fbpx

[Ekskluzivno] Pričevanje uslužbenke ministrstva, ki ji je grozil Zlatko: Padale so psovke in konkretne grožnje! “Bojim se, strah me je!”

Zlatan Čordić (Foto: Facebook)

Zlatko je na ministrstvu za kulturo grozil uslužbenki, natančno citirati ga ne znam, ampak v vsakem primeru to ne sodi v oliko nekega vrhunskega, če ga tako smatra celotna javnost in on sam, umetnika, da se na tak nivo spušča. Gospa je podala proti njemu kazensko ovadbo, minister pa se zgraža nad temi dejanji, njega in še koga drugega,” je Damjan Damjanovič pojasnil včerajšnji incident na ministrstvu za kulturo. “Ja bojim se. Strah me je,” pa se je iskreno izpovedala uslužbenka ministrstva, kateri je Zlatan Čordić zagrozil, naj pazi, kako spi.

Zlatan Čordić  je leto 2020 zastavil v ritmu svoje pesmi “Izuživi se” in če do zdaj morda nismo povsem razumeli, kaj to sploh pomeni, je sedaj beseda prav gotovo dobila nek poseben, za Zlatka značilen pomen. Po tem, ko je Čordić najprej vdrl na državno proslavo ob dnevu državnosti, potem napadel snemalca Nova24TV, na koncu pa se spravil še na direktorja NIJZ dr. Milana Kreka, zdaj vse kaže na to, da je na sporedu njegova druga pesem, saj mu “lajf vrača točno to, kar je dajal drugim.” Včeraj smo poročali o tem, da je izgubil status samozaposlenega v kulturi, s tem pa tudi nekatere, s statusom povezane privilegije. V odločbi ministrstva za kulturo so svojo potezo obrazložili s pojasnilom, da je Zlatko v zadnjem letu bistveni del ustvarjalnega časa namenjal dejavnostim, ki niso povezane z izkazovanjem usposobljenosti za opravljanje kulturne dejavnosti. Zdaj pa se je pojavila še informacija, da bo ministrstvo od Zlatka zahtevalo povračilo denarja za zadnja štiri leta.

V današnji Temi dneva je voditelj Luka Svetina predstavil tudi pričevanje uslužbenke na ministrstvu za kulturo. Tja naj bi namreč Čordić odvihral, ko je po pošti izvedel, da ga je ministrstvo izbrisalo iz razvida samozaposlenih v kulturi. Na prestrašeno uslužbenko, ki je bila podpisana pod odločbo o njegovem izbrisu, je sredi belega dneva kričal in ji tudi grozil. Samozaposleni v kulturi so sicer do statusa na podlagi katerega jim država krije prispevke za pokojninsko in zdravstveno blagajno upravičeni, če se ukvarjajo izključno s posebno umetniško dejavnostjo in ob tem njihovi prihodki ne predstavljajo več kot 20 tisoč evrov na letni ravni.

Vendar pa so v Zlatkovem primeru podatki na Ajpesu razkrili, da ima Čordić kot samostojni podjetnik že od leta 2016 registrirano društvo Svet je lep, ki je pravno-formalno gospodarski subjekt, na račun katerega je do danes dobil že več kot 42 tisoč evrov prilivov, in sicer v največji meri s strani mestne občine Ljubljana in javne RTV Slovenija. Tako do statusa samozaposlenega v kulturi Čordić po zakonu sploh ni bil upravičen. Sedaj bo ministrstvo od Zlatka moralo zahtevati še povračilo denarja za pretekla štiri leta. “Zlato ti daje sijaj, ne pa sreče,” se bo Zlatko lahko tolažil.

Na ministrstvu so padale tudi konkretne grožnje
Čordić je na ministrstvu od vratarja zahteval, naj pokliče uslužbenko, njej pa je na začetku pogovora povedal, da jo snema za neko obveščevalno agencijo. Ker mu novinarski poklic ni šel najbolje od rok, se je sedaj očitno vživel v vlogo tajnega agenta. “Potem so bile psovke, grozil mi je in potem je prekinil brez besed in to je bilo vse. Osebno se nisva nič pogovarjala, le on je imel svoj monolog” je pojasnila uslužbenka na Ministrstvu za kulturo. Padale pa so tudi konkretne grožnje: “Ob koncu pogovora mi je zagrozil, naj se v naslednjih dneh pazim, kako bom ponoči lahko spala. In potem je prekinil. Več kot četrt stoletja že delam na ministrstvu, pa se še nikoli ni zgodilo kaj takega,” je dejala in priznala, da je bila po incidentu resnično prestrašena. “Nisem mogla verjeti, da se lahko v Sloveniji, ki je sicer mirna država, lahko kaj takega zgodi, točno ob dvanajsti uri, sredi belega dneva,” je še dodala šokirana uslužbenka, ki je želela ostati anonimna. “Ja bojim se. Strah me je,” je bila iskrena. Zoper njega je, po besedah Damjana Damjanoviča, vložila kazensko ovadbo.

Foto: Polona Avanzo

V preteklih letih so se statusi samozaposlenega v kulturi očitno kdaj dobil  tudi na lepe oči
Direktor direktorata za ustvarjalnost na Ministrstvu za kulturo RS Damjan Damjanovič je pojasnil, da so na ministrstvu že leta in leta dolžni preverjati statuse samozaposlenih, pa tudi nevladnih organizacij in društev, torej vseh, ki prejemajo sredstva z njihovega naslova. V sklopu tega se preverja tudi njihovo delo za nazaj in, če se ugotovi, da nekdo ni izpolnjeval pogojev, se v sladu z zakonom izvede določene ukrepe. “Po informacijah, ki so mi jih podali moji sodelavci in sodelavke, Zlatko ni izpolnjeval pogojev o tako imenovani javni službi oziroma je tudi presegel cenzus 20 tisoč evrov, s čemer je limitiran status samozaposlenega, da se mu plačuje prispevke,” je razložil Damjanovič.

Damjan Damjanovič (Foto: Nova24TV)

Voditelj oddaje ga je opomnil, da opozicija ministru za kulturo očita revanšizem, saj so Čordića izbrali ravno v času njegovega protivladnega protestiranja. “To ravno ne drži, da se gremo revanšizem. Zlatko je bolj izpostavljena oseba, zato ga tudi mediji bolj podprejo, mediji namreč vedno rabijo nekoga, ki je tako imenovan numero uno,” je potezo ministrstva zagovarjal Damjanovič in ob tem še poudaril, da je bilo tako ravnanje splošna praksa tudi prejšnjega vodstva ministrstva za kulturo. Vsi posamezniki in društva oziroma nevladne organizacije različnih oblik, morajo biti v interesu javnega dobro je še poudaril Damjanovič, kar po njegovih besedah pomeni, da moraš biti v skladu s pravili iger, ki so zapisana v aktih oziroma zakonih, moraš pa biti tudi nadpovprečen. Svetina je direktorja direktorata še vprašal, ali se je v zadnjih letih pogosto dogajalo, da so samozaposleni v kulturi prišli do statusa, čeprav niso izpolnjevali zakonske podlage, torej mimo pravil igre. “Težko bi rekli mimo pravil igre, bolj natančno bi bilo reči po presoji strokovnih komisij. Pravila so namreč jasna, so se pa interpretirala na različne načine. Tako smo v zadnjem obdobju naknadno pregledali nekaj deset teh vlog, ki so vsebovale le neko mnenje strokovnih komisij, brez vsake obrazložitve, zakaj so komu kaj podelili,” je povedal Damjanovič in namignil, da je šlo očitno kdaj tudi na lepe oči.

Sara Bertoncelj