
  Zanimivo je predvsem to,da vsakogar ,ki Švicarji naženejo iz višjega položaja v Leku bolj ali manj pristane v politiki.
  Čudno.
  Če so res taki stručkoti bi jih Švicarji držali z obema rokama nazaj ner pa brcnili iz firme.

  • stajerc5

   Svicarji ne drzijo niti svojega sina v Firmi, ce najdejo nekoga za samo las boljsega! CH so Finance in prav zaradi tega so tam kjer so.
   Brat bratu gradi hiso- preko povsem normalnih racunov, drugi mu servisira avto- preko povsem normalnih postavk…
   Aha, to je to, kar Slovenec ne bo niiiiikoli razumel. Da pa je tako, so rabili 700 let grajenja mentalitete in ne tako kot pri nas, ko se misli, da lahko nadoknadis zamujen cas v 20-30 letih.
   V bistvu je vsak prepir dober, ker spoznajo ljudje tudi drugacno razmisljanje kot jim je bilo vcepljeno ze v Osn.Soli!

 • Novakec1

  Same kosmatince zbira okoli sebe.

 • Antonius

  Išče se zdravstveni minister, ki je sposoben vodo iz Nila po obvodih speljati v Sredozemlje.
  Zakaj bo obvodih? Ker največ speljanega v zdravstvo in iz zdravstvene blagajne potiho izhlapi.

 • Skrajno Desni

  Tale Šarčeva vlada premore veliko gnoja, kar naprej vlečejo ministre iz gnojnice, se ni niti za čudit med biki in kravami ki sedijo v parlamentu.

 • hladnik

  Dobro, da si je Šarec zamislil farmacevta za novega ministra za zdravje.
  Zanimivo bo videti, če bo g. Urlep ugotovil, da zdravstvo težko diha tudi zaradi previsokih cen zdravil in zdravstvenih pripomočkov, medtem ko farmaciji pa posel cvete, da le kaj….. imajo krasne plače, božičnice pa še marsikaj.

  • Franc Šink

   Jaz bi si raje farmacevtko.

  • stajerc5

   Mislis sedaj cel dan lepiti eno in isto misel? Brez farmacije se ti se rodil ne bi, verjetnost velika…
   Ti zgodba o opornicah nic ne pove, ali kaj? Kje se dela razlika v ceni? Bi odgovoril na to vprasanje!? V koncernu ali pri Zemljaricu!???? Zakaj nimajo druge drzave Zemljarica, da bi bile cene na njegovem nivoju in kopujejo raje za drobiz v primerjavi z nasimi “Nabavnimi” cenami!???
   Prenehaj, ker se ti bodo zaceli vsi smejati.

   • hladnik

    Bomo videli kdo se bo komu smejal čez eno leto, ali pa še prej.
    Zemljarič gospoduje samo v UKC Lj (če?).

    • stajerc5

     Aha, Papez je pa samo v Vatikanu sef…

 • Anton

  no še vedno boljša izbira kot semeniščar Šabeder

  sarkazem press

 • Olga101

  Pravi za prihvatizacijo!

 • totex39

  Po fizionomiji podobnost z Pozničem.

  • karpelec

   To je pa tudi vse.

 • Miro Jereb

  Če je oz. je bil v gospodarstvu tako uspešen me zanima zakaj pote rine v politiko ? V politiki so običajno tisti ki za nobeno drugo delo niso sposobni. Tudi plača je manjša v politiki…torej si lahko mislim da računa na tisti denar ki ga navrže politika “postrani”,,,pa ga potem dobijo s prsti v marmeladi…pa spet en minister odpade….

 • Amerikanc

  A ni Šarc rekel, da na mladih svet stoji !? Sedaj pa te penzioniste ponuja !

  • karpelec

   Mladi so mu rekli: ti drži, jaz bom spusto, pa se je preusmeril v kombinacijo znanja in izkušenj.

 • Joško

  A se je Urlep sam ponudil za ministra ali je zrasla ideja na komedijantovem zelniku?
  Če ti zmanjka idej; jaz bi bil tud’ minister!

  • hladnik

   Zgleda, da je postalo to zdaj v modi.
   mogoče pa mu je tako sam svetoval, ker je njegov svetovalec :)

 • SIMON ROZIC

  Lahko sta kar oba…ne bomo niti vedeli kdo je kdo, kaj šele,
  kdaj je kdo kaj rekel, obljubil, uničil, pokradel…Ej Šarec si je že
  privoščil dvojnika v kulturi za operacijo veseloigre:
  “KJE STE IDIOTI SLOVENCI ?”
  Scenarij mu lahko prodam s dobrodelnim popustom za retadirane
  državljane!
  Splača se!, bo rekel “ata” Kučan!

 • joza joza13

  Se mi zdi, da bi znal imeti kompetence. Če vse drži, je predober za to burlesko.

 • Joško

  Lahko je bilo biti uspešen menedžer v državnih podjetjih,ko pa so ta podjetja dobila tuje lastnike, pa so se ti lastniki hitro odkrižali teh menedžerjev. Socialistični menedžerji so bili uspešni predvsem v socialističnih državnih firmah.

 • Marijan

  Kaj pa ima Šarec kaj za govorit, bo že Luki povedal ,kdo bo minister.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!