fbpx

Eno leto po glasovanju, naj Šarec postane predsednik vlade: Koalicija Marjana Šarca se požvižga na pravno državo in sprejema ukrepe za dražje življenje državljanov, Slovenija pa postaja migrantski žep!

Foto: STA

Eno leto je preteklo od podpore 55 poslancev temu, da predsednik vlade postane Šarec, čeprav je na volitvah prepričljivo zmagala stranka SDS, in ob tej priložnosti je vodja poslanske skupine SDS izpostavil, kam nas je privedlo vladanje leve koalicije pod pritiskom nadkoalicijske Levice. Vlada se požvižga na pravni red in ne spoštuje odločb ustavnega sodišča ter ni sposobna zaščititi državnih mej, zaradi česar Slovenija že postaja migrantski žep. Na področju infrastrukture je, kot kaže, prioriteta vlade skrb za gradbene barone, področje okolja pa Šarcu služi, da na vodilna mesta nastavlja lojalne, a nekompetentne kadre, zdravstveni sistem pa kljub vse višjim stroškom razpada.

Minilo je eno leto, odkar je 55 poslancev glasovalo za to, da predsednik vlade postane Marjan Šarec, pri čemer je njegovo stranko, Listo Marjana Šarca, na predčasnih državnozborskih volitvah volilo le 12,6 odstotka volivcev, medtem ko je za absolutno zmagovalko volitev, Slovensko demokratsko stranko, glasovalo kar 24,92 odstotka volivcev. Zdaj se je v svojem zapisu na to odzval vodja poslanske skupine Slovenske demokratske stranke Danijel Krivec: “Kljub jasno izraženi volji ljudi na volitvah, naj državo vodi Slovenska demokratska stranka, je globoka država to preprečila. Kaj nam je prineslo eno leto vladavine strank, ki so bile na volitvah poražene, a trenutno sestavljajo koalicijo ter manjšinsko vlado pod vodstvom Marjana Šarca? In kaj nam je prinesla izvršilna oblast, do katere so leve stranke prišle s politiko izključevanja in z nadkoalicijsko stranko Levica?”

Koalicija se požvižga na pravno državo in ne spoštuje odločb ustavnega sodišča
Kot na podlagi primerov v nadaljevanju navede poslanec Krivec, je omenjena situacija privedla do nespoštovanja odločb ustavnega sodišča s strani koalicije: “Eno leto vlade Marjana Šarca je pokazalo, da se koalicija požvižga na pravno državo in ne spoštuje odločb ustavnega sodišča oziroma jih želi predvsem zaobiti (spomnim naj na primer ZOFVI, kjer je minister Pikalo bil ideološko bitko na plečih nič krivih otrok, Marjan Šarec pa ga je pri tem podpiral, tudi volilno zakonodajo bi želeli spreminjati povsem drugače kot je odločilo ustavno sodišče …), s čimer ministri ne spoštujejo niti zaveze, ki so jo izrekli ob imenovanju, to je, da bodo spoštovali ustavni red. Z nadkoalicijsko Levico vlada Marjana Šarca sprejema vrsto ukrepov, ki tako kratkoročno kot dolgoročno škodijo slovenskim državljanom in dražijo njihova življenja. Spomnimo, da so se zaradi ukrepov koalicije Marjana Šarca podražili domovi za ostarele, vrtci …” Pri interpelaciji ministra za obrambo Karla Erjavca je bila tudi več kot očitna politična trgovina. V zameno, da minister ni padel, je koalicija sprejela nekatere škodljive zakone, kot je to na primer zakon o nepremičninskem posredovanju.

Ker je Šarčeva vlada nesposobna zaščititi državne meje, Slovenija že postaja migrantski žep
Vlada Marjana Šarca je tudi popolnoma nesposobna zaščititi slovenske meje, zato se na naše ozemlje zgrinjajo ilegalni migranti. Ker vlada ne sprejme strožje azilne zakonodaje, ker je pritrdila marakeškemu dogovoru, Turčijo umaknila s seznama varnih izvornih držav in z našimi sosednjimi državami prišla v takšne ali drugačne spore, Slovenija postaja migrantski žep. “Ne pozabimo tudi, da je vidna članica SD obtožena tihotapljenja migrantov, SD pa ilegalne migrante s svojo promigrantsko politiko vabi v Evropo, s tem tudi v Slovenijo,” glede tega poudarja Krivec.

Lidija Mavretič in Dejan Židan (Foto: 24ur.com)

Vlada ne upošteva fiskalnega pravila, bolj jo skrbijo usluge gradbenim baronom
Krivec meni, da je vlada Marjana Šarca v času gospodarske rasti slovenski proračun z različnimi bonbončki, ki jih nepremišljeno deli različnim družbenim skupinam, premočno obremenila za čas recesije. Ob tem tudi ni upoštevala ustavnega določila o fiskalnem pravilu. Prav tako dogajanja v zvezi z večjimi investicijskimi projekti v državi, kot sta na primer predor Karavanke in drugi tir, več kot očitno kažejo, da vlado Marjana Šarca bolj skrbijo usluge gradbenim baronom in omrežju Foruma 21 kot pa dobrobit vseh državljank in državljanov, ki bi jo imeli z ustrezno in cenovno ugodno zgrajeno infrastrukturo.

Foto: STA

Šarec razmer ne obvlada niti na področju okolja, zdravstveni sistem pa razpada
Kot navaja Krivec, Šarec ne obvladuje niti razmer na področju okolja, na vodilna mesta pa nastavlja nekompetentne kadre: “Na področju okolja in kmetijstva je več kot očitno, da vlada ne obvladuje razmer (napadi zveri, odzivi ob okoljskih nesrečah, neučinkovite inšpekcijske službe …), na vodilna mesta pa nastavlja vladnim strankam lojalne, a nekompetentne kadre.” Tudi področje zdravstva ostaja neurejeno, višajo se namreč zavarovalne premije, čakalne dobe pa se v ničemer ne skrajšujejo. Zdravstveni sistem je na robu razpada, nedavno smo bili soočeni s številnimi odpovedmi in napovedmi odpovedi splošnih zdravnikov po celotni državi. “Stanje, v katerem smo danes, je odraz tega, da vlado sestavljajo absolutni poraženci državnozborskih volitev, ki svojo politiko gradijo na izključevanju in ne na povezovanju. V zadnjem letu smo tako priče tiraniji manjšine nad večino in sprejemanju ukrepov, ki so za državo slabi,” sklene Krivec.

Rok Krajnc