fbpx

[Ekskluzivno] Tranzicijska omrežja si obupno želijo postaviti tehnično vlado, za mandatarja pa Jožeta P. Damijana! Cilj pa plenjenje dragih gradbenih projektov!

Foto: STA

Tranzicijska omrežja načrtujejo s podporo medijev in kapitala zrušiti aktualno demokratično vlado in postaviti tehnično vlado, za tehničnega mandatarja pa ustoličiti radikalno levega ekonomista Jožeta P. Damijana. Med meceni projekta je tudi vidni član Kučanovega Foruma 21 in lastnik idrijskega Kolektorja ter časopisne hiše Delo Stojan Petrič. Cilj tehnične vlade je predvsem napolniti vse bolj prazne malhe izbranih podjetij z napadom na največje gradbene projekte. Predčasne volitve zato niso njihova intimna opcija.

Tranzicijska politično-kapitalska omrežja v ozadju pripravljajo načrt za padec aktualne demokratične vlade, nato pa postavitev tehnične vlade z mandatarjem Jožetom P. Damijanom.

Gre za projekt, ki ga finančno in medijsko zanesljivo podpira idrijski tajkun Stojan Petrič, za katerega je znano, da mu v mandatu prejšnje vlade ni uspelo do donosnih gradbenih poslov pri gradnji drugega tira in karavanškega predora. V igri so torej milijarde za izbrana podjetja, da bi to dosegli, pa bodo šli “preko trupel”.

Delo pričelo s kampanjo za tehnično vlado.

V ozadju projekta tudi Damir Črnčec
Kakšna je torej njihova strategija? Kot lahko vidite je že danes v Petričevem časopisu Delo izšel pompozen članek s sporočilom “našli smo rešitelja” za slovensko gospodarstvo, ki pa ne bo nihče drug kot Jože P. Damijan. Damijana bodo predlagali za tehničnega mandatarja, idejo pa so posvojile štiri opozicijske stranke, ki so od marca ostale brez vlade.

Damir Črnčec (Foto: STA)

Politični poznavalci trdijo, da kaže objava na otoplitev odnosov med Šarčevo stranko LMŠ in Petričem. V operacijo naj bi bil aktivno vmešan Damir Črnčec, ki naj bi opravljal tudi preverko Damijana, takšna kandidatura pa bi mu morebiti prinesla novo priložnost, saj je znano, da je pogolten na denar. Da se z načrtom strinja LMŠ, kjer za mandatarja ne forsirajo več Marjana Šarca, priča tudi nedavna anketa – osrednji mediji so namreč LMŠ nagradili za sodelovanje z višjimi ratingi, saj so prehiteli rivalko SD. V prihodnjih dneh je tako pričakovati še več “mnenjskih voditeljev” na levici s spodbudnimi besedami za nov projekt državnega udara.

Spomnimo tudi na sestanek pred Ekonomsko fakulteto Univerze v Ljubljani, kjer sta se poleg Damijana na kavi in posvetu zbrala še Bogdan Biščak, Golobičev lobist in nekdanji vodilni politik strank LDS in Zares ter Drago Kos, prvi predsednik KPK, policijski agent in neformalni urednik POP TV.

Damijan z astronomskimi hipotekami
Vir pa opozarja tudi, da Petrič in kompanjoni s svojo potezo veliko tvegajo, saj velja Jože P. Damijan za moža, ki potrebuje veliko denarja. To smo razkrili že leta 2018, ko je skušal, prav v času vlade Marjana Šarca, postati guverner Banke Slovenije, in je zemljiška knjiga razkrila, da njegovo svobodo omejuje kar 587 tisoč evrov težka hipoteka na njegovem domačem naslovu v Domžalah. Ki ni edina, druga je težka “zgolj” 40 tisoč evrov.

Poleg hipotek imajo na Damijanovem domačem naslovu sedež tudi njegovi zasebni biznisi. Kar ne bi bilo vredno posebne pozornosti, če Damijan ne bi bil javni uslužbenec. Zaposlen je na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. Na domžalskem naslovu imajo sedež še njegov s.p., pa L.I.F.E.,Institut, Ljubljanski inštitut za finance in ekonomijo, d.o.o. in društvo Si za razvoj?, katerega zastopnik je. V Ljubljani pa ima sedež podjetje Grant Thornton Advisory poslovno svetovanje d.o.o., ki je ob Damijanu in Sandri Damijan, ki sta tudi direktorja, lani maja dobilo še lastnika iz ZDA, priča baza Ajpes. S 375 evri je družbenik postal Meyer Mato Clarence iz ZDA. Podjetje, ustanovljeno leta 2016, je v zgolj štirih letih piskrček k proračunskim poslom zelo uspešno pristavljalo in iz njega zaslužilo že 145 tisoč evrov. Zadnje nakazilo so prejeli letos marca, ko je sicer sredi meseca mandat nastopila nova vlada.

Vir: Erar

Poslovanje Damijanovega ljubljanskega podjetja, ki v letu 2019 ni imelo nobenega zaposlenega, so v zadnjih treh letih sicer zaznamovali silno visoki prihodki. V letu 2017 647 tisoč evrov, leto kasneje 158 tisoč in lani 394 tisoč evrov. Kot je razvidno iz tabele desno, so v letih visokih prihodkov beležili tudi izjemno visoke deleže dolgov. Da življenje na kredit za Damijana ni problem, pa smo videli že na primeru njegove nepremičnine.

Je pa lani avgusta pri Damijanovem podjetju zabeležena tudi transakcija v davčno oazo, priča v nadaljevanju objavljen posnetek strani.

Vir: Gvin

Iz proračuna je imel Damijan lepe prihodke tudi s podjetji, ki jih ima na domačem naslovu v Domžalah, kaže aplikacija protikorupcijske komisije Erar. Najobilneje na s.p., 204 tisočake.

Vir: Erar

Na inštitut pa še osem tisočakov od gospodarskega ministrstva.

Če seštejemo vse proračunske prihodke Damijanovih popoldanskih biznisov, je javni uslužbenec polovico svojih astronomskih hipotek najbrž že poplačal.

Sara Kovač