Energetski lobi tranzicijske levice: Ustoličeni s pomočjo Golobiča, svojo lojalnost pa izkazovali z romanji v Dražgoše

Andrej Ribič, ki ga je na vrh Elektro Ljubljana pomagal nastaviti stric iz ozadja Gregor Golobič, se je v družbi Alenke Bratušek udeleževal borčevskih proslav v Dražgošah. (Foto: Twitter)

Glede političnega kadrovanja imajo največ povedati tisti, ki so bili ustoličeni preko tovrstnega kadrovanja. Govora je o dveh osebah: Andreju Ribiču, ki ga je pred časom na vrh Elektro Ljubljana pomagal lansirati stric iz ozadja Gregor Golobič, in Zoranu Jankoviću, ki ga je na vrh Mercatorja nekoč spravila politika bivšega premierja Antona Ropa. Ribič sicer velja za sveto kravo tranzicijske levice in pobožnega romarja v Dražgošah, energetika pa za njen ključen napajalnik, zlasti za POP TV in medije smetarsko-medijskega tajkuna Odlazka. Prav zato naj bi “do zadnjega evra”, v prihodnjih dneh branili še večjo sveto kravo na vrhu podjetja Gen-I – Roberta Goloba. Tudi on je politični kader, ki je med drugim že sedel v Jankovićevi Pozitivni Sloveniji in zasedal pomembno funkcijo v SAB-u Alenke Bratušek. 

V zadnjih dneh so se na POP TV-ju zagnali vik in krik zaradi “kalvarije” Andreja Ribiča, ki je bil nedavno razrešen z mesta predsednika uprave podjetja Elektro Ljubljana. Svoj “križev pot” naj bi podrobno predstavil na nedavni tiskovni konferenci, kjer se je pritoževal zlasti o domnevnih političnih in drugih pritiskih nanj. Teh naj bi bil deležen pred razrešitvijo v petek. Sebe pa je ob tem predstavil kot “odrešenika” podjetja Elektro Ljubljana, ki ga je menda pred dobrim desetletjem prevzel v razsulu, na “križ” pa naj bi ga “pribili” iz političnih razlogov. Za to po njegovem ni bilo nobenih razlogov, svoj “prav” pa bo skušal dokazati tudi na sodišču.

Ob tem naj bi mu v stranki SDS ponujali nekakšen dogovor v zameno za predčasen odstop z javne funkcije. Ob tem pa s prstom kaže tudi na ministra Jerneja Vrtovca. Svoje ponudbe k odstopu naj ne bi želel sprejeti, saj mu do konca mandata manjkajo le še štirje meseci, v dobrem desetletju pa naj bi podjetje postavil na noge. Ribiču pa je stopil v bran tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Po mnenju Ribiča skušajo na vrh Ljubljane Elektro pripeljati nekoga, ki bi s škodljivim poslom oškodoval družbo in delničarje, “v dobro katerih sem vedno delal”, je še prepričan Ribič. “Kot minister za infrastrukturo nimam nobene možnosti vplivati na kadrovanje v državnih podjetjih,” je v odzivu na očitke razrešenega predsednika uprave Elektra Ljubljana Andreja Ribiča poudaril minister Vrtovec. Vztraja, da je ministrstvo pristojno za vsebino in zakonodajo, ne pa za kadrovanje. “Vsi očitki so iz trte izviti,” je poudaril.

Titovi verniki na kupu: Nekdanji predsednik uprave Elektro Ljubljana Andrej Ribič (drugi z desne) na borčevski proslavi v Dražgošah uživa v družbi Alenke Bratušek in drugih članov stranke SAB. (Foto: Twitter)

A kaj je dejanski razlog medijske histerije POP TV in imperija tajkuna Martina Odlazka (Svet24, Večer, Necenzurirano …), je na portalu Požareport razkril raziskovalni novinar Bojan Požar. Kot meni Požar, bodo v tem tednu Goloba in Ribiča tranzicijski osrednji mediji branili s polno paro, “do zadnjega evra”. V ozadju je namreč ohranitev bogatih denarnih tokov iz energetike, ki s “cekini” “pumpa” izbrane medije. Ob vsej prihajajoči histeriji tranzicijskih medijev moramo imeti jasno pred očmi, da gre v resnici za obrambo prikritega črpanja denarja iz proračuna. Ko bomo poslušali o srce parajočih “tragičnih” usodah poštenjakov – Goloba in Ribiča, o političnem kadrovanju aktualne vlade, o pritiskih SDS-a itd., se moramo prijeti za denarnice, saj gre zgolj za histeričen poskus tranzicijske levice, in njej uslužnih medijev, da bi obranili svoje finančne napajalnike. Ko kači streš glavo, še bolj opleta z repom.

Ribič kot pobožni romar v Dražgošah: V družbi Jerneja Pavliča in drugih članov stranke SAB Alenke Bratušek
Finančno infuzijo po prepričanju Požarja potrebujejo zlasti Odlazkovi mediji s preživetim poslovnim modelom. Požar poleg tega še navaja, da so navedbe Ribiča, da naj bi ga v SDS-u (Borut Dolanc v pisarni vodje poslanske skupine Danijela Krivca) vabili k sporazumnemu odstopu, neresnične. Dejansko naj bi se Ribič na sestanek vabil kar sam: preko Krivca naj bi želel vzpostaviti stik z Dolancem. Ob vsem tem pa je najbolj bizarno, da Ribiču na POP TV stopa v bran Janković, za katerega je že dolgo jasno, da ga je na vrh Mercatorja lansirala ravno politika, kar je pred časom potrdil tudi nekdanji premier Anton Rop.

Robert Golob je politični kader iz vrst Pozitivne Slovenije in stranke SAB Alenke Bratušek. (Foto: Twitter)

Navesti pa je potrebno še, da Ribič velja za kader znanega lobista Gregorja Golobiča (nekdaj člana propadlih tranzicijskih strank LDS in Zares). Požar ob tem še navaja, da je Ribič ostal na vrhu družbe Elektro Ljubljana, ker je tudi sam znotraj podjetja politično kadroval. Znano je tudi, da naj bi nadzorni Svet Gen Energije danes v popoldanskih urah, zavrnil predlagano soglasje, ki ga je podal predsednik uprave Gen Energije Martin Novšak (sicer tretja največja sveta krava državne energetike) – da Golob prejme še tretji mandat. Podporo pa naj bi Golobu po novem odrekla tudi Elektro Ljubljana (posredna solastnica Gen-I).

Domen Mezeg