fbpx

[Ekskluzivno] Razkrivamo, kako je udbaš Dragan Isajlović preko hrvaškega podjetja Kormat pridobil počitniške nepremičnine na Hrvaškem

Dragan Isajlović (foto: STA)

V našem uredništvu smo ekskluzivno pridobili dokumente o tem, kako je agent globoke države in nekdanji sodelavec Slovenske državne varnosti Dragan Isajlović prišel do svoje nepremičnine v Punatu na hrvaškem otoku Krk. Po dokumentih sodeč gre še za en dokaz, da tisti, ki pripadajo pravemu omrežju, lahko počnejo karkoli. Isajlović si je to dovolil v primeru stečaja SGP Tehnik, ko si je preko drugih prilastil podjetje Gorenc. Med drugim je v Bosni in Hercegovini preko podjetja Elmont gradil bencinske servise za Petrol in zastopal zloglasno Golobičevo Ultro za Albanijo, Črno Goro ter Bosno in Hercegovino. Nekateri slovenski mediji ga še lastniško, preko drugih oseb, povezujejo s podjetjema Tosidos    in NE-MU. Ob koncu članka pa bomo razkrili še en del Isajlovićeve hobotnice, srbsko podjetje Isico. 

Dragan Isajlović je širši javnosti najbolj znan kot član skupine Službe državne varnosti, ki je leta 1988, zaradi domnevne izdaje vojaške skrivnosti, aretirala Janeza Janšo in preiskala prostore založniškega podjetja Mikro Ada, kjer so iskali tajen vojaški dokument. Po padcu komunističnega sistema pa se je iz branitelja nekdanjega sistema prelevil v “podjetnika”. Isajlović je namreč spadal v skupino nekdanjih agentov Službe državne varnosti, ki so denar iz nekdanjih skrivnih fondov Udbe in ‘off shore’ podjetij, kanalizirali v privatizacijske posle.

Isajlović je v svojem stanovanju, Pelinković 3 v Punatu na otoku Krku, šestindvajsetega junija 2012, ustanovil podjetje Kormat. Ustanovni kapital podjetja je bil dvajset tisoč hrvaških kun. V podjetju je registriral, kot izkušeni poslovni maček s sumljivimi posli, kar devetindvajset dejavnosti. Med njimi je prijavil dejavnosti; prevoz za lastne potrebe, svetovanje v zvezi z upravljanjem in poslovanjem, turistične usluge za ponujanje športnih-rekreativnih in pustolovskih dejavnosti, izposoja sandolinov, desk za jadranje, pedalinov, ležalnikov in sončnikov, turistične usluge v navtičnem turizmu in poslovanje z nepremičninami. Glede na to, da smo našli njegovo stanovanje in po podatkih naših zanesljivih virov tudi njegovo jadrnico, je slika hitro sklenjena in jasno je, zakaj je Isajlović prijavil vse te dejavnosti v podjetju Kormat.

Isajlovićeva neprimičnina Pelinković 3 v Punatu na hrvaškem otoku Krk. (Foto: Bralec Nova24TV)

Zemljiška knjiga dokazuje, da si je na račun podjetja Kormat, privoščil dve nepremičnini v Punatu
Tako je kot edini lastnik in zastopnik naveden Dragan Isajlović. Ob tem je naveden naslov Ulica padlih borcev 17 v Ljubljani. Njegova osebna številka je 94890292955. Kot piše v sodnem registru podjetje Kormat upravlja kot posameznik in samostojno. Isajlovič je za svojo dokapitalizacijo preko podjetja Kormat potreboval svoje luksuzno počitniško stanovanje. Podjetje je izkoriščal vse do devetnajstega avgusta 2016, ko je nastopil v vlogi likvidatorja lastnega podjetja.

Dokončno je bilo podjetje izbrisano iz sodnega registra petnajstega marca 2017. A zanimive podatke razkriva izpis iz hrvaške zemljiške knjige. V njem je tako zapisano, kako sta Isajlović in njegova žena Metka Isajlović lastnika dveh stanovanj na naslovih Pelinković 3 in 3a v Punatu na hrvaškem otoku Krk. Kot razkriva dokument, sta obe stanovanji veliki štiristo petdeset kvadratnih metrov. Tako sta zakonca Isajlović lastnika stanovanj 14034/10000 (E-5) in 18848/100000 (E-6).

Dragan Isajlović si je kupil luksuzno stanovanje preko svojega hrvaškega podjetja Kormat ter ga po hitrem postopku poslal v stečaj leta 2016, izkazuje sodni register. (Foto: Bralec Nova24TV)

Stanovanje Pelinković 3 na Punatu meri 34,40 kvadratnih metrov. Hodnik je dolg 3,36 kvadratnih metrov, kopalnica meri 3,84 kvadratnih metrov, dnevna soba 15,18 kvadratnih metrov, kuhinja 4,05 kvadratnih metrov in soba 8,10 kvadratnih metrov. Stanovanju pripada parkirno mesto P3 s površino 12,50 kvadratnih metrov.

Drugo stanovanje na naslovu Pelinković 3a v Punatu je veliko 46,20 kvadratnih metrov. Hodnik je dolg 3,25 kvadratnih metrov, kopalnica meri 3,84 kvadratnih metrov, dnevna soba 16,95 kvadratnih metrov, kuhinja 3,42 kvadratnih metrov, sobe po 11,40 kvadratnih metrov, loža 5,24 kvadratnih metrov in shramba 1,92 kvadratnih metrov. Stanovanju pripada tudi parkirno mesto, 12,50 kvadratnih metrov P5.

Isajlović je zastopnik srbskega podjetja za proizvodnjo, inženiring in trgovino Isico, ali gre za še eno izmed podjetij v Isajlovičevi poslovni hobotnici?
Zemljiška knjiga med drugim razkriva, da z ženo Metko nimata nobene hipoteke na nepremičnini. Poslovno pot podjetja Kormat bomo z veseljem raziskali v eni izmed prihodnjih zgodb. Že suhoparni podatki iz sodnega registra o podjetju Kormat in izpis iz zemljiške knjige pa razkrivajo, da je podjetje Kormat bilo ustanovljeno le za lastninjenje dveh Isajlovićevih stanovanj.

Isajloviću z veseljem privoščimo, da bi se pojavljal na lestvici najbogatejših Slovencev in bi si vse to zaslužil na zakoniti način. A kot ga je razkrinkalo v preteklosti nekaj slovenskih medijev (Portalplus, Požareport, Siol) je uporabljal za svoje posle in nezakonito bogatenje vedno druge osebe, ki so bile vknjižene kot lastnice podjetij. Zato je primer poslovanja podjetja Kormat in poslovanja Dragana Isajlovića klasičen primer leve tranzicijske elite, ki goljufa pravne sisteme v Sloveniji in tujini.

Janez Janša med aretacijo leta 1988. (Foto: Tone Stojko)

Kot so nam zaupali naši viri, se je Isajlović v ožji družbi pohvalil, da je v gradnji Nordijskega centra Planica zaslužil več sto tisoč evrov. Prav ta kapital bi naj preko hrvaškega podjetja Kormat kanaliziral za lastninjenje dveh svojih nepremičnin v Punatu na hrvaškem otoku Krk. Viri pa so nam omenili še srbsko podjetje za proizvodnjo, inženiring in trgovino Isico. Podjetje je bilo registrirano desetega junija 1997. Kot zastopnik družbe je napisan Dragan Isajlović. Kot dejavnost pa ima registrirano izdelovanje orodja. Ali gre za še eno od hobotnic v poslovni mreži večnega udbaša in agenta globoke države Dragana Isajlovića, pa bomo razkrili prihodnjič.

Foto: Izpis iz hrvaškega sodnega registra Isajlovićevega podjetja Kormat.

Foto: Izpis iz hrvaške zemljiške knjige o nepremičnini v lasti zakoncev Isajlović na Pinković 3 v Punatu na hrvaškem otoku Krk.

Foto: Izpis iz hrvaške zemljiške knjige o nepremičnini v lasti zakoncev Isajlović na Pinković 3a v Punatu na hrvaškem otoku Krk.

Isajlovićevo podjetje Isico v Srbiji. (Foto: Posnetek zaslona, Bisnode)

Luka Perš