Evropski parlament ne bo razpravljal o obujanju komunizma v Sloveniji, gre za “politično realnost” v EU parlamentu, meni Romana Tomc

Evropska poslanka Romana Tomc (Foto: FB Romana Tomc)

Evropski ljudski stranki (EPP) ni uspelo uvrstiti razprave o poveličevanju komunizma na dnevni red zasedanja evropskega parlamenta, ki bo prihodnji teden. Ni bilo dovolj podpore. Dnevni red lahko sicer še razširijo na začetku seje, evropska poslanka Romana Tomc pa je v svojem odzivu opozorila tudi na  posledice morebitne obravnave, saj se “evropske volitve bližajo z vso hitrostjo”.

Evropska poslanka Romana Tomc (SDS/ELS) je na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Bruslju opozorila na obujanje in poveličevanje komunistične ideologije in simbolov v Sloveniji. Na njen predlog je EPP želela to temo uvrstiti na dnevni red, vendar je bilo premalo podpore. Evropska poslanka je v odzivu zapisala, da gre za “politično realnost” in da ima “evropska levica večino v parlamentu, da pa njihova načelnost pade takoj, ko morajo braniti sorodne stranke.” Bo evropska levica tokrat zbrala pogum?

“Odločitev, ki prihaja iz COP je politična realnost, evropska levica je preglasovala desne stranke, ki v Evropskem parlamentu nimajo več večine,” je uvodoma v odzivu napisala Tomčeva in pojasnila, da ELS sicer kot največja politična skupina v Evropskem parlamentu najostreje obsoja poveličevanje komunizma.

V preteklosti je Evropska komisija sprejela več pobud o spominu na totalitarne režime v Evropi. Obstaja namreč zavedanje, da je šlo več držav članic EU skozi tragična obdobja v zgodovini. Komisija se ravno tako ukvarja s spodbujanjem programov, ki se ukvarjajo z obravnavo totalitarnih sistemov, 23. avgusta pa obeležuje vseevropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Iz tega razloga se je Tomčeva odločila, da na Evropsko komisijo naslovi parlamentarno vprašanje.

Bo evropska levica zbrala pogum do začetka seje?
“Nedopustno vračanje komunizma, poveličevanje njegovih simbolov in zločinskih diktatorjev je nedopustno. Totalitarni režim, ki je po drugi svetovni vojni zahteval toliko žrtev, je večkrat v svojih resolucijah obsodil tudi Evropski parlament. Obsojanje totalitarizmov, med njimi komunizma, ni samo moralno vprašanje, pač pa tudi  institucionalna dolžnost,” je zapisala.

Kljub temu da v prvem glasovanju ni bilo dovolj podpore za uvrstitev na dnevni red, imajo stranke do začetka seje še vedno čas, da si premislijo, evropska levica ima še vedno čas, da zbere pogum in si premisli. Tomčeva trdi, da “načelnost pri evropski levici pade takoj, ko je potrebno braniti sorodne stranke, a obravnava bo zagotovo pustila posledice, saj se kampanja za evropske volitve bliža z vso hitrostjo,” je dodala.

Ana Horvat