[Ekskluzivno] Šketa povzročil škandal! Pripotoval v Rusijo, ko se ji obetajo nove sankcije EU in Nata!

Generalni državni tožilec Drago Šketa. (Foto: STA)

Generalni državni tožilec Drago Šketa je po naših informacijah v spremstvu Draga Kosa priletel v Moskvo na praznovanje ob 300-letnici ruskega tožilstva in to v času, ko je Rusija skoraj zanetila vojno in so na vidiku nove sankcije EU ter Nata. 

Vodja tožilcev Drago Šketa je po naših informacijah danes z Dragom Kosom pripotoval v Moskvo na praznovanje 300-letnice ruskega tožilstva, kjer se obeta bogat program v Bolšoj teatru, glavna proslava pa bo v Kremlju, kjer jih bo sprejel predsednik ruske federacije Vladimir Putin.

Ob tem naj dodamo, da naj bi Šketa v Rusijo potoval povsem na lastno pest in brez obvestila slovenskim organom. Za Siol so na tožilstvu sporočili, da je Šketa po telefonu obvestil veleposlanika v Moskvi.

Rusija pred novimi sankcijami
Gre torej za povsem solo akcijo in to v času zaostrenih razmer med vzhodom in zahodom, ko so potekali pogovori visokih predstavnikov ZDA in Rusije, namenjeni predvsem zmanjšanju napetosti zaradi ruskega kopičenja sil ob meji z Ukrajino, Rusija pa je tik pred uvedbo novih sankcij EU in Nata. Naj dodamo, da je rusko tožilstvo podaljšana roka oblasti in zavzeto preganja oporečnike in kritike oblasti, zaradi česar bi moralo vsako demokratično tožilstvo tovrstna vabila na proslave bojkotirati.

Generalni državni tožilec RS Drago Šketa in Generalni tožilec Ruske federacije Jurij Čajka sta na Gradu Strmol leta 2019 podpisala program, ki natančno določa sodelovanje tožilstev in tožilcev obeh držav v letih 2019 in 2020.

Kot smo še izvedeli, gre pri obisku Škete v Moskvi za resno zadevo, ki bi lahko prerasla v mednarodni škandal, in bi lahko načel ugled Republike Slovenije. Slovenska vlada si namreč prizadeva za tesnejše odnose z državami iz demokratičnega kroga držav, kjer imajo v ospredju spoštovanje človekovih pravic ter ostala demokratična načela najvišje na vrhu vrednot. Rusija je nedavno razpustila Memorialov center za človekove pravice, ne spoštuje sodnih odločb Evropskega sodišča za človekove pravice, mirni protesti so po podatkih Amnesty International prepovedani, oblasti preganjajo novinarje in predstavnike LGBT.

Kiril Serebrenikov na moskovskem sodišču. Foto: AP

Rusko tožilstvo preganja celo vrsto oporečnikov, med njimi so celo režiserji. Na sliki Kiril Serebrenikov.

Na tožilstvu so tako komentirali obisk Škete v Moskvi:

Sara Kovač