fbpx

Erjavec uničil odnose z zahodom – zdaj že trinajstič na obisku v Rusiji, v ZDA ni bil še nikoli!

Foto: Twitter

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je v četrtek začel dvodnevni delovni obisk v Rusiji. Očitno se zelo rad mudi pri ruskih kolegih, saj je v svoji dolgoletni karieri Rusijo obiskal kar trinajstkrat, medtem ko v ZDA, na primer, ni bil niti enkrat. O njegovi “ljubezni” do Rusije in slovenski “jugo diplomaciji” pa so poročali tudi hrvaški mediji.

Hrvaški Jutarnji list se je osredotočil predvsem na Erjavčevo srečanje z ministrom za zunanje zadeve Sergejem Lavrovom, s katerim se je pogovarjal tudi o arbitraži. Kot kaže, želi Erjavec dobiti čim večjo podporo Rusije v tem mejnem sporu. Morda se je tudi zato odločil, da je čas že za trinajsti obisk. Ob tem pa še naprej ignorira kritiko slovenske javnosti, da je na račun odnosa z Rusijo v zadnjih letih zanemaril odnos z ZDA, še piše hrvaški medij.

Podobno tudi hrvaški spletni medij Dnevno.hr piše, da slovenska opozicija tako vladi kot ministru Erjavcu očita neuravnoteženo zunanjo politiko in pro-ruska stališča. Ob tem so citirali tudi evropskega poslanca dr. Milana Zvera, ki je septembra dejal, da teža slovenske zunanje politike v mednarodnem in evropskem prostoru že več let stagnira in pada zaradi strateških napak večih levih vlad, sedanja pa je zunanje zadeve pripeljala do absurdne situacije.

Hrvaški medij je še spomnil, da je bil v Rusiji večkrat tudi zdajšnji predsednik države Borut Pahor. Obiskal je tudi Turčijo in Iran, do česar je opozicija prav tako kritična, saj meni, da s tem pošiljamo napačna politična sporočila v Evropsko unijo.

Na ministrstvo za zunanje zadeve smo že poslali vprašanja glede pogostih obiskov Karla Erjavca v Rusiji. Med drugim nas tudi zanima, ali morda minister načrtuje obisk ZDA. Na odgovore še čakamo.

Pozitivna ministra
Največ pozornosti sta sicer zunanja ministra po navedbah ministrstva za zunanje zadeve namenila “obravnavi dvostranskih odnosov med državama”, izmenjala pa sta stališča tudi “o aktualnih regionalnih in mednarodnih vprašanjih, zlasti o razmerah na Bližnjem vzhodu in severnokorejskem polotoku. Izmenjala sta stališča o položaju na Zahodnem Balkanu, problem nerešenih vprašanj meja ter s tem v povezavi uresničevanje arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško”.

Ministra sta pozitivno ocenila predvsem napredek v gospodarskem in kulturnem sodelovanju ter konstruktivno sodelovanje na multilateralnem področju.

Danes, drugi dan obiska, se je Erjavec srečal še z ministrom za zveze in množične komunikacije Ruske federacije Nikolajem Nikiforovom.

A. P.