[Ekskluzivno] Novi zdravstveni minister izvaja nedopustne pritiske nad direktorjem NIJZ

Direktor NIJZ Milan Krek je zaradi pritiskov podal svoj odstop. (Foto: STA)

Direktor NIJZ Milan Krek razkriva, da politika in nekateri mediji pritiskajo nanj, naj odstopi s svojega položaja. Sam pravi, da tega ne namerava storiti, saj na funkcijo ni bil postavljen politično, ampak zaradi svojih strokovnih kompetenc. Novi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je dejal, da sta se s Krekom že sestala, kjer naj bi se dogovorila, kako “bosta postavila NIJZ”. Bešič Loredan pa to izvaja v obliki groženj Kreku, da ga bo s pomočjo sveta zavoda krivdno razrešil iz mesta direktorja.

Kadri Janeza Janše dokazujejo, da se oblasti na držijo za vsako ceno. Sprva je svojo odstopno izjavo podal direktor Finančne uprave Republike Slovenije Ivan Simič, temu je sledil odstop predsednika upravnega odbora v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) Francija Matoza. V medijih pa so zaokrožile informacije, da nova oblast pritiska tudi na direktorja NIJZ Milana Kreka, da poda svoj odstop.

Krek je bil eden izmed tistih akterjev, ki je na svoja pleča v največji krizi prevzel skrb za zdravje Slovenk in Slovencev. Skupaj s svetovalno skupino so sestavljali ukrepe, ki so nas obvarovali pred hudimi posledicami epidemije koronavirusa. S svojimi kompetencami je dokazal, da je sposoben braniti državo pred katastrofalnim bergamskim scenarijem.

Marca, med spomladanskim valom epidemije, se je v italijanski pokrajini Bergamo število smrti povečalo za 568 odstotkov. (Foto: epa)

Prav zaradi tega pa je za STA dejal, da ne namerava odstopiti, saj na položaj ni bil imenovan politično, ampak na podlagi strokovnih kompetenc. Nasprotno pa si nekateri mediji želijo, da bi Krek odstopil in s tem namenom tudi širijo napačne informacije. Denimo portal Necenzurirano je poročal, da je Krek odločitev o odstopu sprejel po četrtkovem sestanku z novim ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom.

Novi minister za zdravje govoric o odstopu ni potrdil
Bešič Loredan je ob robu novinarske konference ob predstavitvi načrta reorganizacije ministrstva potrdil, da sta se s Krekom v četrtek res sestala. Med drugim mu je, kot so zapisali na STA, predstavil vlogo, v katero “bodo postavili NIJZ”. “Nisva pa se pogovarjala o njegovih korakih, to bi morali vprašati njega,” je dajal in dodal, da o odstopu Kreka ni obveščen.

Novi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan (Foto: STA)

Na vprašanje, če ga morda namerava razrešiti sam, je poudaril, da je to v pristojnosti sveta zavoda NIJZ, v katerega je vlada na prvi seji v sredo ponoči sicer imenovala svoje nove predstavnike. Nov premier dr. Robert Golob je pred nastopom funkcije konec aprila v oddaji Tarča sicer namigoval, da bi si želel tudi zamenjati položaj direktorja NIJZ. Med drugim je dejal, da na čelu NIJZ znova vidi nekdanjega direktorja inštituta Ivana Eržena.

Krek bo branil NIJZ pred nedopustnimi političnimi pritiski
Ta je v kratkem odzivu za STA na vprašanje, ali bi bil ponovno pripravljen prevzeti to funkcijo, tedaj zapisal, da “če se bo Milan Krek odločil za odstop, je potem to ena od možnosti rešitve, vsaj začasne”. Krek je menil, da gre v tem primeru pri Golobu za nedopustno politično vmešavanje, inštitut pa bo še naprej branil pred njihovimi pritiski, saj imajo nekatere politične stranke apetite po vplivu na NIJZ.

Politika se vsekakor ne bi smela vmešavati v delovanje omenjene institucije, kot kaže pa se bodo šli precej umazano igro. Po svežih informacijah, ki smo jih prejeli od Kreka samega, mu Bešič Loredan grozi, ker ne želi odstopiti. “Poklical me je in dejal, da bo preko sveta zavoda dosegel, da me iz mesta direktorja NIJZ razreši iz krivdnih razlogov,” je pojasnil Krek.

Sara Kovač