fbpx

Erjavec nadaljuje z zvijanjem rok svojim poslancem! “Seznanil” jih bo z vložitvijo konstruktivne nezaupnice!

Predsednik DeSUS Karl Erjavec (Foto: STA)

Prvak DeSUS-a Karl Erjavec je sklical sejo izvršnega odbora in predsednikov pokrajinskih organizacij, ki pravkar poteka. Odločil se jih je namreč iz prve roke seznaniti z dogajanjem ob vložitvi konstruktivne nezaupnice. Erjavec ocenjuje, da prihaja do ogromno dezinformacij in špekulacij. Ni povsem jasno ali s sejo želi prepričati svoje poslance ali bo vnovič potrdil sklep, da DeSUS ostaja v opoziciji in ga bodo podprli pri njegovi kandidaturi za mandatarja.

Na gospodarskem razstavišču pravkar poteka seja izvršnega odbora in predsednikov pokrajinskih organizacij stranke DeSUS. Kot je ob prihodu dejal njihov predsednik Karl Erjavec jih želi seznaniti z dogajanjem ob vložitvi konstruktivne nezaupnice. Erjavec je prepričan, da v javnosti prihaja do ogromno dezinformacij in špekulacij. Erjavec je novinarjem zavrnil očitke, da bi poslanci strank KUL-a bili neenotni pri vlaganju nezaupnice, čeprav to v javnosti deluje nekoliko drugače.

Po njegovih besedah je član poslanske skupine DeSUS Robert Polnar, ki pa so ga izključili iz stranke, eden od žarišč teh dezinformacij. Sedaj ni povsem jasno ali to drži ali gre le za manever Erjavca, ker se mu je Polnar zoperstavil.  “Poslanci bodo pač glasovali po svoji vesti. Pričakujem, da bodo podprli sklepe stranke,” je dejal Erjavec. V sredo ob vložitvi konstruktivne nezaupnice je sicer povedal, da pričakuje vsaj tri poslanske glasove podpore iz svoje poslanske skupine.

Robert Polnar (Foto: STA)

Navedbe Požareporta, da namerava zamenjati generalno sekretarko stranke Lidijo Štruc je Erjavec prav tako označil za neresnične in zatrjuje, da ne bodo izvajali pritiskov na poslance. Po njegovem mnenju namreč to delajo predvsem tisti, ki to govorijo. Predsednik sveta DeSUS Anton Urh je pred sejo izvršnega odbora odločno zavrnil, da bi stranka pritiskala na poslance, da bi glasovali v skladu s sklepi stranke. “Poslanci so samostojni in se odločajo po svoji vesti. Tudi ustava jih ščiti,” je dejal. Dodal je, da stranka na to ne vpliva, “je pa lepo in priporočeno, če glasujejo v skladu s sklepi stranke”.

Seja izvršnega odbora DeSUS, na kateri so se seznanili z vložitvijo konstruktivne nezaupnice in kandidaturo predsednika stranke Karla Erjavca za mandatarja (Foto: STA)

Današnje seje izvršnega odbora se sicer udeležujeta vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša in poslanec Jurij Lep. Ta je pred sejo odbora dejal, da je stvar posameznika, ali bo podprl konstruktivno nezaupnico. “Bomo videli, kaj bo. Danes smo tukaj zato, da se v stranki pogovorimo, kako bomo ravnali,” je povedal. Upa, da bodo tudi v primeru neuspeha nezaupnice vladi Janeza Janše poslanci ostali skupaj. Poslanci bodo o konstruktivni nezaupnici s kandidaturo Erjavca za predsednika vlade odločali predvidoma v ponedeljek.

Kakšna usoda čaka ministra Podgorška?
Z novinarskim vprašanjem smo se tudi sami obrnili na stranko DeSUS. Zanimalo nas je, kakšna usoda čaka ministra za kmetijstvo Jožeta Podgorška, ki mu je bilo v preteklosti že zagroženo, da ga bodo izključili iz stranke in če se bo tudi sam udeležil sestanka. Glede na to, da je Polnar še vedno član poslanske skupine DeSUS smo jih povprašali, če bodo tudi njega povabili na sestanek. Dodatno nas je še zanimalo, na koliko glasov računa Erjavec v državnem zboru in koliko glasov ima zagotovljenih znotraj stranke. Ko prejmemo odgovore, jih bomo tudi objavili.

Sara Rančigaj