fbpx

Erjavec je strahopetec: Šest slovenskih vojakov bi umaknil iz Iraka, čeprav je šlo “za navaden dan v službi domovine”

Karl Erjavec. (Foto: STA)

Nemčija se je zaradi umiritve situacije po iranskem raketnem napadu na dve bazi koalicijskih sil v Iraku odločila, da svojih sil ne bo umaknila, vendar obrambni minister Karl Erjavec še naprej vztraja pri umiku slovenskih vojakov. Takšno ‘trmarjenje’ še posebej čudi, glede na to, da je celo poveljnik Enote za specialno delovanje, podpolkovnika Miha Rijavec na vprašanje, kako so naši vojaki doživljali napad, izpostavil, da se naši vojaki počutijo dobro, odlično. “Oddelali so tisto za kar so usposobljeni, za kar so se pripravljali. Takšne stvari so stalnica na takšnih nalogah. In oni so delali svoj posel tako kot je potrebno,” je bil jasen.

Podpolkovnik Miha Rijavec je glede napada, ki je bil pričakovan in napovedan, povedal, da ima vsaka misija in baza svoje postopke na kakšen način se odzovejo na tovrstne grožnje. “Fantje so odreagirali v skladu s postopki, ki so tam veljali. Šli so na varna mesta v bunkerje, kjer so počakali na konec napada in signal, da se zaključilo in potem se je začelo z ostalimi postopki.” Za POP TV je glede pripravljenosti na vrnitev enote povedal, da majo v stalni pripravljenosti ekipo za delo na tej misiji in če bo padla odločitev za vrnitev, so pripravljeni. Glede ocene situacije v Erbilu pa dodal, da se naši vojaki zavedajo ogroženosti, zardi česar se ti tudi usposabljajo. “Za vojaka je to navaden dan v službi domovine,” je bil jasen.

Erjavec o tem, kako je 1. februarja tako ali tako predvidena rotacija
Minister Erjavec je v sredo zvečer izjavil, da se umik šestih slovenskih vojakov še ni začel, ker se je Nemčija odločila za umik (čeprav je kasneje odločila drugače) in ob tem dodal, da se bo Slovenija kljub temu umaknila. Ni pa pri tem pojasnil na kakšen način. Po besedah Erjavca se bo evakuacija nadaljevala tudi zato, ker se jim njihov mandat izteka. Z začetkom februarja je bila predvidena rotacija kontingentov, je povedal in podal oceno, ki so jo sprejeli, in sicer, da naj bi bilo najboljše, da se nadaljuje s prekinitvijo te rotacije, ker v tem času naj ne bi mogli opravljati svojih nalog, torej usposabljanja iraških varnostnih sil.

Foto: STA

V svoji izjavi ni pojasnil, kako bo izveden umik, saj se je najprej predvidevalo, da se bodo lahko slovenski vojaki umaknili ob podpori nemške vojske. Izdal je, da je pripravljenih več scenarijev, in da bo v četrtek poveljstvo sil pripravilo rešitev, ki naj bi bila najboljša. “Zelo pomembno pa je, ali bo v četrtek odprt zračni prostor nad Irakom,” je zatrdil po poročanju STA. Ob tem je zatrdil, da umik naših vojakov, naj ne bi pomenil konec sodelovanja v misiji Neomajna odločenost v Iraku. Po besedah Erjavca je nova rotacija že pripravljena in da so pripadniki opravili vsa usposabljanja.

Trump napovedal le gospodarske sankcije
Spomnimo, da je ameriški predsednik Donald Trump v svojem odzivu na napad Irana povedal, da ne bo nobene vojne proti Iranu, saj bo njegova administracija proti Iranu uvedla dodatne gospodarske sankcije, se človek vpraša čemu takšna panika glede umika slovenskih vojakov. Na pobudo Levice, ki je izrazito nenaklonjena delovanju Slovenske vojske na misijah, se je pred zaprtimi vrati pričela skupna seja parlamentarnih odborov za obrambo in zunanjo politiko, kjer ta predlaga, da se Slovenija v celoti umakne iz operacije Neomajna podpora v Iraku.

Vir: MORS

Slovenci leta 2004 podprli vstop v Nato
Poudariti velja, da je kar 66 odstotkov slovenskih volivcev pozdravilo vstop Slovenije v Nato, toda poslanec radikalne Levice Matej T. Vatovec kljub temu izjavi, da je udeležba slovenskih vojakov problematična, ker naj bi ti s svojim sodelovanjem v Iraku, pravzaprav podirali imperialne interese ZDA. Potrebno je zavedanje, da je že ob osamosvojitvi, polnopravno članstvo v Natu, Sloveniji predstavljalo strateški cilj in sicer zaradi temeljnih vrednot, lastnih strateških varnostnih interesov in vitalnih nacionalnih državnih interesov. Glede nato, da je sodelovanje na mednarodnih misijah in operacijah v duhu Zavezništva, se človek vpraša čemu nekateri slovenski politiki niso sposobni tega dojeti.

Dejstvo je, da je poklic vojaka specifičen. Vsak, ki se odloči, da opravljal posebno poslanstvo- obrambo domovine, njene državnosti in nacionalnih interesov ter demokratičnih vrednot, se ob tem zaveda, da delo v službi domovine prinaša tudi svoje nevarnosti. Odhod na misije ni turizem, kot nekateri politiki mislijo, zato je naravnost žaljivo, da ti usposobljene pripadnike Slovenske vojske umaknejo, ko se pojavi nevarnost, pa četudi je bila ta vnaprej napovedana. Kot je povedal podpolkovnik Rijavec, naši pripadniki so za delo dobro usposobljeni. Za vojaka je to navaden dan v službi domovine.

Hana Murn