fbpx

[Ekskluzivno] Totalen preobrat: Po “sestopu” Gregorja Preaca bo nosilec liste SNS za evropske volitve Šarčev svetovalec Damir Črnčec

Foto: Demokracija

Pred kratkim smo poročali, da je SNS ostala brez vodilnega kandidata za evropske volitve Gregorja Preaca, ki je od kandidature odstopil in se za nameček še javno sprl s predsednikom SNS Zmagom Jelinčičem. Kazalo je že, da bo nosilec liste SNS kar Jelinčič sam, vendar je včeraj zvečer zaokrožila informacija, da je bil »projekt Preac« zgolj novinarska raca in da je pravi nosilec liste, ki doslej še ni bil razkrit, v resnici nihče drug kot – državni sekretar v kabinetu predsednika vlade dr. Damir Črnčec, sicer nekdanji direktor Sove, znan tudi po protimigrantskih stališčih, ki jih je izražal v kolumnah Reporterja.

Spomnimo. Damir Črnčec je v preteklosti veljal za človeka iz kadrovskega nabora SDS, ker je bil tudi predsednik Odbora 2014 in predsednik društva Evropska Slovenija, ki je praktično že tri leta nedelujoče. Vendar je že leta 2016 prišlo do nenavadnih dogodkov, saj so nekateri indici kazali, da bi bil lahko Črnčec tudi dvojni agent. Dokončno se je to razkrilo ob lanskem imenovanju Črnčeca za državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca, zaradi česar so mediji iz kroga trdega jedra tranzicijske levice precej nergali, češ da je Šarec v službo vzel človeka s spornimi stališči. Vendar so se razburjeni duhovi hitro pomirili.

V zadnjih tednih je precej pozornosti vzbudilo predvsem dvoje: Jelinčičeva podpora Šarčevemu predlogu proračuna, kar je sicer najprej z vetom zavrnil državni svet, vendar ga je nato podprla državnozborska večina s pomočjo glasov SNS. Kar je seveda mnoge presenetilo, saj proračun namenja ogromno sredstev za migrante, Jelinčič pa je gradil na protimigrantskih stališčih. A glede na Jelinčičevo preteklost to sploh ni presenečenje. Sledil je seveda tudi javni spor med Preacem in Jelinčičem, a kot trdijo insajderji, je šlo zgolj za dobro piarovsko potezo, s katero želi SNS pridobiti glasove, ki bi sicer šli v roke novoustanovljeni Domovinski ligi.

Privlačen za simpatizerje SNS
Drugi dogodek, ki je vzbudil pozornost, pa je nedavni intervju s Črnčecem za Siol (TUKAJ), v katerem se je nekdanji vodja Odbora 2014 dotaknil tudi odnosa do prvaka SDS Janeza Janše, ki ga je označil za maščevalnega, SDS pa obtožil dvojne igre, ker da je podpirala migrantske kvote. No, v intervjuju pa je tudi pojasnil, kako je sploh postal državni sekretar pri Šarcu, pri čemer je navedel tudi precej bizarnih razlogov, denimo: “Prva vzporednica, ki sem jo naredil, je bila z uspešnim ameriškim predsednikom Ronaldom Reaganom, ki je bil pred tem prav tako igralec.” Ali pa: “Marjan Šarec je s svojimi ravnanji v preteklosti, tudi v zadnjega pol leta in tudi s tem, kako je postavil to vlado, pokazal in dokazal, da je tisto, kar je govoril v kampanji, da je čas za novo generacijo, tukaj.” Seveda ima Črnčec pravico tako misliti (če je mislil iskreno), a vse skupaj zveni precej znanstveno fantastično, če vemo, da se v slovenski politiki nič ne zgodi naključno, predvsem pa se nič ne zgodi brez botrov. Govorjenja o novi generaciji in moderni politiki so seveda le pesek v oči.

Foto: STA

Morda še to: informacija o tem, da bo Črnčec nosilec liste SNS, je do nas prišla šele po objavi novice, da je SDS svojo evro-listo sestavila skupaj s SLS in da je na njej tudi Franc Bogovič, kar naj bi vzbudilo precej ogorčenja. Očitno so botri kandidature Damirja Črnčeca čakali na to, kaj se bo zgodilo v pomladnem taboru, hkrati pa se zavedajo, da SNS nima velike možnosti, da dobi poslanca v Evropskem parlamentu. Namreč, Črnčec je za Šarčevo vlado vseeno predragocen, da bi ga žrtvovali za Bruselj, saj je dejansko operativni vodja Šarčeve politike, hkrati pa založen z mnogimi občutljivimi informacijami o opoziciji. Vseeno pa je s svojim protimigrantskim profilom še vedno zelo privlačen ne samo za simpatizerje SNS, ampak tudi za številne druge volivce iz t. i. patriotskega bazena. Zato bi lahko pobral precej glasov, ki bi sicer šli pomladnim strankam.

Demokracija