[Ekskluzivno] Znanega borca proti korupciji v zdravstvu ujeli, ko je prejel skrivnostno vrečko! Na naše vprašanje se je odzval arogantno!

Erik Brecelj je od prijatelja prejel darilo. (Foto: Bralec Nova24TV)

V naše uredništvo smo prejeli fotografiji, ki jasno nakazujeta, da je znan borec proti korupciji v zdravstvu in onkolog na Onkološkem inštitutu dr. Erik Brecelj, prejel darilo. Vprašanje in sliki smo poslali tudi Eriku Breclju, ki se je na naša vprašanja odzval zelo burno. “Spoštovani, poleg mene je oseba, ki vam je verjetno poznana. Ni moj pacient. Ga bom seznanil z vašim sms-om. Podaril mi je odličen konjak. Vam pa lahko rečem, da potrebujete pomoč. Upam, da mi ne zamerite, ker bom vaš sms razposlal naokoli. Še veliko uspešnega dela vam želim,” se je na naše vprašanje odzval Brecelj.

Sedanji predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Robert Šumi je sedmega avgusta 2020 nastopil v Odmevih na RTV Slovenija. Tam je dejal, da je “tudi brezplačna kava lahko pomeni korupcijo, kajti takoj, ko si v zameno dolžan nekaj vrniti ali storiti, kar ne bi smel, je to že nedopustno.” Šumi se je prav tako podpisal pod odločbo, ki predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela razbremenjuje očitkov o korupciji in s tem na široko odprl vrata korupciji. Prav danes pa smo prejeli fotografiji znanega borca proti korupciji v zdravstvu Erika Breclja, ki je neke druge osebe v dar prejel darilno vrečko. Kdo je bil poleg njega, nam ni uspelo izvedeti.

Z vprašanjem o vsebini darila ter predvsem od koga ga je prejel, smo povprašali Breclja. Sledil je aroganten odgovor, na naše vprašanje se je Brecelj odzval precej burno. Sporočil nam je, da bi moral avtor prispevka poznati omenjeno osebo na sliki, čeprav se te osebe ne vidi. Mu pa je po njegovih besedah podaril odličen konjak. Avtorju prispevka svetuje, naj si poišče pomoč. Sam pa bo omenjeni SMS pisca članka razposlal naokoli. Glede na definicijo Šumija o “kavicah” lahko zapišemo le, da tudi konjak od osebe, ki ni Brecljev pacient, lahko nakazuje, da bo tej osebi pomagal na drug način dostopati do zdravstvenih storitev, ko jih bo ta oseba potrebovala. Vsaj tako je primer korupcije na primeru brezplačne kave tolmačil v Odmevih sedanji predsednik KPK Robert Šumi. Določen dvom v Brecljevo trditev o konjaku pa zbuja aroganten odgovor, saj ni znano, zakaj bi potrebovali pomoč, če v okviru novinarskega dela preverjamo zgodbo.

Pred meseci razkrili vlogo Breclja v aferi preskakovanja vrst
Zdravnik z Onkološkega inštituta v Ljubljani Erik Brecelj se slovenski javnosti predstavlja kot eden izmed glavnih borcev proti “zdravniški mafiji” v slovenskem zdravstvu. Pred meseci smo poročali o vlogi Breclja v aferi preskakovanja vrst.  Takrat smo preko drugih virov izvedeli, da je bil Erik Brecelj glavni policijski ovaduh prvoobtoženega skladiščnika v UKC Ljubljana, sedaj pred kratkim oproščenega Uroša Smiljića. Z njim pa se je pred tem večkrat srečeval na kosilih ter se z njim tudi družil.

Erik Brecelj in Uroš Smiljič (Foto: STA/Youtube)

Erik Brecelj in Uroš Smiljič (Foto: STA/Youtube)

Kot smo izvedeli, je prav Erik Brecelj napeljeval Smiljića k izdajanju informacij o svojem spornem delovanju. Naiven Smiljić pa mu je kot zaupanja vredni osebi tudi zaupal. Smiljiću se ni niti sanjalo, da Brecelj sodeluje v tajni operaciji z organi pregona, kazensko preganjani Smiljić pa mu je razkazal ves svoj sistem delovanja.

Luka Perš