fbpx

[Ekskluzivno] Poslanci Zorčič, Sluga in Lep ustanavljajo novo poslansko skupino, vanjo vabijo tudi Rajića!

Poslanci Igor Zorčič, Janja Sluga in Jurij Lep ustanavljajo novo poslansko skupino. (Foto: STA)

Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da znotraj državnega zbora nastaja nova poslanska skupina – sestavljali bi jo poslanci Igor Zorčič (SMC), Janja Sluga (SMC) ter Jurij Lep (DeSUS). Vanjo vabijo tudi Branislava Rajića (SMC). 

Že nekaj časa se je po hodnikih državnega zbora govorilo, da nekateri poslanci – predvsem iz DeSUS ter SMC – snujejo novo poslansko skupino. Tokrat smo dobili potrjene informacije, da jo ustanavljajo predsednik državnega zbora Igor Zorčič, vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga ter Jurij Lep. Vanjo vabijo tudi poslanca SMC Branislava Rajića, ki je menda še neodločen, čeprav je po seji sveta SMC vztrajal, da ima predsednik Zdravko Počivalšek enotno podporo poslancev.

Da je v SMC napeto, je znano že po zadnji seji sveta SMC, ko manjši del stranke ni zmogel zamenjati predsednika Zdravka Počivalška, svoje nezadovoljstvo pa je Zorčič javno izrazil v včerajšnji oddaji Politično pri Tanji Gobec. Poslanec Jurij Lep pa je bil edini v DeSUS, ki je podpiral propadlega Karla Erjavca. Za ustanovitev poslanske skupine so potrebni trije poslanci.

Poslanec Branislav Rajič je še teden dni nazaj vztrajal, da ima Zdravko Počivalšek enotno podporo poslancev SMC. (Foto: STA)

Počivalšek si prizadeva, da v SMC ostane ves potencial
Na vprašanje STA, ali bi bila velika škoda za SMC, če bi jo zapustila podpredsednik stranke Zorčič in vodja poslanske skupine Sluga, je Počivalšek v današnji izjavi ob robu seje DZ odgovoril: “Kaj bi bilo, če bi bilo, danes ne moremo govoriti. Jaz sem si, si prizadevam in si tudi bom, da bo v stranki ostal ves njen potencial.” “Imeli smo kar nekaj poglobljenih diskusij in jih bomo imeli še nekaj. Dejstvo je, da kot liberalci in tudi v konkretnem primeru nimamo o vseh zadevah istih stališč, ampak na koncu se poenotimo,” je na Zorčičeva stališča odgovoril Počivalšek. Po njegovih navedbah so že dokazali, da znajo strniti sile in zgodbo uspešno peljati naprej. Že dalj časa se sicer ugiba, da si želi Počivalšek zamenjave vodstva v poslanski skupini. Danes je glede tega dejal, da bodo za to, kako bo stranka delovala v prihodnje, našli rešitev. Na to temo po njegovih navedbah potekajo pogovori organov stranke. Napovedal je še, da bodo poslanci SMC proti interpelaciji ministra za kulturo Vaska Simonitija, o kateri bo DZ razpravljal v sredo. Spomnil je, da so del koalicije. Ali bodo poslanci SMC o tem enotni, pa bodo po Počivalškovih besedah videli.

Vodja SMC Zdravko Počivalšek. (Foto: STA)

SMC je stranka centra, trudimo se biti povezovalni. Imamo veliko moč, ki jo bomo realizirali tudi na naslednjih volitvah,” je dejal prvak SMC. Dodal je, da imajo pa veliko “prišepetovalcev, ki pač vedo, v katero smer bi morali iti”. Tudi v tej vladi je po njegovih besedah vloga SMC povezovalna in so osredotočeni na realizacijo koalicijske pogodbe. Ponovno je napovedal, da bodo naredili vse za to, da povežejo liberalni center. Tiste, ki so pripravljeni delati za dobrobit Slovenije, vidijo kot partnerje pri bodočem političnem delu. Glede povezovanja s konkretnimi strankami, denimo z novo stranko Naša dežela, pa ni želel špekulirati.

Sara Kovač