fbpx

[Ekskluzivno] Objavljamo dokumente, iz katerih je razvidno, da je Möderndorfer kot predsednik košarkarskega kluba Olimpija utajeval davke, podobno kot Zdravko Mamić na Hrvaškem!

Jani Möderndorfer (Foto: STA)

Objavljamo notarsko overjeno finančno poročilo košarkarskega kluba Olimpija, ki ga je med letoma 2010 in 2017 vodil poslanec Jani Möderndorfer, v katerem so med upniki kluba estonska agencija ter švicarske, nizozemske in ciprske banke, preko katerih se je klub pod njegovim vodstvom izogibal plačevanju davkov. Zaradi podobnih zadev se je pred hrvaškim sodiščem znašel predsednik nogometnega kluba Dinamo Zdravko Mamić, ki mu zaradi pranja denarja grozi zaporna kazen. Vprašanja smo Möderndorferju postavili na novinarski konferenci, vendar zadev ni zanikal, odgovornost pa je preložil na takratno upravo kluba.
Predsednik preiskovalne komisije o pranju denarja v NLB in NKMB Jani Möderndorfer se je znašel pred zagatno situacijo, saj dokumenti, ki smo jih pridobili v uredništvo Nova24TV, dokazujejo, da je bil košarkarski klub Olimpija v času njegovega vodenja poln nepravilnosti, med katerimi so tudi davčne utaje. Finančno poročilo so dne 29. 6. 2016 podpisali pri notarju Miru Košaku, dokument pa je bil podlaga za prisilno poravnavo kluba, ki se je znašel v finančnih težavah.
Spomnimo, da je bil Möderndorfer predsednik košarkarskega kluba med 9. junijem 2010 in 8. februarjem 2017, kot zakoniti zastopnik pa je podpisoval listine, med katerimi naj bi se na veliko goljufalo pri pogodbah in davčnih utajah. Finančno poročilo razkriva tudi seznam upnikov, med katerimi so države s slovesom davčnih oaz.
Igralce in trenerja so plačevali preko tujih podjetij
Iz dokumentov Košarkarskega kluba Union Ljubljana je razvidno, da je klub nakazoval denar na estonsko agencijo Reval Sport Agency OU, na naslovu Roosikrantski v Tallinnu in preko švicarske agencije Indevco Entertainment Media Gmbh, ki deluje na naslovu Sihleggstrasse 23, 8832 Wollerau, Switzerland. Gre za sporno plačevanje igralcev na način “Image Rights” pogodb, da so igralcem zaradi visokih davkov v Sloveniji dali podpisati sumljivo nizke pogodbe, nato pa so jim preostanek plačevali preko tujih agencij, kar je očitno izogibanje plačevanju davkov oziroma gre za njihovo utajevanje. Preko teh pogodb so plačevali znane igralce, kot so Klemen Prepelič, Dino Murić, Nebojša Joksimović, Luka Rupnik, in celo trenerja Aleša Pipana. Prav tako je razvidno, da je klub pod vodstvom Möderndorferja dolgoval 360 tisoč evrov kredita NLB ter več kot 187 tisoč evrov neplačanih obveznosti Finančni upravi Republike Slovenije.
Mamiću grozi več let zapora zaradi utaje davkov
Zaradi identičnih zadev, utajevanja davkov preko podjetij s sedežem v tujini, se je pred hrvaškim sodiščem znašel zloglasni predsednik nogometnega kluba Dinamo Zdravko Mamić, ki je na ta način utajil do 15 milijonov evrov davkov, vendar s to razliko, da je hrvaška policija potrkala na njegova vrata in ga postavila pred sodišče. Tudi v njegovem primeru je nogometni klub transakcije opravljal preko švicarske družbe RaSport Management AG, pri tem pa je bilo veliko nakazil fiktivnih, denar pa je končal na računu Mamićevega klana. Zadnjo kazensko ovadbo je proti Mamiću vložila hrvaška davčna uprava, in sicer, da je z Dinamovega računa v neimenovani avstrijski banki dvignil približno 2,5 milijona evrov, določen znesek pa prenesel na svoj in bratov račun.

Zdravko Mamić (Foto: STA)

Vprašanja o tem smo poslali tudi na finančno upravo in policijo, na odgovore še čakamo.
Peter Truden