fbpx

Erika! To je bila katastrofa!

Erika Žnidaršič, voditeljica oddaje Tarča. (Foto: Posnetek zaslona)

“Erika!” so nekoč v oddaji Piramida, gostje klicali voditeljico Eriko Žnidaršič, ko so želeli replicirati ali priti do besede. Tokrat je v oddaji Tarča ista voditeljica vseskozi grobo prekinjala gosta Uroša Urbanijo in ministra Vaska Simonitija, medtem ko je bila do ostalih dveh gostov, gre za gospoda z levice (Bojana Veselinoviča in Marka Milosavljevića), prizanesljiva. Tokrat je bila tema “vojna z mediji”, kjer so želeli vladi znova podtakniti poskuse podrejanja medijev, orbanizacije in ji celo pripisati povezanost z levimi tajkuni kot sta Stojan Petrič in Martin Odlazek. Oddaja je bila po novinarskih standardih na ravni tiste, ko so na račun kupovanja zaščitne opreme, medijsko umorili ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška. 

Scenaristi oddaje Tarča so tokrat znova poskrbeli, da se bo o RTV in Tarči še dolgo govorilo, saj smo bili priča ponovnim neprofesionalnim zdrsom in propagandistični vojni proti vladi, čeprav so nas želeli prepričati, da vojno proti medijem pelje aktualna vlada.

Spor glede financiranja Slovenske tiskovne agencije, kjer je že dlje časa jasno, da direktor Bojan Veselinovič ne izpolnjuje zahtev za podpis nove pogodbe, so pospremili s prispevki o “napadih” predsednika vlade in urednika Demokracije, ki ni nič drugega kot kritika njihovega pristranskega in nekakovostnega dela. Še več, izpostavili so celo zahteve direktorja Uroša Urbanije, ki je želel izvedeti, čemu protivladnemu agitatorju Zlatanu Čordiću – Zlatku toliko reklame na račun davkoplačevalcev, medtem ko drugi slovenski glasbeniki te priložnosti nimajo. Pri tem so se sklicevali na uredniško neodvisnost, čeprav gre za čisti levičarski aktivizem.

Narobe svet na RTV
Nato so kot vedno, ko je govora o medijih, predstavili madžarski model tiskovne agencije in zastraševali javnost, da je to cilj te vlade. Nagrado nadzornega sveta direktorju Veselinoviču in njegovo podlo potezo, ko je odpustil na smrt bolnega urednika STA Boruta Meška, so želeli prikazati le kot napad na osebnost Veselinoviča. Kot da se vse očitano ni nikoli zgodilo. Policijske preiskave prvega nadzornika in delovno inšpekcijo zaradi sumov nepravilnosti so zopet prikazali kot uzurpacijo policije in inšpekcije za napad na medije. In nato se čudijo, da plačila za STA še vedno ni. Narobe svet.

Foto: Posnetek zaslona

Povsem narobe je bila oddaja vodena tudi v studijskemu delu z gosti. Tam so bili direktor Urada za komuniciranje Uroš Urbanija, minister za kulturo Vasko Simoniti, direktor Slovenske tiskovne agencije Bojan Veselinovič in politikant Marko Milosavljević. Naziva strokovnjak za medije si namenoma ne zasluži, saj iz njegovih ust nismo slišali praktično nobene resnične navedbe – enako kot v Evropskem parlamentu, ko je potekala razprava o medijski svobodi v Sloveniji. Kot zunanji kritik in “poznavalec” je sodeloval še en “neodvisni” novinar Anže Voh Boštic in tako poskrbel za očitno neuravnoteženost oddaje.

Noč dolgih nožev
Voditeljica Erika Žnidaršič je bila pri vodenju oddaje skrajno pristranska do Urbanije in Simonitija. Pri tem je skakala v besedo, jima ni dopustila dokončanja njunih misli ter replik, medtem ko je ostalima dvema gostoma pustila prosto besedo. Razpravo v oddaji si lahko ogledate na tej povezavi. Bi pa ob tem opozorili še na dodatne manipulacije, ki so se pojavili v oddaji Tarča. Po nekem čudnem ključu so časnik Delo, ki ga obvladuje tajkun levega Foruma21 Stojan Petrič, pripisali kar provladni strani, Milosavljevič pa si je privoščil še eno debelo laž, da je tajkun Martin Odlazek ustvaril svoj medijski imperij 60 medijev v času prve Janševe vlade.

Foto: Posnetek zaslona

Za svojevrsten vrhunec Tarče pa so poskrbeli z usklajeno najavo tožbe Bojana Veselinoviča proti Urbaniji in predsedniku vlade Janezu Janši. Ko je Veselinovič sporočil “novico”, ki so jo pred tem usklajeno najavili že vsi levosučni mediji, so v Tarči v kader istočasno spustili tvite, ki so predmet tožbe. Pri tem je bilo vidno iz vesolja, da je šlo z Veselinovičem usklajeno akcijo za čim večji učinek na gledalce. S tem pa so na RTV dokazali, da niso vredni naziva medija, ampak so le propaganda, kot bi dejal Voh Boštic.

Sara Rančigaj