fbpx

[Ekskluzivno] Panika v SMC: Cerar v pismu obvestil članstvo sveta stranke, da ima pridržke do Šarčeve manjšinske vlade s podporo Levice; v njej z ministri ne bi sodelovala tudi SAB

Miro Cerar (Foto: STA)

Predsednik Stranke modernega centra Miro Cerar je članom sveta SMC poslal pismo, v katerem dvomi, da bi v aktualnih okoliščinah z manjšinsko vlado – s podporo Levice – prišlo do oblikovanja učinkovite vlade, do česar imajo pridržke tudi v Stranki Alenke Bratušek, kjer tudi ne bi sodelovali v vladi s svojimi ministri. Po njegovem mnenju je neprimerno, da bi za osnovo delovanja vlade sprejeli celoten kompromisni sporazum z Levico, hkrati pa koalicijski sporazum še vedno ni finančno ovrednoten.

V nadaljevanju objavljamo celotno pismo, poslano s strani Mira Cerarja članom sveta stranke SMC.

Spoštovane članice in člani sveta Stranke modernega centra,

danes nas je Levica na skupnem sestanku obvestila, da bi želela na podlagi doseženega osnutka sporazuma podpreti oblikovanje in delovanje koalicije petih strank pod vodstvom Liste Marjana Šarca, pri čemer pa v vladi ne bi sodelovala.

Med vsemi šestimi strankami tudi po današnjem pogovoru še vedno ostaja aktualna podpora Marjanu Šarcu za mandatarja.

Se pa ob tem odpira vprašanje, ali bo na ta način mogoče oblikovati učinkovito vlado. V tem primeru bi namreč imeli manjšinsko vlado (43 glasov) s projektno podporo Levice. Do tega modela vlade je absolutni pridržek že izrazila Stranka Alenke Bratušek, ki je napovedala, da v primeru manjšinske vlade tudi oni v njej ne bi sodelovali z ministri (bi jo pa podprli na glasovanju v državnem zboru).

Pridržek do takega modela oblikovanja vlade sem v imenu Stranke modernega centra izrazil tudi sam; prvič, ker o tem ne morem odločati sam, temveč svet naše stranke, in drugič, ker se mi zdi neprimerno kot osnovo za delovanje morebitne nove vlade sprejeti celotni kompromisni sporazum, dosežen z Levico, če le-ta v vladi sploh ne namerava sodelovati.

Pomembno se mi zdi ob tem poudariti, da sedanji osnutek koalicijskega sporazuma še vedno ni ovrednoten s finančnega vidika. Šele ko bo jasna njegova javnofinančna vzdržnost, bo mogoče oblikovati dokončno besedilo koalicijskega sporazuma, se o njem na ustreznih ravneh odločati in uskladiti tudi način sodelovanja v koalicijo vključenih strank ter kadrovski razrez.

Prijetno popoldne vam želim in nasvidenje v torek, na seji sveta naše stranke!

C. Š.