fbpx

[Ekskluzivno] Nemški lastniki odstavili vidno gospodarstvenico stranke SD Mariano Karlo Rebernik – imenovano kar “gorenjska Hilda”! Poglejte si njeno premoženje!

Mariana Rebernik na predvolilnem letaku stranke SD.

Dolgoletna direktorica okoljsko spornega podjetja za pridelovanje tekočine za površinsko zaščito proti rji Atotetch iz Podnarta ter nekdanja dolgoletna vplivna članica Socialnih demokratov in nekdanja kandidatka za poslanko v Državnem zboru iz leta 2008, nekdanja svetnica občinskega sveta v Radovljici in potencialna kandidatka za gospodarsko ministrico v Pahorjevi vladi, Mariana Karla Rebernik, je morala sporazumno zapustiti podjetje v roku pol ure, dne 10. julija 2017 v dopoldanskih urah. Kot smo ugotovili, se je v karieri njenega vodenja podjetja Atotech, nabralo kar nekaj nepravilnosti, kar so spoznali tudi nemški lastniki.

Predstavljamo vam prvi del zgodbe o ljubljenki “dominantnih” medijev in predstavnici gospodarskega dela politične levice Mariane Karle Rebernik, ki je morala neslavno zapustiti direktorski položaj. Kot smo izvedeli od večih zaposlenih v tovarni, “te direktorice v tej fabriki ne bo nikoli več in ne bo prestopila praga.” Nemški lastniki so jo zaradi njenih “nenavadnih” poslov nadzirali že dlje časa, ko so ji končno 10. julija 2020 pokazali vrata. A za lepo javno podobo Rebernikove se skriva pohlepna oseba, ki je za svoj cilj iti pripravljena tudi preko trupel. O njeni krutosti se je namreč med domačini v Podnartu govorilo veliko. Dobili smo tudi odgovor vodilnih ljudi podjetja iz Nemčije, da privatnih zadev podjetja ne komentirajo.

Na direktorsko mesto Atotecha se je zavihtela v zgodnjih 90. letih
Ko so se pojavile govorice o njeni odstavitvi, smo se odpravili na teren v Radovljico in Podnart, da bi preverili informacije. V Podnartu smo srečali nekaj krajanov, ki so nam potrdili govorice. V okolici tovarne se je avtor teh vrstic sprva prepričal, kako “čist” in “zdrav” zrak dihajo krajani Podnarta, in moram vam povedati, da je smrad v okolici težko opisljiv. Toda to velja za “državno tajnost”, saj morajo zaposleni Atotecha molčati, v nasprotnem primeru jim grozijo sankcije. Kot smo izvedeli, imajo delavci v tovarni opravka s strupenim tekočinami – cianidi (najhujši strup op. a). Delovne obleke – skafandre vozijo v eno izmed pralnic v Radovljici. V teh letih pa si je Rebernikova z večjim sponzoriranjem lokalnih društev kupila mir pred civilnimi inciativami zaradi onesnaževanja okolja.

Ena njenih prvih zaposlitev v podjetju Atotech je bila vodja kadrovske službe, na mesto direktorice pa naj bi se zavihtela, kot so nam povedali, na zelo perfiden način, ki pa ga javnosti ne bomo razkrili.

Lastnica luksuznih nepremičnin v Radovljici, Ljubljani in na Hrvaškem
V slovenski javnosti je bila Rebernikova kot predstavnica leve gospodarske elite vedno predstavljena kot čuteča, dobrodušna in večkrat nagrajena s strani Gospodarske zbornice Slovenije. V svojem dolgoletnem direktorskem stažu je s svojimi političnimi in gospodarskimi povezavami pridno kopičila premoženje. Tako smo izvedeli, da ima hišo v Radovljici, na Cankarjevi ulici v Radovljici, v prestižni soseski Vila Bloki, je lastnica dveh stanovanj. Prav tako je lastnica luksuznega stanovanja v Poreču na Hrvaškem. Uradno pa je prijavljena na Prešernovem trgu 2 v Ljubljani. Vir razkriva tudi, da naj bi hčerki pomagala sofinancirati stanovanje v Franciji.

Stanovanji Mariane Karle Rebernik v kompleksu Vila Bloki v Radovljici. (Foto: Luka Perš)

Pa bi si Rebernikova to premoženje sploh lahko privoščila? Kot kažejo podatki iz njenih davčnih napovedi, je ta imela do leta 2010 okoli 2 tisoč evrov neto mesečne plače, po letu 2010 pa se je njena plača dvignila med 8 do 10 tisoč evrov neto. Matematična operacija številk pove, da si premoženja, kot si ga je nakopičila Rebernikova, ni mogla nabrati samo z naslova prihodkov.

Dvorec “gorenjske Hilde” vreden preko milijona evrov
Kljub temu, da bi naj po pripovedovanju naših virov njen stalni naslov bil v Ljubljani, Rebernikova preživi večino časa v svojem dvorcu v Radovljici. Že na zunaj se izkazuje, da je hiša “gorenjske Hilde” večje dimenzije in grajena iz dragih ter kvalitetnih materialov. Material na strehi naj bil iz titan cinkove pločevine, kar velja za enega najdražjih in najboljših materialov za strehe. Po pripovedovanju našega vira, ki se je o vrednosti zemljišča s hišo pozanimal pri poznavalcu nepremičninskega trga v Sloveniji, naj bi bila ta vredna preko milijona evrov.

Dvorec Mariane Karle Rebernik v Radovljici je po mnenju poznavalca vreden več kot milijon evrov. (Foto: Luka Perš)

Vmes se pojavi še samostojni podjetnik z bajnimi zaslužki na račun Atotecha in nova ograja okoli hiše Rebernikove
Okoli mahinacij v podjetju Atotech so nas opozorili tudi na predsednika PGD Podnart Saša Finžgarja. Finžgarja je Rebernikova v podjetju zaposlila kot samostojnega podjetnika. Le-ta je odprl podjetje Višinska dela – vodoinštalaterstvo – servis vozil in industrijske pnevmatike Sašo Finžgar S.P. Po podatkih Ajpesa je imel v letu 2018 čiste prihodke od prodaje v višini 218.423,70 evrov, v letu 2019 pa 118.188,82 evrov. Poslovni izid obračunskega obdobja v letu 2018 ima prikazano v višini 31.242,39 evrov, v letu 2019 pa 8.554,10 evrov. Večino zaslužka je ustvaril z notranjimi vzdrževalnimi deli v Atotechu.

Predsednik PGD Podnart, član KS Podnart Sašo Finžgar. (Foto: Nova24TV)

Kot smo še izvedeli, so v podjetju Atotech v preteklosti postavljali novo ograjo iz inoksa, zanjo je bil zadolžen prav Finžgar. Toda kasneje se je inoks material začuda pojavil tudi na njeni parceli. Dobila je novo ograjo in nadstrešek, podobnost z ograjo pred podjetjem Atotech pa verjetno ni zgolj naključna.

Na levi strani ograja v podjetju Atotech, na desni strani ograja pred hišo Rebernikove v Radovljici. (Foto: Luka Perš)

Domnevna magisterska in doktorska plagiatorka predava na Biotehniški fakulteti v Naklem
Prav tako smo bili opozorjeni, da naj bi bil magisterij Mariane Rebernik iz leta 1993 na FOV v Kranju in doktorat iz leta 1998 v Univerzi v Mariboru, plagiat. S temi referencami si je dolgoletna vplivna članica Socialnih demokratov zagotovila mesto predavateljice na Biotehniški fakulteti v Naklem. Naš vir navaja primer iz preteklosti, ko je omrežje SD uničilo poslanca Pozitivne Slovenije Andreja Bertonclja. Žal ni imel toliko vpliva s svojimi vezami kot gorenjska Hilda, ki si je lahko privoščila vse.

To je le začetek konca zgodbe o Mariani Karli Rebernik. V sledečih dneh bomo predstavili njene povezave z gorenjskim gradbenim tajkunom Brankom Žiberno, obsojenim kranjskim narko kraljem Andrejem Hartmanom in njene zanimive povezave z nekdanjim ministrom za promet Patrickom Vlačičem. Ne glede na njene grožnje z morebitno tožbo, Rebernikovi že sedaj sporočamo, da v tej bitki ne bo zmagovalka. Naši viri pa z veseljem čakajo, kako bo reagirala Rebernikova. Še bo pestro.

Vprašanja smo poslali tudi Mariani Karli Rebernikovi. Po pooblastilu Rebernikove se nam je oglasila njena odvetnica Erna Mokorel iz Odvetniška družba Hočevar – Mokorel, o.p. – d.o.o. Sporočila nam je, da njena stranka vprašanja o svoji zasebnosti ne bo komentirala.

Luka Perš