fbpx

[Ekskluzivno] Poglejte sodelovanje poslanca Jana Škoberneta in njegovega očeta, šaleškega tajkuna, s spornim predsednikom Republike srbske, Dodikom!

Marko Škoberne, Milorad Dodik in Jan Škoberne.

Poslanec stranke Socialnih demokratov Jan Škoberne in njegov oče Marko Škoberne – šaleški tajkun in solastnik podjetja Esotech – sta se pred novim letom udeležila prireditve pri predsedniku Republike srbske Miloradu Dodiku, obremenjenemu s številnimi primeri korupcije. Republika srbska velja za pravi poslovni raj slovenske levice – tam so pogosto ljubljanski župan Zoran Janković, nekdanji agent Udbe in lobist Drago Isajlović ter celo predsednik Slovenskega državnega holdinga Damjan Belič. 

Ko je razpadla Jugoslavija, je vse, kar je ostalo od nje, stare mreže operativcev nekdanje Udbe in politike, ki so se na novo organizirali in prevzeli oblast, s tem pa tudi posle. Eden takšnih je v Republiki srbski aktualni predsednik Milorad Dodik, ki je v politiki te bosanske entitete že celo večnost in velja za primer zlizanosti oblasti s podzemljem ter kriminalom.

V Sloveniji zaradi izostanka lustracije ni bilo dosti drugače, saj so stare sile po zlomu Demosa znova vzele oblast v svoje roke. Isti ljudje, ki so na oblasti v nekdanjih republikah Jugoslavije in Slovenije, so prek nekdanje Udbe sodelovali po službeni dolžnosti, zdaj prek nekdanjih zvez odlično sodelujejo, vežejo pa jih zgolj še poslovni interesi in denar.

Socialni demokrati sodelujejo
Nekaj dni pred novim letom so na Facebook strani “Srcem za Srpsku” (S srcem za Republiko srbsko) objavili fotografijo slovenskega poslanca stranke SD Jana Škoberneta in njegovega očeta, šaleškega tajkuna in solastnika podjetja Esotech, Marka Škoberneta, s predsednikom Republike srbske Miloradom Dodikom na dobrodelnem dogodku. Poleg fotografije je pisalo “Predsednik Dodik s slovensko delegacijo, ki podpira dobrodelno akcijo ‘Z ljubeznijo pogumnim srčkom’. Danes lahko na številki 1411 govorite z Janom Škobernetom, članom slovenskega parlamenta. Hvala vam, prijatelji Srbov iz Slovenije.” Seveda je dobrodelnost mnogokrat le krinka za povezave med številnimi politiki in poslovneži, zato smo Janu in Marku Škobernetu poslali vprašanja o poslovnih povezavah podjetja Esotech in vlado Republiko srbsko, vendar odgovora od njiju nismo dobili.

Se pa pri iskanju povezav priimkov Škoberne in Dodik najdejo poslovne povezave med mariborskim gradbenim podjetjem CPM in Republiko srbsko. Direktor cestnega podjetja Maribor, ki je zdaj v stečaju, je bil Janez Škoberne, leta 2010, v času Pahorjeve vlade se mu je obetal 300-milijonski posel za gradnjo avtoceste med Banja Luko in Dobojem, vendar je posel zaradi neustreznih bančnih garancij propadel.

Udbaš Isajlović je uspešen gradbinec tudi v Bosni in Hercegovini
Tradicionalno dobre odnose z Republiko srbsko ima tudi nekdanji agent Službe državne varnosti, lobist in lastnik številnih podjetij Drago Isajlović. Spletni medij Portal plus je že pred časom poročal, da je Isajlović lastnik podjetja SGP Gorenjc, ki pa je ustanovitelj in solastnik dveh drugih podjetij – Gorenje inženiring, d. o. o., in NE-MU, d. o. o., ustanovljeno leta 1996. Solastnik slednjega je tudi podjetje Elmont, d. o. o., iz bosanske Žepče, njegova primarna dejavnost pa je izgradnja bencinskih postaj, terminalov in rafinerij. Vse bencinske postaje so naredili izključno za Petrol BIH Oil Company, bosansko podružnico slovenskega Petrola. Poleg tega je znano, da ima Isajlović velik vpliv prav na državni Petrol.

Dragan Isajlović (foto: STA)

Slovenski mediji so do mafijskih povezav brezbrižni
Poslovni okostnjaki v Republiki srbski pa po pisanju Požareporta segajo tudi do predsednika nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga Damjana Beliča, ki naj bi imel podjetje Centurion v Bijeljini. Gre za zasebno varnostno agencijo, ki so jo financirali tudi z državnim denarjem, kar naj bi po poročanju bosanskih medijev podpiral tudi Dodik.

Cerarjev prijatelj in prvi nadzornik SDH Damjan Belič. (foto: STA)

V karavani slovenskih politikov in vplivnežev, vezanih na Balkan, še posebej pa na Dodikovo Republiko srbsko, je tudi s prisluhi o podkupovanju in spolnem nadlegovanju obremenjeni župan Ljubljane Zoran Janković.

Peter Truden

Opravičilo: Mladenu Milanoviću se opravičujemo za omembo v članku, ki ga prikazuje v negativni luči.