fbpx

[Foto] Akademiki, ki so v javnem pismu strašili pred Janšo, v preteklosti delovali kot sodelavci UDBE!

Božo Repe, Rudi Rizman, Niko Toš, Mirjama Ule, Ljubo Bavcon in Pavel Zgaga. Vsi so bili v preteklosti povezani z delovanjem UDBE. (Foto: STA)

Peticija “75 izbranih” privilegiranih levih akademikov v pismu “Obvarujmo občutljivo slovensko demokracijo pred avtoritarno oblastjo!” so pred dnevi strašili pred Janšo. V pismu so med drugim omenili, da je nova Janševa vlada grožnja za demokracijo. Zato bi radi vprašali Rudija Rizmana, Ljuba Bavcona ter še nekaj preostalih podpisnikov, po kakšnih demokratičnih pravilih je delovala UDBA v bivšem režimu, spoštovani njeni bivši sodelavci?

V zapisanem javnem pismu smo med 75 levimi privilegiranimi akademiki našli veliko tistih, ki so v preteklosti delovali kot sodelavci UDBE. Med njimi so bili Rudi Rizman, Andrej Rus, Andrej Ule, Anton Bebler, Bogomir Kovač, Božidar Debenjak, Božidar Flajšman, Božidar Slapšak, Božo Repe, Darko Štrajn, Ivan Kristan, Ivan Svetlik, Jana Roker, Jože Pirjevec, Ljubo Bavcon, Marjetka Mencin, Matjaž Krajnc, Mirjana Ule, Neda Pagon, Nenad Babič, Niko Toš, Pavel Zgaga, Peter Glavič, Peter Vodopivec, Rado Bohinc, Rado Riha, Slavko Splichal in Spomenka Hribar. Ali jim še vedno verjamete, da so njihovi cilji demokracija in branjenje le-te?

“Udba je bila tajna politična policija jugoslovanskega in republiških političnih vodstev v nekdanji Jugoslaviji, bila je pod nadzorom komunističnega partijskega vrha, ki mu je poročala o svojem delovanju. Bila je eno glavnih orožij za preprečevanje vsakršne opozicije nedemokratičnemu enostrankarskemu režimu,” je pojasnil Igor Omerza. Vprašanje je, ali se njihovi pogledi na demokracijo in njene vrednote skladajo z vrednotami Udbe, kot jo je opisal raziskovalec polpretekle zgodovine Igor Omerza.

https://twitter.com/Max970/status/1229673863056887808

Nekateri zvesti kadri Udbe služijo na račun slovenskih davkoplačevalcev v svojih akademskih službah
Med podpisniki pisma se je znašlo tudi nekaj ministrov bivših vlad Janeza Drnovška in drugih levih vlad. Na Nova24TV smo že poročali o javnem pismu levičarskih elitistov z naslovom “Obvarujmo občutljivo slovensko demokracijo pred avtoritarno oblastjo!” Pismo so med drugim objavili na vseh portalih medijev v lastništvu tranzicijske levice in spornih tujih skladov.

https://twitter.com/TomazZem/status/1229449946388205572

Podpisalo ga je 75 imen, gre pa za znane privilegirance iz akademskega sveta, uredništva pa jih opisujejo kot “ugledna imena”. Prav vsi so odvisni od davkoplačevalskega denarja, mnogi od njih pa so prej kot kakršnikoli intelektualci v resnici nekdanji skrajno levičarski politiki.

 V prilogi si lahko ogledate profile (iz udba.net) udbovskih sodelavcev iz skupine “75 izbranih”:

 

 

Luka Perš