fbpx

[Ekskluzivno] Razkrivamo, kako je v projektu Šumi izginilo več kot 38 milijonov evrov in kako so se francoski investitorji umaknili, ko je Janković v svoji pisarni zahteval provizijo!

Zoran Janković. (Fotomontaža: MurglPress)

V preteklih dneh so slovenski mediji poročali o novinarski konferenci o projektu Šumijev kvart, kjer so glavni akterji projekta predstavljali vse lepote še enega izmed spornih gradbenih projektov v Ljubljani. Vendar so nam žvižgači mestne družine ljubljanskega župana Zorana Jankovića izdali, da je neznano kam izginilo več kot 38 milijonov evrov. Osrednjo vlogo v tem poslu so odigrali ljubljanski župan Zoran Janković, KD Group in podjetje Brtprule-projektna družba d.o.o., podprto s štirimi podjetji iz Malte. Prav tako razkrivamo pričevanje francoskih investitorjev, od katerih je župan Janković zahteval provizije.

Avtor teh vrstic se je v zadnjih treh mesecih na različnih lokacijah po Ljubljani in v njeni okolici dobival s skupino žvižgačev okoli mestne družine ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Vsi so dolgoletno zaposleni na javnih zavodih po Ljubljani in tudi v osrčju Magistrata, kjer kraljuje Janković že dobrih štirinajst let. Toda v tako dolgem obdobju je tudi dolgoletni ljubljanski župan postajal vedno bolj nepreviden, enako kot njegovi najožji sodelavci. Vsi omenjeni so bili dolgoletni podporniki in volivci ljubljanskega župana ter njegove liste. Vendar odločilen korak, da so se povezali in se odločili svoja razkritja deliti s slovensko javnostjo, so bile lanske novice o odpisu 29 milijonskega dolga družbi Electa. Korak za korakom so pričeli pridobivati pomembne javne in zaupne dokumente ter pričeli sestavljati sestavljanko poslovne hobotnice Zorana Jankovića. V prihajajočih tednih lahko pričakujete še več spornih zgodb o Jankoviću, a tokrat so nam kot prvo zgodbo zaupali podatke okoli projekta Šumijev kvart, kjer v glavni vlogi nastopata KD Group in neznano slovensko podjetje z malteškim kapitalom BrtPrule.

V preteklosti je zaokrožila anonimka o nečednih poslih Zorana Jankovića še iz časov njegovega delovanja v Mercatorju. Pisec članka zagotavlja, da je na lastne oči videl veliko dokumentov, ki potrjujejo navedbe v anonimki. A vse to bomo razkrili v prihodnosti. Tokrat vam bomo predstavili ozadja projekta Šumijev kvart. Čudilo jih je, da sedaj noben slovenski medij ni prebrskal javnih dostopnih podatkov o projektu Šumijev kvart. V preteklosti je časnik Finance poročal o tem, kdo je kupil hotelski del Šumijevega kvarta, a kot so nam razkrili Jankovićevi žvižgači, je to le slamnata podoba za slovensko javnost. V omenjenem časniku so poročali, da bi naj lastniki bili podjetnik Sandi Jeram, Gašper Koren iz Zemante ter soustanovitelja Iconomija Tim Mitja Žagar in Jani Valjavec, so izvedeli neuradno v Financah. Za projekt naj bi plačali devet milijonov evrov. Podjetniki jim neuradne informacije, da so res lastniki, sicer niso potrdili, so še poročale v letu 2018 Finance.

Prokurist podjetja malteškega podjetja Brtprule je Sandi Jeram
Projekt Šumijev kvart ob Kongresnem trgu v Ljubljani se gradi že dolgo desetletje. Kot glavni investitor v projektu nastopata KD Group in podjetje BrtPrule, ki je kupilo hotelski del kompleksa. Vrednost projekta bi naj bila 35 milijonov evrov. V KD Group so obljubili, da bo zgradili 96 luksuznih stanovanj. Cena za stanovanja pa naj bi se gibala med 380 tisoč do 1,2 milijona evrov. Zraven tega bodo zgradili še 151 hotelskih sob, ki bo imel oznako štirizvezdnični poslovni hotel. Družba Brtprule je hotelski del predala v upravljanje španski hotelski verigi Barcelo Hotel Group.  Gre za 31. največjo hotelsko verigo na svetu s 55 tisoči sobami v dvaindvajsetih državah po svetu.

Prokurist podjetja Brtprule Sandi Jeram. (Foto: Habitare)

A v tem desetletju je izginilo na desetine milijonov evrov, smo izvedeli od virov. Le-ta denar naj bi se stekel preko podjetja Brtprule d.0.o. Podjetje se je vpisalo v sodni register dne devetega maja 2017 z osnovnim kapitalom 7500 evrov. Vendar po javno dostopnih podatkih lahko vidite, da je podjetje Brtprule sestavljajo štiri malteška podjetja. To so Adriatim Holding, Cruz Venture LTD, H16 LTD in Vertical Investments LTD. Vse štiri malteške družbe imajo naslov Palazzo Pietro Stiges 103 v glavnem malteškem mestu Valletta. Vsaka od teh družb je prispevala tisoč osemsto in petinsedemdeset evrov za ustanovitev družbe Brtprule. Kot zakoniti zastopnik družbe je vpisan Sandi Jeram.

Sandi Jeram je tudi prokorist družbe Brtprule. Kot razkrivajo podatki, pa je Jeram zraven tega med drugim prokurist malteške družbe H16 od 24. aprila 2020. V njej je 50 odstotni lastnik. Med drugim je še petdeset odsotni lastnik družbe Habitare in dvaintrideset odstotni lastnik podjetja Lonzan. Na spletu smo tako opazili, da je poglavitno delo Sandi Jerama delovanje v družbi Habitare, kjer je zadolžen za izvedbo projektov. Poleg njegovega polovičnega deleža v podjetju je še preostala lastnica drugega polovičnega deleža Lidija Rutar.

Šokirani francoski investitorji onemeli, ko je Zoran Janković zahteval 10 odstotno provizijo
V KD Group so na svoji predstavitvi projekta zatrdili, da so imeli veliko težav z iskanjem investitorjev. A to ne drži. Kot so nam razkrili viri, so se v preteklosti za projekt Šumijev kvart resno zanimali kupci iz Francije. Toda Francozi hitro uvideli, da v tej igri veljajo balkanska pravila, ki jih je iz ozadja vodil Janković, čeprav so imeli investitorji ambiciozne načrte pri prevzemu nastalega dolga družbe Šumijev kvart in zgraditi sodoben meščanski hotel.

Investitorji so vedeli, da je projekt Šumijev kvart opremljen z visokimi hipotekami in terjatvami. Sami so bili pripravljeni, da vse to plačajo, a so na koncu izviseli. Le-ti so Jankovićem žvižgačem pokazali več kot sto strani dokumentacije, kjer je jasno bilo vidna celotna hobotnica Jankoviča, ki v ozadju nadzoruje gradnjo Šumija. Zaupali so nam, da se je vse končalo v Jankovićevi pisarni, ko je ljubljanski mestni poglavar zase zahteval deset procentov provizije vrednosti projekta, na kar pa šokirani Francozi niso pristali.

Pri tem so naivni Francozi pozabili, da igro poleg Jankovića vodijo banke, ki so projekt Šumijev kvart velikodušno zalagali z več milijonskimi krediti. Kot boste videli v nadaljevanju, so pri projektu s podeljenimi krediti sodelovale Nova ljubljanska banka, NKBM, Gorenjska banka, Abanka, hrvaška KBS banka in ruska Sberbank. Tukaj se prične razkrivati hobotnica, kako so zopet banke podeljevale kredite na lepe oči. Vse to je razvidno iz javno dostopnih podatkov, kar pa doslej ni nikogar zanimalo v slovenski javnosti. Vsi krediti pa so bili overjeni v notarski pisarni Mira Košaka, sicer hišnega notarja družine Janković in enega izmed največjih zaslužkarjev med notarji.

Lastniški deleži štirih malteških družb v podjetju Brtprule. (Foto: E-bonitete)

KD Group na lepe oči v projektu vreden 35 milijonov evrov dobil za več kot 59 milijonov evrov kreditov od pričetka projekta Šumi
Družba KD Group je nosilec petintrideset milijonov evrov vrednega projekta Šumijev kvart. A zanimivo je videti, kako so se podeljevali kredite na vknjižene hipoteke. Projekt Šumijev kvart  je pričel s svojo izvedbo leta 2009, ko je KD Group dobil prvi kredit v vrednosti 5,8 milijona evrov od Sberbank. Sberbank pa je po zapisu iz zemljiške knjige vpisala na svojo zavarovalniško terjatev na parcelo 955/09 z dne 16. oktobra 2009.

Zapadlost glavnice bi naj zapadla po zadnjem obroku 30. septembra 2019, z možnostjo odpoklica kredita in zaznamuje neposredno izvršljivost notarskega zapisa. Dne triindvajsetega decembra 2012 so nov kredit podelili pri zagrebški KBS Banka d.d v vrednosti dvanajst milijonov in petsto tisoč evrov. Zavarovanje denarne terjatve so znova overili pri Košaku na št. 3016/10 istega dne.

Sledil je petletni mrk, ko so na sceno stopile slovenske banke NLB, NKBM, Abanka in Gorenjska banka. Dne trinajstega januarja 2017 so v KD Group dobili večinska finančna sredstva za izvedbo projekta. Po podatkih iz zemljiške knjige iz dne tridesetega avgusta 2018 so bili najbolj radodarni v Abanki, kjer so KD Group podelili 20.897.104,04 evrov. Največja banka v državi, NLB je podelila 9.775.288,20 evrov, NKBM 6.500.000,00 evrov in Gorenjska banka z 4.500.000,00 evrov. Vse štiri banke so dale datum zapadlosti terjatev 12. januar 2024.

Skupni seštevek vseh kreditov vseh bank je 59.972.392,24 evrov. Zato se slovenski davkoplačevalci vprašajte, če je vrednost celotnega projekta vredna 35 milijonov evrov, kam je izginilo malce manj kot 25 milijonov evrov kreditov, ki jih je dobila KD Group. Pravo vprašanje za Banko Slovenije, NPU in slovensko pravosodje.

Predstavitev projekta Šumi, ki bo obsegal stanovanjski, trgovsko-gostinski ter hotelski del. (Foto: STA)

Brtprule je podjetje z izrednim tveganjem poslovanja, a kljub temu dobili vsaj 13 milijonov kredita od NKBM
Zgodba s podeljenimi krediti še ni končana. Kot smo razkrili, bi naj bili skupni lastniki podjetja Brtprule preko povezanih štirih malteških podjetij po poročanju Financ Sandi Jeram, Gašper Koren, Tim Mitja Žagar in Jani Valjavec. Uradni podatki dokazujejo samo vlogo Sandija Jerama v vlogi prokurista podjetja in njegov polovični delež v malteški družbi H16 d.o.o. Kdo so še preostali lastniki, nam javni podatki ne razkrivajo. Preostala trojica pa bi naj bila skrita v ostalih treh družbah. Vendar so nam naši žvižgači Jankovičeve družine razkrili, da vso politiko nadzoruje prav Zoran Janković. S svojo aktivno vlogo pa je omogočil ugodne kredite Brtprule iz strani NKBM, kar razkriva sledeči javno dostopni dokument.

Vendar podatki iz izpisa iz zemljiške knjige dne dvanajstega junija 2020 kažejo, da so v podjetju Brtprule dne triindvajsetega aprila 2019 iz strani NKBM dobili 9.050.000,00 evrov. Vendar se je terjatev dne dvanajstega septembra 2019 že povečala na 25 milijonov evrov. Tudi ta posel se je overil pri notarju Miru Košaku. A novo dokončno presenečenje sledi v nadaljevanju.

Javni podatki kažejo, da je ocena poslovanja podjetje Brtprule in sposobnost vračanja kreditov ocenjena z oceno dva. To pomeni, da gre za podjetje z izrednim tveganjem poslovanja. Vse štiri malteške družbe so imele dne 22. julija 2020 skupaj 13.433.414,00 evrov terjatev. Kot je sklenilo ljubljansko okrožno sodišče s podpisano višjo sodniško pomočnico Marjeto Lasan, so vse štiri družbe dobile povečani čas za pribitek, s skrajnim rokom zapadlosti terjatve dne 10. julija 2030. Ob tem lahko upnik terjatve, z vsemi pripadki, morebitnimi zamudnimi obrestmi in procesnimi obrestmi ter stroški, ki bi jih upnik imel z uveljavljanjem vračila terjatve gre v korist NKBM piše v sklepu okrožnega sodišča v Ljubljani.

Prištejte še zraven vrednost 59.972.392,24 evrov kreditov od KD Group. Skupaj so po javno dostopnih podatkih ključni družbi v projektu vrednih 35 milijonov evrov dobili 73.405.806,24 evrov. Kam je izginila razlika 38.405.806,24 evrov, prepuščamo vam.

Glede na razkrito zgodbo o projektu Šumijev kvartet, soočamo organe pregona in medije, da zagrizejo v “kislo jabolko”, poslovne interese župana Jankovića in tako dokažejo, da nedotakljivih v tej državi ni.

Sklep okrožnega sodišča v Ljubljani, da lahko podjetje Brtprule odplača obveznosti v vrednosti 13 miljonov evrov NKBM do leta 2030. (Foto: E-bonitete)

Brtprule in njene katastrofalne ocene poslovanja. (Foto: E-bonitete)

Izpis iz zemljiške knjige dne 16. januar 2017.

Izpis iz zemljiške knjige 30. avgust 2018.

Izpis iz zemljiške knjige 12. junij 2020.

Luka Perš