fbpx

[Ekskluzivno] Zakaj je Šarec v skrbeh? To so stranke, ki se dogovarjajo o združevanju za njegovim hrbtom

Predsednik LMŠ Marjan Šarec postaja izoliran na levici, saj ga izpodrivajo stare in novonastale stranke z združevanjem. (Foto: STA)

Robert Golob, novonastala stranka Igorja Zorčiča LIDE, DeSUS ter Jure Leben s stranko Z.Dej naj bi se pogovarjali o združevanju v skupno listo na prihajajočih državnozborskih volitvah. S tem pa na stranski tir potiskajo Listo Marjana Šarca, ki ga javnomnenjske ankete že tako izpodrivajo na rob volilnega praga. Zaradi tega je Šarec upravičeno v skrbeh.

KUL, koalicija opozicijskih strank LMŠ, SD, SAB, Levice in nepovezanih poslancev, so bile kljub medsebojnim sporom in po zaslugi izdatne medijske podpore svoj čas edina alternativa desnosredinski koaliciji. Toda karte na političnem parketu – predvsem tranzicijski levici – se ta trenutek močno mešajo z napovedjo združevanja starih in  novonastalih strank ter pobud, ki šele nastajajo, v nove predvolilne koalicije.

Kot smo izvedeli, se za skupni nastop na volitvah dogovarjajo Robert Golob, novonastala stranka Igorja Zorčiča LIDE, DeSUS ter Jure Leben s stranko Z.Dej. Gre za stranke na levici, ki z izjemo Roberta Goloba, s samostojnim nastopom ne bi imele možnosti za uspeh na volitvah, z združevanjem pa so njihove možnosti za uspeh večje. Toda dejstva so neizprosna, volilna baza na levem polu je omejena, konkurenca pa velika, kar povzroča tenzije.

Zakaj je Šarec lahko v skrbeh
Če kaj, bi moralo biti strankam na levici iz izkušenj iz preteklosti znano, da revolucija žre svoje otroke, odločevalcem iz ozadja pa za uspeh na volitvah ni bilo nikoli žal žrtvovati politike, ki so še nedolgo nazaj veljali za nov obraz. “Žrtveno jagnje” bo na teh volitvah zagotovo Marjan Šarec. Njegova LMŠ se praktično po vseh anketah sooča s padcem priljubljenosti, deloma tudi zato, da odločevalci naredijo nov prostor ostalim z večjimi možnostmi. Gre namreč za preizkušen, a ne več tako učinkovit recept, kako tekmovati proti močni SDS in Janezu Janši.

Koalicija levih strank, ki se pogovarja mimo LMŠ (Foto: STA)

Kot smo izvedeli, se nevarnosti nove predvolilne leve koalicije močno zaveda prvak LMŠ Marjan Šarec. Če je še nedavno dejal, da povezovanja z novonastalo stranko LIDE ne bo, pa ga lahko skrbi, da se Zorčič z Golobom dogovarja, medtem ko je Šarec ostal na stranskem tiru. Povsem sam in brez podpore.

Sara Kovač