fbpx

Erjavcu in Mescu pada samozavest: V prejšnjem okraju ne bi bila več izvoljena?!

Karl Erjavec. Foto: STA

Te dni se izteka rok za vlaganje kandidatnih list za parlamentarne volitve, ki so jih pred tem potrjevali na strankah. Predsedniki parlamentarnih strank bodo večinoma kandidirali v istih okrajih kot pred štirimi leti, za nekatere so to tudi domači okraji, se pa ponekod obetajo tudi zanimivi dvoboji med predsedniki in vidnimi člani strank.

Predsednik SMC in premier, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar bo tako kot pred štirimi leti kandidiral v ljubljanskem okraju Vič-Rudnik III, ki med drugim obsega območje krajevnih skupnosti Murgle, Vič in Vrhovci.

Tudi predsednik SD Dejan Židan in predsednik SDS Janez Janša bosta tradicionalno kandidirala v svojih okrajih, in sicer prvi v Murski Soboti, drugi pa v Grosupljem. Janša bo imel v Grosupljem za protikandidata soimenjaka, na listi Levice bo namreč v tem okraju kandidiral umetnik in aktivist z enakim imenom. Prav tako se bosta za poslanski stolček v istem okraju potegovala minister za infrastrukturo, ki opravlja tekoče posle, Peter Gašperšič na listi SMC in glavni tajnik NSi Robert Ilc.

Med zanimivejšimi na tokratnih volitvah bo gotovo tudi tekma v Kamniku, kjer bo tako kot pred štirimi leti kandidiral predsednik NSi Matej Tonin. Pomeril pa se bo z Marjanom Šarcem, predsednikom istoimenske liste, predsednikom Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Alešem Hojsom, ki bo nastopil na listi SDS, nekdanjo poslanko in kandidatko Stranke Alenke Bratušek Alenko Pavlič ter z aktualno poslanko iz vrst DeSUS Julijano Bizjak Mlakar.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec, doma iz Naklega, bo sicer tokrat nastopil v Tržiču, na prejšnjih parlamentarnih volitvah pa je kandidiral v Žalcu.

Tudi koordinator stranke Levica Luka Mesec se bo tokrat preizkusil v drugem volilnem okraju kot leta 2014, ko je kandidiral v Trbovljah. Letos je na kandidatni listi uvrščen v ljubljanskih volilnih okrajih Moste-Polje II in Bežigrad II. V slednjem okraju, ki med drugim obsega območje okolice Plečnikovega stadiona, Savsko naselje, Zupančičevo jamo in Tomačevo, se bo pomeril z aktualnim predsednikom DZ in podpredsednikom SMC Milanom Brglezom ter z nekdanjim dolgoletnim predsednikom Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušanom Semoličem.

Aktualna poslanka Alenka Bratušek, ki je tudi predsednica stranke z njenim imenom, pa bo tako kot pred štirimi leti na volitvah nastopila v dveh od treh kranjskih volilnih okrajev.

Rok za vložitev kandidatnih list za parlamentarne volitve, ki bodo 3. junija, se bo sicer iztekel v četrtek.

demokracija.si