fbpx

Ekskluzivno za Nova24TV! Tajnik Slovenske škofovske konference Strehovec, ki mu grozi zaporna kazen, ker je stopil na stran nerojenih otrok, spregovoril o pritiskih okrožnega državnega tožilstva

Dr. Tadej Strehovec Foto: STA

Medtem ko se levičarski lobiji borijo za pravico do svobode govora, pa v praksi lahko vidimo, da so mnogo bolj zatirani desničarji – če se namreč odločijo izražati mnenje, kaj hitro naletijo na ovire v obliki zastraševanj s sodiščem. V tem konkretnem primeru želimo izpostaviti primer delovanja abortivnega lobija, ki se je z vsemi šili in kopiti spravil nad Tadeja Strehovca, frančiškana, predavatelja moralne teologije in aktualnega tajnika Slovenske škofovske konference, ki se je v enem izmed člankov odločno postavil na stran najšibkejših, zaradi česar mu sedaj grozi zaporna kazen. Strehovec je za Nova24TV izpostavil, da sam ocenjuje takšne sodne procese za nesprejemljive in nedopustne v vsaki demokratični družbi in da kažejo na stanje slovenskega pravosodja in države.

Po besedah Strehovca so v prispevku, zaradi katerega mu sedaj grozi celo zaporna kazen, predstavljena zgolj imena zagovornikov usmrtitve nerojenih otrok in kritika njihovega političnega pritiska na državne oblasti. Razkritje podpisnikov in njihova kritična ocena je sestavni del pravice do svobode izražanja, ki jo ščiti 39. člen Ustave RS, ki zagotavlja svobodo izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja. “Vsakdo lahko svobodno zbira, sprejema in širi vesti in mnenja.”

Strehovec izpostavlja, da prav tako to pravico v okviru svobode govora zagotavlja Evropska konvencija o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin Sveta Evrope v 10. členu: “Vsakdo ima pravico do svobodnega izražanja. Ta pravica obsega svobodo mišljenja ter sprejemanja in sporočanja obvestil in idej brez vmešavanja javne oblasti in ne glede na meje.”

Foto: STA

Gre za omejevanje verske svobode katoličanov
“Glavni razlogi, da okrožno državno tožilstvo, na pobudo zagovornikov usmrtitve nerojenih otrok, toži Zavod KUL.si, so omejevanje svobode izražanja, spodbujanje samocenzure in omejevanje verske svobode katoličanov. Prepričan sem, da je na takšne pritiske potrebno odgovoriti s še več govora,” poudarja Strehovec, ki se nadeja, da ne bo spoznan za krivega ter da pritožba ne bo potrebna. “Upam, da bom s strani sodnice Polone Kukovec deležen nepristranskega in profesionalnega sojenja.”

Človek bi pričakoval, da bodo mediji zaradi same narave primera množično poročali o konkretni zadevi, a je zgodba povsem drugačna. Dejstvo je namreč, da gre za bizaren sodni proces, pri katerem je državno tožilstvo prevzelo pregon na podlagi pobude aktivistov levice, in na medijih je, da se o tem razpišejo, še posebej, ko gre za omejevanje svobode govora. Ob vsem tem pa se poraja vprašanje, ali se bodo odzvali tudi nadškof msgr. Stanislav Zore in škofje? V primeru obsodbe bi namreč nastale resne posledice tako za Cerkev na Slovenskem kot tudi za celotno družbo.

H. M.