[Ekskluzivno] Ninamedia testira teren za vstop NSi v levo vlado in zamenjavo Tonina

Foto: STA

Najnovejša spletna anketa Ninamedie med drugim sprašuje tudi zamenjavi predsednika Mateja Tonina z Ljudmilo Novak in o morebitnem vstopu Nove Slovenije v Golobovo koalicijo. Se torej pripravlja in testira javno mnenje za spremembe v vladi in celo sami NSi?

Spletna anketa Ninamedie razkriva vroče dogajanje v političnem zakulisju, kjer javnomnenjske agencije služijo kot aparat za testiranje političnih strategij. Z anketo namreč preverjajo, kakšno podporo ima Nova Slovenija ob morebitnem vstopu v vlado Roberta Goloba, rezultati pa bi služili za utrjevanje prepričanja, da gre za priljubljeno potezo med Slovenci.

Anketa namreč sprašuje, ali bi podprli odločitev, da Nova Slovenija vstopi v sedanjo vlado Roberta Goloba v primeru, da iz vlade odide Levica.

Se pripravlja zamenjava Tonina?
Seveda ne gre brez “antijanša” sentimenta in potiskanja NSi stran od desnice. Med vprašanji so tudi predlogi za zamenjavo predsednika Mateja Tonina z Jernejem Vrtovcem, Janezom Ciglerjem Kraljem in Ljudmilo Novak.

Spomnimo, da ravno te dni poteka kampanja za spremembe ustave na pobudo strank Gibanja Svoboda, Socialnih demokratov, Levice ter NSi. Številni pravniki namreč opozarjajo, da se mora tako radikalne odločitve, kot je sprememba ustave, sprejemati skrajno skrbno – s tresočo roko. Za spremembe mora torej veljati širok konsenz in javna razprava. Da gre za rokohitrsko potezo, da se čim prej pod streho spravi še več moči za sodstvo, pove podatek, da bo strokovna skupina v sestavi levih pravnikov Ciril Ribičič, Dino Bauk, Aleš Zalar, Janez Pogorelec predvidoma do konca aprila pripravila mnenje o osnutku ustavnega zakona.

Že jutri bodo stranke Gibanje Svoboda, SD ter NSi v parlamentarni postopek vložile predlog ustavnih sprememb, ob 13. uri pa bodo imele skupno tiskovno konferenco s predstavitvijo. S to potezo je Nova Slovenija z eno nogo že v levi koaliciji, kar pa je po mnenju analitikov lahko usodno za preživetje te stranke.

Andrej Žitnik