fbpx

[Ekskluzivno] Ne samo Nemec, zaradi izdaje tajnih podatkov medijem, je lahko zaskrbljen tudi Dejan Karba!

Dejan Karba and Matjaž Nemec. (Foto: FB, STA)

Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da naj bi izdaja tajnih podatkov – ki jih je med nenapovedanim nadzorom na NPU in SOVI pridobil KNOVS, in o katerih je najprej na POP TV poročala Suzana Perman, še bolj podrobno pa jih je v časopisu Dnevnik predstavila Meta Roglič – potekala preko Matjaža Nemca in Dejana Karbe.

V torek, 3. novembra 2020, je potekal nadzor članov pooblaščene skupine Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) na Sovi in Generalni policijski postaji, kjer so poslanci obiskali Nacionalni preiskovalni urad. Le nekaj ur zatem je novinarka POP TV Suzana Perman poročala o vsebini nadzora, dan kasneje pa je novinarka časopisa Dnevnik Meta Roglič v svojem članku obširno pisala o vseh podrobnostih nadzora, še posebej o tistih, ki so jih poslanci pridobili na Sovi v zvezi s protestom 5. novembra 2020.

Zaradi odtekanja informacij, ki so občutljive predvsem za delovanje Sove, sta poslanca SDS, ki sta člana KNOVS, Anja Bah Žibert in Dejan Kaloh, teden dni kasneje vložila kazensko ovadbo zoper neznanega storilca zaradi suma izdaje tajnih podatkov. Poslanka Žibertova je takrat izpostavila, da ne gre samo za zlorabo KNOVS-a v politične namene, ampak tudi za ogrožanje delovanja obveščevalno-varnostnih služb in nacionalne varnosti. Kaloh je izpostavil, da ni nobenega dvoma, da je neznani storilec iz ožjega kroga petih ljudi, ki so bili prisotni na nadzorih KNOVS, izdal tajne podatke. Prav tako je opozoril, da obstaja bojazen, da je bil zaradi izdaje podatkov Sove ogrožen nacionalni interes Slovenije, saj so se pogovarjali tudi o četrtkovih nasilnih protestih in o konkretnih imenih protestnikov.

Nemec-Karba-Roglič
Kot smo uspeli izvedeti, je KNOVS na eni izmed preteklih sej po nadzoru sprejel tudi sklep, da mora Sova pripraviti oceno negativnih posledic zaradi razkritih tajnih podatkov v medijih. Prav tako smo iz zanesljivih virov izvedeli, da je poleg glavnega osumljenca za izdajo tajnih podatkov, predsednika KNOVS Matjaža Nemca, zaradi kazenske ovadbe zaskrbljen tudi Dejan Karba, član SD in nekdanji novinar Dnevnika, ki si je izmislil zgodbo, da ima kardinal Franc Rode nezakonskega sina, lagal pa je tudi o smrti sina Janeza Janše. Tik pred iztekom ministrskega mandata ga je Jernej Pikalo za nedoločen čas zaposlil na Ministrstvu za izobraževanje.

Informacije so do novinarke Dnevnika Mete Roglič potekale od Matjaža Nemca in Dejana Karbe. (Foto: Dnevnik)

Po naših informacijah sta namreč predsednik KNOVS in poslanec SD Matjaž Nemec in Dejan Karba v rednih stikih glede delovanja in vodenja KNOVS. Tako naj bi Dejan Karba Matjažu Nemcu pogosto pisal vprašanja, ki jih slednji postavlja pri nadzorih na Sovi. Kot smo uspeli izvedeti, je Dejan Karba prepričal Matjaža Nemca, da nameravajo pripadniki ameriških varnostnih služb v Sloveniji na protestih 5. novembra delovati v skladu s patriotskim zakonom in tako aretirati posamezne protestnike. Kljub temu, da to ne drži in da tudi ni mogoče, je Matjaž Nemec to seveda z vso resnostjo vprašal na nadzoru na Sovi, zaradi česar se mu slovenski obveščevalci še danes smejijo in ga ne jemljejo več resno.

Po končanem nadzoru pa naj bi Matjaž Nemec zaupal vse podrobnosti nadzora in pri tem izdal tajne podatke, ravno Dejanu Karbi, ta pa jih je posredoval naprej novinarki Dnevnika Meti Roglič. Zato je lahko Dejan Karba, poleg Matjaža Nemca, zaradi vložene kazenske ovadbe, z vso upravičenostjo zelo zaskrbljen.

Sara Kovač