fbpx

[Ekskluzivno] Nova razkritja: Ne okostnjaki, projektiranje kamniške osnovne šole Frana Albrehta je več kot milijon in pol vredno pokopališče Marjana Šarca!

Foto: STA

Nova24TV je dobila nove ekskluzivne podatke o projektiranju kamniške Osnovne šole Frana Albrehta pod nekdanjim županom in sedanjim predsednikom vlade Marjanom Šarcem. Če smo prej govorili o vrednosti 1,1 milijona evrov, ki so poniknili v različnih svetovalnih podjetjih, pa končni seštevek krepko preseže vrednost 1,5 milijona evrov. Samo Atelje Hočevar, ki nima nobenega zaposlenega, je od leta 2009 pa do leta 2018 od občine Kamnik prejel 1.322.030,83 evra. Od tega je za šolo Frana Albrehta prejel 1.083.184,03 evra. Gradbena investicija (brez vrednosti projektiranja) Osnovne šole Frana Albrehta, ki jo je Marjan Šarec projektiral dolgih 8 let, zdaj znaša neverjetnih 21 milijonov evrov, kar je več kot štirikratno presežena vrednost povprečne osnovne šole v Sloveniji.

Portal Nova24TV že dalj časa spremlja zgodbo okoli enega največjih in najdražjih projektov občine Kamnik, ki jo je prvi načel lokalni portal Kamnik.info. Ta se je sicer poskušal dokopati do podatkov glede enega izmed najdražjih in največjih projektov v prihodnosti občine, vendar so bili pri pridobivanju informacij neuspešni, saj občina Kamnik projektne dokumentacije ni želela posredovati.

Čeprav smo poročali, da je še pred samo gradnjo za projektiranje šole izpuhtelo več kot 1.100.000 evrov občinskega denarja, so nam občinski viri posredovali nove informacije, da gre skupno za več kot milijon in pol evrov vredno projektno investicijo, za katero je neposredno stal nekdanji župan in sedanji premier Marjan Šarec. Glede na razkrite podatke bi morala to postati afera vseh afer, saj so se z enormnimi zneski okoristila različna projektantska podjetja.

Gre za najdražje projektiranje katere od osnovnih šol?
Pri projektiranju osnovne šole je sodelovalo več projektantskih podjetij, le nekaj klikov na Erarju pa razkrije, da so ta z občino Kamnik bogato poslovala, še posebej v mandatih županovanja Marjana Šarca, od leta 2010 dalje. Podjetje CSE Invest je tako prejelo 151.000 evrov, Koda 534.000 evrov, Proctor 628.000 evrov. Že samo hiter izračun pove, da je župan Šarec za projektiranje Osnovne šole Frana Albrehta porabil mnogo več kot le 1,5 milijona evrov.

Poslovanje podjetja CSE Invest s kamniško občino od leta 2012 dalje.

Prihodki podjetja Proctor so poskočili leta 2010, ko je vodenje občine Kamnik prevzel Marjan Šarec.

Največji zaslužkar je podjetje brez zaposlenih
Najbolj pa bode v oči sodelovanje občine Kamnik z arhitekturnim podjetjem Atelje Hočevar. Od leta 2010 pa do vključno leta 2018 je Atelje Hočevar, ki baje nima nobenega zaposlenega, razen direktorja Primoža Hočevarja, od občine Kamnik prejel neverjetnih 1.213.456,03 evra. Od tega je za šolo Frana Albrehta prejel 1.083.184,03 evra, medtem ko se za 238.846,80 evra “uradno” ne ve, za kakšen namen jih je prejel. Občina o tem namreč ne daje podatkov. Kot smo izvedeli, je Atelje Hočevar v letu 2011 od občine dobil 140 tisoč evrov, v letu 2012 70 tisoč evrov in v letu 2017 30 tisoč evrov nepojasnjenih sredstev.

Prihodki podjetja Atelje Hočevar astronomsko narastejo po letu 2010.

Vendar to še ni vse. Opozorjeni smo bili, da je potrebno k celotni investiciji prišteti še honorarje podjetij, kot so PBL Lunar, Saning, Arhitekturni atelje Uršula Lenščak, Locus, Genius loci, Ingo in druge, ki so ravno tako sodelovala pri (pre)projektiranju šole Frana Albrehta.

Na novem županu Slaparju je, da razkrije celotno dokumentacijo
Gradbena investicija Osnovne šole Frana Albrehta, ki jo je Marjan Šarec (pre)projektiral dolgih 8 let, zdaj znaša neverjetnih 21 milijonov evrov, kar je več kot štirikrat presežena vrednost povprečne osnovne šole v Sloveniji. V celotno investicijo seveda ni vključenih (najmanj) 1,5 milijona evrov, kolikor jih je Šarec namenil “projektiranju”.

Kamničani tako že opozarjajo, da je na novem županu Mateju Slaparju težko breme, ki ga je prevzel od predhodnika Šarca. Sedaj je na njem, da razkrije celotno dokumentacijo najdražje šole v Sloveniji in širše.

H. M.