[Ekskluzivno] Razkrivamo pismo mariborskega tožilstva: kako naj bi Šketa pritiskal na Pušnika, ko je odstopil od pregona Kanglerja

Drago Šketa (Foto: STA)

Ekskluzivno razkrivamo dopis, ki so ga zaposleni na mariborskem tožilstvu leta 2015 naslovili na takratnega ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča, ko je tožilec Niko Pušnik, ki se je te dni znašel v centru afere Sovagate, moral iskati zdravniško pomoč po pritiskih svojega tedanjega šefa, danes generalnega državnega tožilca Draga Škete.

Pismo je sicer anonimno, podpisano z “Zaposleni”, v njem pa so opisane težave, ki so za Pušnika nastopile, ko je v zadevi Kangler in Vamar ocenil, da ni elementov kaznivega dejanja, in odstopil od pregona: “Od tega trenutka pa so nastale težave. Prišlo je do konflikta med vodjo in Pušnikom, saj ga je Šketa napadel, da ne bi smel odstopiti od pregona. Ne samo to, Šketa mu je celo sporočil, da so usmeritve od generalnega, in sicer Fišerja, takšne, da je treba v zadevi Kangler vztrajati za vsako ceno.

Šketa podal predlog za kazenski pregon
Za odziv na očitke, zapisane v pismu, smo zaprosili tudi Draga Šketo, danes generalnega državnega tožilca, na katerega smo naslovili naslednja vprašanja:

– Ali drži, da ste Pušniku sporočili, da je usmeritev takratnega generalnega DT Fišerja, da je treba v zadevi Kangler vztrajati za vsako ceno?
– Ali vam je Fišer to usmeritev sporočil pisno, ustno, na kakšen drugačen komunikacijski način in kdaj?
– Ali ste bili seznanjeni, da je vaš podrejeni tožilec Pušnik zaradi vašega ravnanja iskal zdravniško pomoč? Kako ste kot nadrejeni ravnali po tem dogodku?

Šketa je v odgovoru zanikal vse navedbe v zvezi s pritiski, ki naj bi jih on osebno oziroma vodstvo državnega tožilstva kadarkoli vršilo na okrožnega državnega tožilca mag. Nika Pušnika. “Omenjene insinuacije najodločneje zavračam in zagotavljam, da z mojo vednostjo nanj nihče ni vršil pritiskov niti ni sodeloval v kakršnihkoli drugih oblikah, ki bi lahko predstavljale pritisk nanj.” “Na vprašanje: ali drži, da sem Pušniku sporočil, da je usmeritev takratnega generalnega državnega tožilca dr. Zvonka Fišerja, da je treba v zadevi Kangler vztrajati za vsako ceno ter na vaše vprašanje, ali mi je dr. Zvonko Fišer to usmeritev sporočil pisno, ustno oziroma na kakšen drugačen način in kdaj, odgovarjam, da niti v funkciji vodje Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru niti v sedanji funkciji generalnega državnega tožilca nisem nikoli – na kakršenkoli način – napadel imenovanega okrožnega državnega tožilca.” Koto poudarja Šketa, v zvezi z omenjenimi zadevami niti tedanji generalni državni tožilec dr. Zvonko Fišer niti sam kot vodja ODT v Mariboru nista podala nikakršnih usmeritev, vključno s tem, da je treba v t. i. zadevi Kangler vztrajati za vsako ceno.

Pri tem ponovno izrecno poudarja, da je državni tožilec pri opravljanju državnotožilske službe po 3. členu ZDT-1 neodvisen, vezan le na ustavo in zakon, kar pomeni, da mu v posamezni kazenski zadevi nihče ne sme dajati nikakršnih navodil – niti generalni državni tožilec niti vodja državnega tožilstva. Tretji odstavek 3. člena ZDT-1 in 172. člen ZDT-1 določata, da lahko državni tožilec, ki meni, da je bila kršena njegova samostojnost, Državnotožilskemu svetu predlaga obravnavo kršitve. Državni tožilec mag. Niko Pušnik takšne zahteve po mnenju Škete ni nikoli podal.

“Na vprašanje, ali sem bil seznanjen, da je tožilec Pušnik zaradi mojega ravnanja iskal zdravniško pomoč ter kako sem ravnal po tem dogodku, naj vas seznanim, da kar zadeva zdravstveno stanje in zdravniško dokumentacijo okrožnega državnega tožilca mag. Pušnika, niti državno tožilstvo kot delodajalec niti jaz kot takratni vodja Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru, zaradi varovanih osebnih podatkov, nimamo in nikoli nismo imeli vpogleda v zdravstveno dokumentacijo zaposlenih, saj je tako določeno z zakonom. Državni tožilec mag. Niko Pušnik pri tem ne more biti nikakršna izjema. Prav tako doslej nisem bil seznanjen, da naj bi tožilec zaradi mojih ravnanj iskal zdravniško pomoč.”

Šketa še dodaja, da je na podlagi anonimnega pisma, na katerega se sklicujemo, v letu 2015 stekel postopek, v sklopu katerega so kriminalisti zbirali obvestila (opravljali razgovore z zaposlenimi na ODT v Mariboru). Za reševanje zadeve je bilo zaradi varovanja nepristranskosti pristojno Okrožno državno tožilstvo v Murski Soboti, ki ga je po poizvedbah o stanju zadeve obvestilo, da so zadevo zaključili po proučitvi zbranih obvestil. Med drugim tudi zaradi izjave mag. Nika Pušnika, v kateri je zanikal kakršnekoli pritiske in usmeritve.

Zaradi neresničnih navedb v zvezi z anonimnim pismom je Šketa proti neznanemu storilcu podal predlog za kazenski pregon zaradi suma storitve kaznivega dejanja obrekovanja po 159. členu kazenskega zakonika (KZ-1) in očitanja kaznivega dejanja z namenom zaničevanja po 162. členu KZ-1 v zvezi z drugim odstavkom 168. člena KZ-1.

Andrej Žitnik

 

 • karpelec

  Ljubljana, glavno mesto Butal gnezdi samo invalidne ljudi, ki nič ne vidijo in slišijo.

 • Boco

  Če je uspel pod šefom Fišerjem, potem vemo kakšen je. Šketa mislim. Gliha vkup štriha!
  To pokvarjenost pravnega sistem se da popravit le na en način. In to je tako imenovana Poljska metoda. Vse pokvarjene nagnat, brco v rit, fuknit na cesto.

  • antimur

   Sem bolj za romunsko metodo, je bolj učinkovita.

   • milanček

    tako je in ni več daleč ta čas, delati bo trba temeljito, da se ta kriminalna družba slučajno ne ponovi-rehabilitira! milanče, počasi prihaja tvoj konec, jaz se veselim!

   • učko

    Jah, sam tud ta metoda bi morala bit pri nas bolj MASOVNA !!!

 • pajot

  Šketa laže kot pes teče…šketa laže,da se bog usmili…šketa laže,da sam sebi verjame..

 • Vera

  Najbrž so Šketo samo zato premestili v Ljubljano, da lahko Mariborčane iz višje distance lažje obvladuje, nadzoruje, toda ne bo mu uspelo, ker vsi na tožilstvu tudi niso pokvarjeni, kot bi to Ljubljana želela .

 • branči

  dokler bodo sodbe “v imenu ljudstva”, toliko časa se bo rdeča golazen otepala lastne odgovornosti za svoje opravljeno delo!

 • YashaYash

  Ta exluzivna objava je na spletu že od 2015. Pa dobro jutro.

  • Peter

   Dobro jutro tudi tebi.

 • JANEZ GUS

  Ta Bavconov izdelek,bi moral že davno ždeti na Dobu,ne pa da sam spravlja ljudi na Dob.Naj ne misli,da bo ušel sodbi.

  • učko

   Dokler bojo desnuharčki taki Loleki Boleki, se Šketi jebe za njih.

 • Franc Šink

  Tukaj je vsako razburjanje odveč.
  barabe ščitijo barabe.
  Naj bo to vsakomur jasno.

 • Olga101

  Šketa NI zastonj napredoval! Skozi Avgojev hlev slovenskega krivosodja je treba speljati Ren in ga očistiti!

 • xtc

  Tisti,ki so izvajali pritiske morajo iz službe takoj+prepoved služb v JS in državnih firmah,kot tudi odvzem pravnih licenc.

 • Antonius

  Šketa je nedolžen in pošten kot Hitler, ker nikoli ni podpisal, da je treba kogarkoli umoriti. Tudi prisile ni delal nad nikomer, ker so to svinjarijo delali drugi zanj.
  Če bi se Šketa srečal s pojočo travico, bi ona pljunila vanj.

 • Common Sense

  Kjer je dim, tam je ogenj.

 • rubec

  Če to kar pravi Pušnik ne drži, potem bi morali ošabnega šketo vreči iz službe, ker ni iz službe vrgel Pušnika. Na tožilstvu torej še vedno dela motena oseba, ker normalen človek si ne bi izmišljal take obtožb. Ne vidim razloga.

 • antimur

  Šketa ne bluzi, da delate tožilci po zakonu, samo tvojo kolegico Žgajnerco poglej, pa bi ti moralo biti vse kristalno jasno. Takšnih primerov je na stotine, zato ne ropotaj brez veze. Zanimivo, vaše tarče so predvsem simpatizerji desnice.

 • milanček

  ko malo prisluhneš, ko ga malo preštudiraš, hitro prideš do zaključka, ta človek ni preveč bister, politika ga ima popolnoma v oblasti, sam se sploh ne zavedea kaj se dogaja! šketa, opozarjam te, ti boš plačal račun drugih!

 • Sonce

  …. naj bi.

  • Janez Kepic-Kern

   KAJ ? NAJ BI ?

   KOT ZANIMIVOST,
   A GRE ZA RESNE ZADEVE.

   Gospodu detektivu P.
   iz okoliša Ptuj
   – pa sporočam zanj razveseljivo novico !
   da
   naj ne bo zaskrbljen – dela mu do tedaj,
   ko
   bo postal zaradi starosti – nedelazmožen – zagotovo – NE BO ZMANJKALO !
   KOSOVSKI SRB. POŠTENJAKAR, RAZISKOVALEC – MOMČILO JOKIĆ
   JE
   ŽE V 1. KNJIGI NJEGOVEGA DELA – “TAJNI DOSIJE JOSIP BROZ” – že leta 1992
   OBJAVIL,
   KOPIJO
   ROJSTNEGA LISTA – IZDANEGA NA DUNAJU – 1892. LETA,
   NA KATEREM PIŠE, DA JE Marija BROZ (Javeršek) rodila otroka pod imenom – Franc BROZ.
   Ta
   Marija B. iz Kumrovca je namreč hodila – kot služkinja – delati na Dunaj.
   Ker
   ista ženska – npr. Marija Broz v istem letu 1892
   po bio zakonitostih, danostih – ni mogla roditi – še enega otroka
   to
   seveda pomeni,
   da NITI originalni KOVINAR t.i. Josip BROZ – NI BIL ROJEN LETA 1892 v KUMROVCU ?
   Kakšno
   je vaše mnenje g. detektiv – P. iz Ptuja ?
   Okrog tega ex t.i. MARŠALA TITA
   JE
   PA RES VSE ZELO ČUDNO – MAR NE ? L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
   P.S.
   VIDEOINTERVJUJI IN
   O KNJIGI “TAJNI DOSIJE JOSIPA BROZA” – M. JOKIĆA – CITATNO
   Z INTERNETA
   https://www.google.com/sear

   •Edit•Reply•Share ›

   Avatar
   Janez Kepic-Kern Janez Kepic-Kern • 9 hours ago
   PONAVLJAM.
   SDS
   NAJ PAZI,
   KAKO SE PODELJUJEJO – LETOS – DRŽAVLJANSTVA – NESLOVENCEM.
   DA
   NE BO PRIHAJALO
   – DO MNOŽIČNIH – PODELJEVANJ ! Na – TIH – PRED JAVNOSTJO – SKRIT – NAČIN !
   Jaz
   Janez Kepic-Kern
   sem bil v ex TITO YU – TUDI NA MEJI. – V JLA !
   Ja?
   ENOSTAVNO JE BILO: JNA vojaki, graničarji – so bili
   NONSTOP
   NA MEJI – S PRAVIM OROŽJEM IN S PRAVIMI NABOJI.
   NOBEDEN SLOVENEC ALI ITALIJAN – NITI SLUČAJNO NI ŠEL “KAR TAKO” ČEZ MEJO.
   NI
   SE STRELJALO !
   VSI SO VEDELI, DA JE NEVARNO
   PA
   NI NIHČE NITI POIZKUŠAL ITI – “KAR TAKO” – ČEZ MEJO. L-R. JANEZ K. KERN KOMENDA

   • Sonce

    Že v naslovu ti piše – … naj bi

 • Stajerka

  ….Ferlinc, Kozina in Šketa ne bi smeli imet vstopa na tožilstvo, ne pa da so celo tožilci……in to kakšni, res jim je težko najti konkurenco…. kako pa kaj črnograditeljica iz sodniških vrst??….tista, ki je na cesto metala obubožane državljane??……a Eugeniji se ne zdi pomembno, da za naš dnar opravi kakšno pametno delo?……mafija, in kako je razsodil sodni svet glede MB sodnikov na organizaciji in udeležbi SD mitinga??

 • Iva

  Višja državna tožilka Dragica Kotnik je bila skoraj štiri leta v suspenzu, ker si je drznila preiskovati afero Baričevič. Vpletena politika kontinuitete skupaj z generalnim vrhovnim državnim tožilcem Zvonkom Fišerjem je spravila Kotnikovo v kazenske postopke, posledično v suspenz, psihično so jo maltretirali tudi preko medijev!
  Sramota, da se danes zgodba ponavlja in so v disciplinskih postopkih tisti redki posamezniki, ki opozarjajo na napake, pritiske (Radonjič, Pušnik, …).

  REVOLT so tulili mediji (novinarji) skupaj z rdečimi vstajniki po ulicah in trgih 2012 in 2013! Danes pa v objemu s F21 ščitijo vladajočo oligarhijo in status quo!

 • šmentanamuha

  A gdo ve, zakaj so tožilca Marčiča odstavili?

 • stajerc5

  Nova24, kaj je z vami? Meni je prisel sosedov pes povedati, da je Cmerava slina odstopila iz SMC-ja, a bo kaj ali moram v kurnik 24 kur vprasati, kaj je novega!??

  • šmentanamuha

   Res? a bo odstopil tudi kot zunanji minister?

  • šmentanamuha

   Sem prebrala. Spet je odstopil sam neki napol. Še naprej bo zunanji minister in bo svoji stranki “pomagal, da bo ostala trden člen koalicije”. Kera pička. Unih pet bo pustil, da se neslavno utopijo in potem zbrisal v neko EU službico. Je ata lepo prosu Kučkota, nej neki zrihta za njegouga tamauga, ki se je dvakrat žrtvoval na volitvah, zato da ni Janša prevzel oblasti.

 • stajerc5

  Ze ta izraz “globoka drzava” mi gre na ku..c! Ce ze, je plitka, da bolj plitka ne more biti! Ladje pljujejo, narod pa vedno nasede…

 • stajerc5

  A-a, Nova ima “novice” cez en teden…

 • šmentanamuha

  Lej, nej odstopi ko ded, ne pa ko ena pička. In zdej bo stranki pomagal. Imel je najvišji rezultat na volitvah doslej (36%) in je praktično v eni rundi spušu vse in pristal na 1.5%. Pol veš, da ni vreden PPV.

 • stajerc5

  Kaksen STA, v vseh buffetih na Tromostovju so ze vedeli…

 • stajerc5

  To niti ni tako hudo. Vazno in najbolj pomemno je, da je ostal do konca “eticen”, nje?

 • stajerc5

  Glih zato pa mamo tak…

 • stajerc5

  Ne samo zaradi tebe, ampak zaradi pataka v glavah zadnjih treh-stirih generacij!

 • piko8

  sketa pokvarjenec, kot vsa leva Golazen!!
  Treba bo temeljita čistka komunističnea Gnoja!!
  Začet pa je treba v Murglah pri Malem Kriminalcu Mafijskem Šefu milanu kurčanu!!

 • stajerc5

  Ja-ja, prava vzgoja v druzini je hudic, potem pride se pa Dolina miru v OS.

 • tohuvabohu

  Zaradi take mentalitete, kot jo kažeš.

 • stajerc5

  …und dann habe ich Frosch geküsst und Prinz geworden…
  Cmok, cmok…

 • stajerc5

  Hvala Bogu, da ni bila iz opankarjevega mocvirja, ker bi drugace postal krastaca.

 • stajerc5

  Saraoci? Pojma nimam kje je to. A je to za zlovenske zabarje nekaj taksnega kot Kumrovec?

 • stajerc5

  Ce ne vem, pac ne vem. A je to nekje tam od kjer pridejo neki Trubaci? Max. dvakrat na leto sem v mocvirju in vedno mi ga pihajo, da je za crknit.

 • stajerc5

  Ejejej, zdej si mi sele neki povedo, nimam pojma.

 • stajerc5

  Pejd no, ko vidim, da nekdo z sajkaco igra slovensko narodno muziko, mi je vse jasno. Sej niste normalni…

 • Janez Kepic-Kern

  AMPAK !
  TUDI SPODNJE BO TREBA
  ZGODOVINSKO
  IN PRAVNO-VELJAVNO – DOREČI !
  SPODAJ
  KOT
  ZANIMIVOST PODAJAM – V KNJIGI M. JOKIĆA NAJDEN DOKUMENT,
  DA
  JE MARIJA BROZ-JAVERŠEK – LETA 18892
  NA
  DUNAJU RODILA OTROKA – Z IMENOM – Franz BROZ ! Čudno – mar ne ?

  SVODODA, MISLLI, GOVORA
  ITD
  – ABSOLUTNO SEM – “ZA”
  NPR.
  Pred kratkim sem temeljito pregledal 1. izdajo knjige kosovskega Srba
  – Momčila JOKIĆA
  TAJNI DOSIJE JOSIPA BROZA iz 1992. leta.
  V
  tej knjigi sem naše zanimiv – DOKUMENT: kopijo izpiska iz matične knjige.
  KNJIGE
  ROJSTEV – NA DUNAJU – LETA 1892.
  V
  TEJ KOPIJI – LEPO PIŠE ! Marija BROZ-JAVERŠEK
  JE
  LETA 1892. – na DUNAJU RODILA OTROKA I IMENOM – Franz BROZ.
  Seveda
  se takoj postavi vprašanje: KDO, ČIGAV OTROK – JE BIL – tisti Franz BROZ !?
  iN?
  Zlasti se postavi vprašanje: KAKO JE ISTA ŽENSKA – MARIJA BROZ-JAVERŠEK
  LAHKO
  V MAJU 1892 – RODILA ŠE T.I. JOSIPA BROZA:
  – KASNEJŠEGA
  KOVINARSKEGA VAJENCA ? – Zagonetno – ni kaj ! L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  Z
  MOJEGA E-PORTALA “SLOVENIANA”
  Skrivnostni dokument, skrivnostnega rojstva Mariji Broz – otroka Franza Broza, leta 1892 na Dunaju.

  Citat vira: Momčilo JOKIĆ, TAJNI DOSIJE, Josip Broz” – Prva izdaja; Kragujevac, Nova svijetlost 1992, str.: 145

  Pojasnilo: Kopija izpisa iz knjige rojstev leta 1892 na Dunaju, se nahaja na 145. strani, citirane knjige.

  CITATNO vam vsem beročim iz knjige: “TAJNI DOSIJE, Josip Broz” – Prva izdaja; Kragujevac, Nova svijetlost 1992, kosovskega Srba, intelektualca in raziskovalca, gospoda Momčila JOKIĆA, podajam kopijo nenavadnega izpiska iz knjige rojenih na Dunaju, leta 1892.

  Na kopiji tega izpiska piše, da je 1892 leta na Dunaju Marija Broz rodila otroka z imenom Franz Broz.

  Iz raznih drugih virov je znano, da je Marija Broz – Javeršek po uradni verziji biografije Maršala J. B. TITA – Maršalova mati, hodila na Dunaj delati, kot delavka/služkinja k znanim delodajalcem. Ob pregledovanju kopije iz knjige rojenih na Dunaju se nam seveda poraja vprašanje “logistične” narave: KAKO JE MOGLA MARIJA BROZ JAVERŠEK POLEG TEGA, DA JE 1892. LETA NA DUNAJU RODILA OTROKA FRANZA BROZA – V KUMROVCU, MAJA 1892 (V ISTEM LETU) RODITI ŠE T.I. MARŠALA – JOSIPA BROZA?!

  Vprašanje ni šaljivo,

  ker je bil t.i. MARŠAL JOSIP BROZ TITO pomembna javna oseba trajnega pomena naj bo zgoraj navedena “zagonetka” – predlagam/o, da to zagonetko strokovno in verodostojno razrešijo kar uradne službe, države R. Slovenije pooblaščene za ugotavljanje identiteto oseb.

  L.R. Janez Kepic-Kern, odgovorni urednik in lastnik “SLOVENIANA” edicij.

 • Janez Kepic-Kern

  ALI IMA
  TA “ŠEF” TOŽILCEV – KAKO MNENJE – O SPODNJEM?

  NA PODROČJU
  DRŽAVNIH, PRAVNIH, REHABILITACIJSKIH,
  ODŠKODNINSKIH ITD. – KOREKTNIH DRŽAVNIH – URADNIH PORAVNAV
  POSLEDIC
  KPS, KPJ SKRAJNEGA – POLPRETEKLEGA POLIT TERORJA
  KPS, KPJ STALINISTČNO-TITOISTIČNIH
  NESODNIH
  “POLIT MORJENJ” – UREDITVE
  – REHABILITACIJ, DRŽAVNIH ODŠKODNIN POLITIČNO VZROČNO – PRIZADETIM ITD.
  Tega
  je bilio v naši R. Sloveniji – “malo” !
  nakazana – težka problematika – pri nas, v Sloveniji
  na
  uradno, državno UREDITEV – ŠE ČAKA !

  Rehabiltacija DRAŽE MIHAJLOVIĆA
  URADNA, SODNA REHABILITACIJA DRAŽE MIHAJLOVIĆA, LETA 2015 V BGD.
  PRILAGAM/O VAM
  KOMPLETEN TEKST PRISPEVKA
  IZ PRVE ŠTEVILKE MOJE MESEČNE REVIJE “SLOVENIANA”, JULIJ 2018.
  Še enkrat naj močno poudarim,
  da država Srbija močno prehiteva našo državo R. Slovenijo
  na področju
  korektne, pravne in moralno etične ureditve posledic KP STALINIZMA in TITOIZMA na področju Srbije: velik del
  KP stalinističnih, titoističnih nesodnih POLITIČNIH LIKVIDACIJ so v R. Srbiji že uredili,
  kljub velikemu obsegu
  takih nesodnih politično/marksističnih likvidacij, od leta 1941 dalje.
  Npr.:
  že jeseni leta 1941 so KPJ Stalinistični komunisti, pod vodstvom t.i. Maršala Tita na tak način likvidirali preko
  – 400 premožnejših ali Stalinu nenaklonjenih prebivalcev okoliša UŽICE !
  Več najdete o tem v mojem prispevku
  in
  v virih na internetu.! Ex OK knjižničar iz LJ. l..e. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA
  P.S.
  IZ MOJE REVIJE “SLOVENIANA”

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!