fbpx

[Ekskluzivno] Razkrivamo razkošno hišo ob morju in jadrnico udbovca, ki je aretiral Janeza Janšo

Foto: Nova24TV

Agent globoke države in nekdanji uslužbenec nekdanje tajne politične policije Službe državne varnosti Dragan Isajlović ima pod palcem veliko premoženja. Predstavljamo vam ekskluzivne fotografije luksuznega počitniškega bloka na lokaciji Pelinković 3 v Punatu na otoku Krku na Hrvaškem, poleg tega pa ima v lasti tudi jadrnico.

Dragan Isajlović je širši javnosti najbolj znan kot član skupine Službe državne varnosti, ki je leta 1988 zaradi domnevne izdaje vojaške skrivnosti aretirala Janeza Janšo in preiskala prostore založniškega podjetja Mikro Ada, kjer so iskali tajni vojaški dokument. Po padcu komunističnega sistema pa se je od branitelja nekdanjega sistema prelevil v “podjetnika”. Isajlović je namreč spadal v skupino nekdanjih agentov SDV, ki so denar iz nekdanjih skrivnih fondov udbe in ‘off shore’ podjetij kanalizirali v privatizacijske posle. Na vrhu hierarhije pa Janez Zemljarič, ki je še dandanes Isajlovićev “šef” in osebni prijatelj, oba pa sta si na račun tujih žuljev in dogovorne ekonomije “ustvarila” zavidanja vredno premoženje.

Isajlović je nase preusmeril veliko pozornosti ob nastopu Pahorjeve vlade, ko je na presenečenje vseh postal svetovalec finančnega ministra Franca Križaniča in s tem dvignil precej prahu, po sporu Pahorja s Križaničem zaradi sporne kadrovske poteze pa se je Isajlović umaknil sam. Po koncu Pahorjeve vlade se je umaknil v varno zavetje tranzicijskega omrežja gospodarskih elit levice in se pojavljal v različnih sumljivih državnih gradbenih poslih po Sloveniji.

Aretacija Janeza Janše, med agenti SDV tudi Dragan Isajlović. (Foto: Tone Stojko)

Do nakupa nepremičnine preko hrvaškega podjetja, ki je hitro končalo v stečaju
Kot so nam povedali zanesljivi viri, si je Isajlovič privoščil nepremičnine in plovilo na Hrvaškem predvsem iz posla gradnje Nordijskega centra Planice, katerega osrednji mediji v rokah levice kujejo v nebo. Zelo radi napišejo, da je na gradnjo športnega ponosa pod Poncami lahko ponosen vsak Slovenec. A je to žal pravljica le za naivne. Naši viri so nam sporočili, da se je Isajlovič enkrat v ožji družbi pohvalil, da je v projektu gradnje Nordijskega centra Planice zaslužil več 100 tisoč evrov.

Goli otok v ozadju. Isajlović je še dandanes mnenja, da bi moralo komunistično delovno taborišče obstajati tudi danes za nasprotnike levice. (Foto: Nova24TV)

Del te vsote je vložil v svoje hrvaško letovišče in jadrnico. To naj bi izvedel preko ustanovljenega podjetja na Hrvaškem, ki je nato je kupilo Isajlovićevo nepremičnino v Punatu. Kasneje je, kot še nekaj Isajlovićevih podjetjih, končalo v stečaju.

Dragan Isajlović si je kupil nepremičnino preko svojega hrvaškega podjetja ter ga po hitrem postopku poslal v stečaj. Pred hišo je parkiran Isajlovićev terenec Mercedes ML. (Foto: Nova24TV)

Isajlović je gradil v Bosni in Hercegovini bencinske servise državnega Petrola in bil zloglasni zastopnik Golobičeve Ultre
Dragan Isajlović je preko poslovno-političnih povezav našel tržišča tudi izven Slovenije. Tako se je povezal z večnim vodjem Republike Srbske v Bosni in Hercegovini, Miloradom Dodikom. V preteklosti je nekaj slovenskih medijev omenjalo, da je Isajlovič lastnik podjetja SGP Gorenjc ter solastnik Gorenje inženiringa in NE-MU. V Republiki Srbski je sodeloval pri izgradnji bencinskih servisov za državni Petrol. V ta namen je slovensko podjetje ustanovilo Petrol BIH Oil Company v Bosni in Hercegovini. Vse to je gradilo podjetje Elmont iz bosanskega Žepča. Tudi v tem podjetju se je pojavljal preko različnih finančnih kanalov kot lastnik Dragan Isajlović. Ne gre se čuditi, da je za državni Petrol gradil zopet Isajlovič, saj so mu veze znotraj kroga globoke države omogočale dostop do kateregakoli slovenskega podjetja v državni lasti. Vse to se je dogajalo v sredini 90. let prejšnjega stoletja.

Podjetje Elmont d.o.o. pa ni opravljajo vloge le v gradbenih poslih. Bili so tudi zastopniki treh podjetij zloglasne Golobičeve Ultre. Njeno osrednje ime je predstavljal režiser tranzicijske levice iz ozadja Gregor Golobič. Kot izvajalec za Ultro pa podjetje Elmont zastopalo Ultro v državah Bosne in Hercegovine, Črne Gore in Albanije. Vse te strukture bomo opisali v prihajajočih člankih v našem mediju.

Isajlovićeva nepremičnina na Krku s pogledom na morje. (Foto: Nova24TV)

Metka Isajlović ima zablokirano premoženje in bila pravnomočno obsojena zaradi sumljivih poslov 
A kot kaže so tudi nekateri slovenski tožilci zbrali pogum pred udbašem Isajlovićem. Kot je poročal Siol, so v letu 2019 proti njemu vložili obtožnico zaradi poslov podjetja I.S.O. Nekoč večinska lastnica, sedaj pa prokuristka tega podjetja, je njegova žena Metka Isajlović, tudi ona prav tako nekdanja agentka SDV. Zaradi močnega vpliva njenega moža je večkrat posodila svoje ime v različnih sumljivih poslih Isajlovića. Kot smo izvedeli, je bila posledica tega tudi, da je bila v preteklosti pravnomočno obsojena in ima zablokirano svoje premoženje. Isajlović se je v preiskovalnih postopkih znašel zaradi poslovnih malverzacij v Splošnem gradbenem podjetju (SGP) Tehnik. Svojo dolgoletno pot je SGP Tehnik končal leta 2014 v stečaju.

V slovenskih tranzicijskih zgodbah, kjer nastopajo pomembni igralci bivšega režima se ne zgodi ničesar brez naključij. Isajlović je v zadnjih letih delovanja SGP Tehnika postal lastnik dela njegovega premoženja, v katerem je ključna lastnina postala gradbeno podjetje Gorenjc iz Radovljice. V članku smo že omenili, da je podjetje Gorenjc sodelovalo kot eden izmed podizvajalcev pri gradnji Nordijskega centra Planica. Isajlović si je z nakupom radovljiškega gradbenega podjetja dobil v roke betonarno ter del podizvajalskih poslov Grosovega športnega ponosa v dolini pod Poncami.

Lastništvo do Gorenjca je Isajlović prišel preko neznanega uradnega kupca, ko je SGP Tehnik leta 2010 odprodal to podjetje. Leta 2016 je Isajlović prodal Gorenjca Šešokovi družbi Iskra Impuls. Le-ti so odkupili terjatve od Energoplana, v katerem je dolgo let kraljeval Zlatko Sraka, močno povezan z gospodarskim omrežjem Zorana Jankovića in bivšega režima. Kljub temu, da se je SGP Tehnik končal v stečaju, pa je podjetni Isajlović tržil nepremičnine do leta 2018 v okviru DUTB.

Foto: Nova24TV

Luka Perš