fbpx

[Ekskluzivno] Razkrivamo, kako lopov slovenskega davkoplačevalskega denarja Igor Jurij Pogačar ruši Aleksandro Pivec!

Igor Jurij Pogačar. (Foto: Pozareport)

Vplivni poslovnež levega političnega gospodarskega omrežja Igor Jurij Pogačar po naših informacijah stoji v ozadju političnega razdora v stranki Desus in odstavitvi podpredsednice slovenske vlade ter voditeljice Desusa dr. Aleksandre Pivec. Vpliven poslovnež se nahaja v osebnem stečaju zaradi desetih milijonov dolgov do svojih upnikov, zato ga je strah, da bo končal za rešetkami. Osebnega stečaja se bo rešil letos oktobra. Igor Jurij Pogačar se je znašel v večih aferah in v krajah davkoplačevalskega denarja. Najbolj sta ga zaznamovali afera SIB banka in najem stavbe za NPU v njegovi stavbi na Dimičevi ulici v Ljubljani.

Igor Jurij Pogačar je slovensko sceno zaznamoval v času Pahorjeve vlade, ko je izkoristil svoje osebno poznanstvo s takratno ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal in njenim partnerjem, vplivnim odvetnikom levega omrežja Mirom Senico. Afero vseh afer je zakuhala Kresalova, ki je od svojega znanca Pogačarja najela stavbo za delovanje NPU na Dimičevi ulici v Ljubljani. Vrednost najema za obdobje 48 mesecev je bila 6.536.442 evrov.

Danes ponižani poslovnež leve provience je bil še leta 2008 na 38. mestu najbogatejših Slovencev. S svojim podjetjem Ram-Invest, ki je v stečaju od države preko povezanih propadlih družb Štajerske gradnje d.o.o. in GRADIŠČE d.o.o. Cerknica je po podatkih Erarja prejel kar 26.944.798 evrov. Zadnjo nakazilo v višini 69.496,91 evrov je bilo njegovemu paradnemu propadlem podjetju Ram Invest s strani DUTB nakazano novembra 2019.

Leta 2015 razglasil osebni stečaj, za sabo pa pustil 30 milijonov evrov dolgov

Po poročanju Dnevnika iz leta 2014 je Pogačar sprožil stečaj svoje paradnega konja Ram Invest. Tako so razkrili, da je imel konec leta 2012 Pogačar v Ram Investu za 33 milijonov finančnih obveznosti, medtem ko je kapital družbe znašal zgolj 774.000 evrov. Družba za upravljanje terjatev bank je od Nove ljubljanske banke prevzela terjatve Ram Investa v višini 6,8 milijona evrov.

Vplivna Katarina Kresal in Miro Senica sta uredila donosni posel Pogačarju v primeru najema stavbe na NPU. (Foto: Arhiv Nova2TV)

Sporni poslovnež je bil med drugim lastnik enega največjih hotelov v Bosni Hercegovini. Hotel Tuzla, je imel takrat že dlje časa blokirane računa. Zaradi svoje finančne hobotnice pa ga je takrat Pogačar tudi že dlje časa prodajal. Do konca lagodnega življenja na račun slovenskih davkoplačevalcev je prišlo v začetku leta 2012, ko je takratni notranji minister v drugi Janševi vladi dr. Vinko Gorenak odločil za prekinitev najemne pogodbe na Dimičevi. Pogačar je v tem poslu z nekdanjo notranjo ministrico Kresalovo podpisal sanjski posel. Banki Hypo Leasing je mesečno plačeval 125 tisoč evrov najemnine na mesec, od notranjega ministrstva pa prejel vsak mesec 136 tisoč evrov. Po dveh letih plačevanja pa bi Pogačar sam postal lastnik razvpite stavbe preko Gospodarske zbornice Slovenije. V preteklosti se je njegovo ime pojavljalo ob srbskem poslovnežu Miodragu Kostiču, ko je v Portorožu kupoval Hotel Kempinsky in lokalno letališče.

Poslovna stavba na Dimičevi, kjer je imel prostore NPU (Foto: STA)

Poleg Ram Investa je je imel v lasti še radeško družbo za izdelovanje kemičnih odpadkov Pinus. Zaradi dolgov je morala iti družba v prisilno poravnavo. Na družbo Pinus stečaj Ram Investa ni vplival. Pinus je namreč Pogačar obvladoval kot fizična oseba, res pa je, da je za dolgove družbe jamčil z osebnim premoženjem. Tako so slovenski mediji poročali, da so Pinus prodali ameriškemu partnerju Albaugh. Prodajo je leta 2014 izvršil DUTB.

Osebni stečaj je nadzoroval Mirko Kos, brat zloglasnega agenta globoke države Draga Kosa

Nad osebnim stečajem Pogačarja je bdel Mirko Kos, brat zloglasnega izvršitelja ukazov globoke države Draga Kosa. Pogačar je imel težavo, saj bi vsak dohodek, ki bi ga zaslužil, moral iti v stečajno maso za poplačilo njegovih desetih milijonov evrov dolgov. Zato se je raje naredil reveža in tako v stečajno maso nakazal vsega 500 evrov. Na podlagi tega je Kos na sodišču v Kopru leta 2015 predlagal odpis vseh Pogačerjevih dolgov.

Pogačar ni čakal križem rok, ko se je znašel v velikih finančnih težav, kjer mu niso morali pomagati vplivna gospodarska omrežja bivšega režima. Pogačar po poročanju Svet24 že leta 2012 prepisal svojo hišo v Trnovem v Ljubljani na svojo dolgoletno partnerico Majo Mikuž. V javnosti se je pojavila informacija, da ima Pogačar stalni naslov v luksuzni soseski v Luciji, ki jo je gradilo podjetja Gašparja Gašparja Mišiča.

Afero SID banka je do potankosti raziskal Ivan Vidic. Njegoviih ugotovitev ni delilo slovensko tožilstvo, ki je Pogačarja oprostilo zlorabe položaja. (Foto: Družabna omrežja)

Spletni portal Siol je poročal, da naj bi se Pogačar po svetu prevažal v luksuznem Audiju Q7, katerega vrednost se lahko povzpne tudi prek sto tisoč evrov. Njegov edini prihodek je predstavljala zaposlitev v ženinem podjetju STDS, kjer naj biprejemal plačo 1000 evrov neto, a je med drugim plačeval preživnino, zato za poplačilo milijonskih dolgov ni ostalo več denarja. Miran Kos je za Odlazkov medij komentiral, da denarja od Pogačarja ne bo dobil, s podaljševanjem agonije pa naj bi davkoplačevalcem nastajali le dodatni stroški.

Igor Jurij Pogačar imel glavno vlogo v kraji milijonov evrov v aferi SIB banka, a ga je slovensko tožilstvo čudežno oprostilo zlorabe položaja

Pogačar je imel eno izmed glavnih vlog v razvpiti aferi SIB banke. V začetku novega tisočletja je bil prokurist javnega ljubljanskega podjetja Energetike. Afera je močno zazanomovala takratno županjo in sedanjo direktorico Pionirskega doma Viko Potočnik. Takratna županje je zaradi razkrite afere v javnosti odstopila iz mesta predsednica ljubljanskega odbora LDS. Ljubljanski davkoplačevalci so za dokapitalizacijo odšteli sedanjih 14,6 milijona evrov. Dve leti kasneje pa jo je NLB prodala za 1,7 milijona evrov.

Afero je podrobno v svoji knjigi Sprenevadnje in bankrot- Kdo je s kom v aferi SIB  podrobno opisal Ivan Vidic in razkril vsa omrežja, ki so sodelovala v eni izmed prvih spornih bančnih afer v samostojni Sloveniji. Poleg Energetikinega prokurista pogačarja je bila v sporni posel vključena še borznoposredniška hiša Publikum. Preiskovalni organi so v času afere SIB sumili, da se je Energetika pod vodstvom Pogačarja odločila za kupovanje v več časovnih razmakih, da so umetno zvišali cene delnic. S tem pa bi naj Pogačar ustvaril protipravno korist. V primeru Energetike je slovenska javnost izvedela za 376 milijon tolarjev, v primeru borznoposredniške hiše Publikum pa 93 milijonov tolarjev protipravne premoženjske koristi. Ta razlika v ceni pa naj ne bi šla na račun Energetike.

Tjaša Slokar Kos pripravlja novi medijski napad na predsednico Desusa Aleksandro Pivec. (foto: FB)

Leta 2017 je s sporno afero zaključilo slovensko tožilstvo in oprostitvijo Pogačarja, saj mu niso mogli dokazati zlorabe položaja. Po poročanju RTV Slovenija je tožilstvo namreč ugotavilo, da nekdanjemu prokuristu Energetike Ljubljana, ki je banko SIB najprej kupila, nato pa odprodala, ni mogoče očitati kaznivega dejanja zlorabe položaja pri nakupu delnic te banke. Kot so ustavitev pregona obrazložili na tožilstvu,  je bila Pogačarju očitana premajhna skrbnost pri poslu in napačne poslovne odločitve, kar ni kaznivo dejanje. S tem pa je slovensko pravosodje pometlo pod preprogo še umazano zgodbo politične levice v Sloveniji.

Komercialna televizija globoke države POP TV načrtuje novo hujskanje proti Aleksandri Pivec v aferi SPRIT

V našem mediju smo večkrat poročali kritično o aferi SPRIT, v kateri se je znašla kmetijske ministrica Aleksander Pivec. POP TV, Radiotelevizija Slovenija in ostali dominantni mediji v rokah levega omrežja so takrat Pivčevo zaščitili in o tej aferi poročali sila poredko.

Sedaj pripravlja četica novinark pod vodstvom direktorice informativnih oddaj na Pro plusu (POP TV/ Kanal A in 24ur) Tjaše Slokar Kos maščevanje Pivčevi. Kljub našim kritikam v preteklosti je že takrat kmetijska ministrica v sedanji in bivši vladi povedala, da v projektu SPRIT delovala popolnoma zakonito. Pustite se presenetiti, saj bomo hitro videli, kaj pripravljajo Suzana Perman in druščina.

Luka Perš