fbpx

Erjavec priznal svoje napake in predvolilno povezovanje s šerifom Ljubljane – bo poskušal ohraniti stolček v stranki s sklicevanjem na “negotovo stanje” in možnost predčasnih volitev?

Karl Erjavec (Foto: STA)

“Nisem zadovoljen z rezultatom, ki smo ga dosegli, pričakoval sem boljši rezultat,” je dejal predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec in priznal, da je bilo povezovanje z Zoranom Jankovićem napaka. O njegovi usodi bodo odločali člani stranke na petkovi seji sveta, je pa Erjavec priznal, da v stranki vlada zelo negotovo stanje.

Kot je Erjavec, ki je vodstvo stranke o svoji nameri seznanil že prejšnji teden, pojasnil v izjavi za medije po današnji seji vlade, bo svoj odstop ponudil na petkovi seji sveta stranke, ki je najvišji organ med kongresoma, četudi bi mu izvršni odbor, ki se sestane nekaj ur pred tem, izrekel zaupnico.

“Nisem zadovoljen z rezultatom, ki smo ga dosegli, pričakoval sem boljši rezultat. Sem pa zadovoljen, da smo še naprej parlamentarna stranka,” je dejal Erjavec. Poudaril je tudi, da DeSUS še vedno ni najmanjša parlamentarna stranka in da je, ko jo je prevzel, trepetala za vstop v DZ. Ob tem je omenil, da so bile tokratne volitve, na katerih je DeSUS z manj kot petimi odstotki prepolovila rezultat izpred štirih let, posebne in da je na njih sodelovalo 25 strank.

Povezovanje z Jankovićem je bila napaka
Na vprašanje, kakšno je pred petkovima sejama organov DeSUS vzdušje v stranki, je odgovoril, da so nekateri nezadovoljni in so to tudi javno izrazili. Največ očitkov po njegovih besedah leti na predvolilno povezovanje z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Odločitev za to potezo je sicer sprejel izvršni odbor, toda Erjavec poudarja, da je vedno predsednik stranke tisti, ki nosi največjo odgovornost za volilni rezultat.

Kot je napovedal, bodo v petek opravili razpravo o storjenih napakah, Erjavec jih priznava tudi na svoji strani. “Vem, da bi lahko določene stvari v času volilne kampanje drugače storil,” je dejal. Poleg sodelovanja z Jankovićem je omenil tudi čustvene reakcije na soočenjih, na katerih je bil po njegovih besedah za razliko od drugih soočen “z nekaterimi povsem družinskimi zadevami”. DeSUS je bila v kampanji “napadena z vseh strani, od leve do desne, in tudi mediji niso bili najbolj prijazni”, je ocenil.

Mu bo uspelo s sklicevanjem na negotove razmere?
Na vprašanje, ali ga v vodstvu stranke podpirajo, je odgovoril, da ga vodja poslanske skupine Franc Jurša ves čas podpira. Glede podpredsednikov DeSUS pa je dejal, da se eden od njih, Tomaž Gantar, pojavlja kot eden od kandidatov za nadaljnje vodenje stranke. “Ampak to je pač odločitev organov stranke, jaz sem svoj mandat dal na razpolago,” je dejal. “Bomo videli, kaj se bo jutri zgodilo,” ni želel špekulirati o morebitnih scenarijih. Spomnil pa je, da v tem trenutku vlada zelo negotovo stanje. “Ne vemo, ali bo prišlo do oblikovanja vlade, kakšna bo ta vlada, morda nas čakajo celo še enkrat predčasne volitve, in stranka mora biti čim bolje pripravljena na vsakršno situacijo,” je poudaril. Ob tem je omenil tudi možnost delovanja v opoziciji in ponovil, da zanje pride v poštev samo sodelovanje v levosredinski vladi.

Bo Tomažu Gantarju uspelo s prestola DeSUS-a izriniti starega mačka Erjavca? (Foto: STA)

C. Š., STA