fbpx

[Ekskluzivno] Okostnjaki padajo iz omar Telekoma: Kako je Vida Žurga, varovanka LMŠ, urejala provizije za avstrijskega brokerja, s katerim sodeluje njen partner Leo Ivanjko!

Vida Žurga in Leo Ivanjko.

Predstavljamo ekskluzivne dokumente o sklepanju poslov za zavarovalno posredovanje, ki jih je podpisala članica uprave Telekoma Vida Žurga. Gre za podjetje z Dunaja, s katerim sodeluje njen partner Leo Ivanjko.

V medijih smo lahko v preteklosti že večkrat brali o sumljivih in nečednih poslih, ki so se dogajali v državnem podjetju Telekom Slovenije v času vlade Marjana Šarca po prihodu Vide Žurga na mesto članice uprave Telekoma Slovenije. Na mesto članice uprave je Žurgo nastavil Damir Črnčec, Šarčev državni sekretar za nacionalno varnost in njen mentor pri doktorski disertaciji. Naloga slednje je bila zato skrb za interese tako LMŠ kot Črnčeca osebno.

Zavarovalnega posrednika za Telekom Slovenije je kar 14 let predstavljalo podjetje Vzajemnost, katerega lastnik je bil Miha Trošt, prijatelj nekdanjega člana uprave Zorana Jenka. Takrat se je na veliko govorilo o tem, da Jenko pere denar prek Vzajemnosti, a pogodbe s podjetjem vendarle ni nihče prekinil. Po stečaju podjetja Vzajemnost je leta 2018 tedanji direktor uprave Telekoma Rudi Skobe objavil razpis za novega zavarovalnega posrednika, na katerega se je prijavilo šest podjetij.

Na razpisu sta bila izbrana dva podjetja: Podjetje za zavarovalno posredovanje FT Pretium, ki je bilo zadolženo za matično podjetje in zavarovalno posredniška hiša Za&Svet (lastnica Nada Klemenčič), ki je bila zadolžena za hčerinske družbe Telekoma Slovenije. Podjetij sta dobili pooblastilo, da uredita zavarovanje za leto 2019. FT Pretium je za leto 2019 znižal strošek premije za 500 tisoč evrov, še vedno pa je premija znašala 1,8 milijona evrov. Plačilo za to storitev je bilo 8 odstotkov, kar je sicer nekje v mejah takšnih provizij. Pooblastilo je stopilo v veljavo z začetkom leta 2019, torej s 1. januarjem. Prvega februarja 2019 pa je mandat članice uprave Telekoma Slovenije nastopila Vida Žurga.

Vida Žurga in Damir Črnčec. (Foto: Fakulteta za državne študije)

Žurga posel dala nekomu, pri katerem dela njen partner!?
Marca 2019 je bila Žurgova na kosilu s predsednikom uprave zavarovalnice Triglav Andrejem Slaparjem, tema pogovora je bila, kako se lahko pooblastilo prenese na drugega brokerja. 7. maja istega leta, torej tri mesece po nastopu njenega mandata, je Žurgova odpovedala pooblastilo brokerju FT Pretium, konec leta pa še Nadi Klemenčič oziroma podjetju Za&Svet. FT Pretium je zagrozil s tožbo in zahteval spoštovanje trimesečnega odpovednega roka. 7. avgusta je ostal brez pooblastila.

Odpoved pogodbe.

12. avgusta, torej pet dni po prenehanju pooblastila, je Žurgova pooblastilo dala Thomasu Knoblichu z Dunaja. Zanimivo je, da pri njem po pogodbi dela sin uglednega pravnika dr. Šimeta Ivanjka, Leo Ivanjko, partner Vide Žurga, s katerim ima enega otroka. S tem dnem je začela Zavarovalnica Triglav svoje obveznosti v višini 12 tisoč evrov na mesec nakazovati Thomasu Knoblichu. Pogodba o zavarovanju je ostala ista, nespremenjena, samo prejemnik provizije se je zamenjal.

Zgodba pa se tukaj nadaljuje. Avgusta 2019 je Žurga namreč šla ponovno k Slaparju in povedala, da avstrijski posrednik zahteva 12-odstotno provizijo oziroma mesečno 18 tisoč evrov. Slapar je naročil, naj to zadevo med avstrijskim posrednikom in Zavarovalnico Triglav uredi njegov izvršni direktor za korporativne zavarovance Gorazd Jenko. K Jenku je potem prišel Knoblich in zahteval dvig provizije na 12 odstotkov. Jenko mu je odgovoril, da zahteva pripravo analize tveganja, ko jo bo Knoblich naredil in Triglav preučil, da mu lahko dvignejo provizijo. Vse do danes je tako ostala provizija pri 8 odstotkih, še vedno pa jo prejema Knoblich.

Vprašanje pri vsem skupaj je, zakaj je Vida Žurga posel dala nekomu, pri katerem dela njen partner. Vprašanje o provizijah je tako nedvomno več kot na mestu. Le kaj bodo v zvezi s tem storili odgovorni na Telekomu Slovenije?

Popravek:
Ne drži, da ima Leo Ivanjko sklenjeno pogodbo z avstrijskim brokerjem Thomasom Knoblichem.

Leo Ivanjko, zanj po pooblastilu Odvetniška družba Pirc Musar & Lemut Strle, o.p., d.o.o

Odziv Telekoma:
V sredo, 14. aprila 2021, sta bila na spletnih straneh www.nova24tv.si objavljena dva prispevka, v katerih je avtorica navedla nekaj trditev, ki jih Vida Žurga odločno zanika. Novi zavarovalni posrednik za Telekom Slovenije je bil izbran skladno z internimi akti, postopek pa so vodile strokovne službe, tako da ne drži, da naj bi bil izbran zaradi domnevnih povezav med posrednikom in partnerjem Vide Žurga. Ne drži, da je bila Vida Žurga marca 2019 na kosilu s predsednikom uprave Zavarovalnice Triglav Andrejem Slaparjem, kjer naj bi bila tema pogovora, kako se lahko pooblastilo prenese na drugega brokerja. Prav tako ne drži, da naj bi mu povedala, da avstrijski posrednik zahteva 12-odstotno provizijo oziroma 18 tisoč evrov mesečno. Skladno z zakonom je zavezanec za plačilo provizije zavarovalnemu posredniku zavarovalnica. Zavarovalnica pa provizije izplačuje skladno s svojimi internimi akti.

Sara Kovač