fbpx

Erjavec se je zaposlil v podjetju, ki je v času njegove politične kariere dobilo za več kot 100 milijonov državnih poslov!

Nekdanji predsednik stranke DeSUS (Foto: STA)

Iskratel, podjetje, kjer je dobil službo sedaj že nekdanji predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec, ki se je še ne dolgo tega nadejal premierskega stolčka koalicije KUL, je v času njegove politične kariere s proračunskimi posli zaslužilo več kot sto milijonov evrov, razkriva aplikacija komisije za preprečevanje korupcije Erar.

Kot je razvidno iz spodnjega grafa, je Iskratel izrazit pospešek pri pridobivanju državnega denarja dobil leta 2014, ko so se njihovi prejemki od proračunskih porabnikov približali 20 milijonom evrov. V enem letu. Leto kasneje, leta 2015, pa so celo poskočili čez 2o milijonov evrov. Gre za obdobje, ko je Karel Erjavec opravljal funkcijo podpredsednika vlade, predsednik vlade pa je bil Miro Cerar.

Dobro znano je sicer, da je Erjavec svojo politično kariero desetletje in več gradil na brezsramni obljubi, da bodo upokojenci mesečno prejemali pokojnino v višini 1000 evrov. Ker so upokojenci kmalu spoznali, da gre le za prazno obljubo, je seveda temu primerno podpora Erjavcu pričela postopoma upadati.

Vir: Erar

Iz Erarja je razvidno tudi, kje je Iskratel dobil največ proračunskega posla. Daleč na vrhu je z več desetimi milijoni evrov direkcija za infrastrukturo. Milijonske posle je imel v preteklih letih Iskratel z družbami iz skupine Slovenske železnice, pa z Javno agencijo za tehnološki razvoj RS, Akademsko raziskovalno mrežo Slovenije, Stanovanjskim skladom RS in različnimi ministrstvi.

Vir: Erar

Iskratelovi posli pod ministrom Erjavcem
Iskratel je z ministrstvom za obrambo ustvaril več kot dva milijona evrov prihodkov. Tudi v času, ko je bil minister za obrambo Karl Erjavec, ki je funkcijo opravljal dvakrat, prvič v mandatu 2004 – 2008. Takrat je prvo večje, dvesto tisoč evrov težko nakazilo, Iskratel dobil decembra 2007. Naslednje, več kot 170 tisoč evrov, so dobili junija leta 2008. Potem pa še eno decembra 2008, mesec dni po tistem, ko je Erjavec odšel z ministrstva. Drugič je postal minister za obrambo 2018 in ostal na položaju do leta 2020. Tudi v tem času so na račun Iskratela iz ministrstva za obrambo prihajala nakazila.

Vir: Erar

Iskratel, kjer bo Erjavec opravljal delo pomočnika glavnega direktorja Željka Puljića za širitev na tuje trge, je podjetje, ki deluje tudi skozi nadvse eksotične davčne oaze. Javno dostopni podatki namreč kažejo, da je Iskratel v zadnji letih posloval skozi številne davčno sumljive države. Denimo Iran, Bolivija, Belize, Mavricij, Ukrajina, Kazahstan, …

Sara Kovač