fbpx

Erjavec znova destruktivno brezupen

Karl Viktor Erjavec (Foto: STA)

Saga okrog vložene konstruktivne nezaupnice opozicijskega četverčka KUL se nadaljuje. Kandidat za mandatarja Karl Erjavec je povedal, da bo naslednji teden vložil konstruktivno nezaupnico z desetimi poslanskimi podpisi. A vse kaže, da je to le poskus, da del levih opozicijskih strank umiri medijsko propagando osrednjih medijev. “Še ena napoved vložitve konstruktivne nezaupnice s strani t. i. KUL in potencialnega mandatarja Karla Erjavca, predstavlja predvsem nemočen trzaj aktualne levo-liberalne oziroma levo-sredinske politične zasedbe, težko pa verjamem, da bi pripomogla k pomiritvi pripadajočega dela slovenske javnosti,” nam je zaupal politolog in ekonomist dr. Neven Polajnar.

Koalicija KUL je resnična politična komedija. Po odstopu prvotnega kandidata KUL, profesorja na Ekonomski fakulteti Jožeta Pavlić Damijana, je prva izbira postal dolgoletni predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec. Pred kamerami je izjavil, da ga podpirajo tudi štirje poslanci DeSUS-a. Ne smemo pozabiti, da je Erjavec v zadnjem mescu dni velikokrat zavajal slovensko javnost s svojimi izjavami. Tako so se tudi tokrat hitro našli dvomljivci, ki v besede mandatarja koalicije KUL, niso prepričani. “Praktično vse, kar je povedal Erjavec, ne drži,” je zapisal novinar Bojan Požar.

Zaradi svojih stališč se je v medijskem ognju znašel poslanec DeSUS Branko Simonovič. Za Slovenske novice je izjavil, da je čas za konstruktivno nezaupnico, da se že enkrat preštejejo. Ob tem je prosil za razumevanje predsednika vlade Janeza Janšo, ki jim je dal rok do srede, da se v DeSUS odločijo, ali bodo zastopali barve koalicije ali opozicije. “Mi smo formalnopravno, če spoštujemo sklepe organov stranke, opozicija. Res pa, da smo zadnjič glasovali, kot da smo koalicija. Se pa o tem nismo dogovarjali, vsakdo je glasoval po svoji vesti,” je za Slovenske novice izjavil Simonovič.

Robert Polnar že potrdil, da je Erjavec odigral še eno lažnivo predstavo za slovensko javnost
Ponovno kot nič kolikokrat je Erjavca na laž postavil poslanec poslanske skupine DeSUS Robert Polnar. Vodstvo stranke ga je že pred časom izključilo iz stranke, a kljub temu Polnar še vedno nastopa v poslanski skupini omenjene stranke. Tudi sam se je slišal z enim izmed poslancev, ki so bili danes na sestanku z Erjavcem.

Polnar je tako za Slovenske novice izjavil, da psi lajajo, karavana pa gre naprej. Sestanek je bil tudi danes brezpredmeten, zagotavlja Polnar. Ovrgel je navedbe Erjavca, da bodo preostali štirje poslanci podprli Erjavca za mandatarja. Žal so poslanci DeSUS žrtve medijske histerije vse od lanskega poletja. Takrat je medijski kartel v službi tranzicijske levice preganjal nekdanjo predsednico stranke DeSUS in ministrico za kmetijstvo Aleksandro Pivec za “nekaj rezin pršuta” v podjetju Vinakras in nočitve v Izoli. Zaradi ogromnega medijskega pritiska je Pivčeva odstopila in na predsedniško mesto DeSUS-a se je vrnil Karl Erjavec.

https://twitter.com/Mirko_Mayer/status/1356573066340536320

Vedno bolj se izkazuje, da je bila vrnitev Erjavca načrtovana zelo premišljeno. Z zavajanji pa je tudi večino poslancev svoje stranke prinesel naokrog. Tudi zadnje izjave iz tabora poslancev DeSUS nakazujejo, da so danes bolj kot kaj drugega, ustvarili piar dogodek za medijski monstrum skrajne levice, z namenom, da si kupijo medijski mir. To pravilno ugotavlja profesor na Fakulteti za družbene vede, dr. Miro Haček. Opazovalec slovenske politike ob tem spomni na izjavo vodje poslanske skupine DeSUS-a Franca Jurše, da so podpisali zato, da bodo imeli mir. “Glasovanje je itak tajno. Ne gremo v ekstremno opozicijo, ker pa druge pač trenutno v Sloveniji ni, bomo projektno podpirali vlado,” komentira dr. Haček.

Večinski mediji se nočejo sprijazniti s tem, da sedanja vlada z razliko od nekdanjih levih vlad delo dobro. Mednarodni podatki kažejo zelo solidno sliko Slovenije na področju brezposelnosti in tudi zelo poceni zadolževanja, kar je ključno v tej fazi zdravstvene krize. Vlada je obljubila in aktivno dela na ustanovitvi Demografskega sklada, kar je bil eden izmed pogojev stranke DeSUS, da so vstopili v vlado.  Poslanci DeSUS-a, se zavedajo, da je aktualna oblast za njihovo upokojensko bazo naredila veliko več kot so iztržili v vladah Alenke Bratušek, Mira Cerarja in Marjana Šarca.

Politolog dr. Neven Polajnar o vloženi konstruktivni nezaupnici Karla Erjavca:
Še ena napoved vložitve konstruktivne nezaupnice s strani t. i. KUL in potencialnega mandatarja Karla Erjavca, predstavlja predvsem nemočen trzaj aktualne levo-liberalne oziroma levo-sredinske politične zasedbe, težko pa verjamem, da bi pripomogla k pomiritvi pripadajočega dela slovenske javnosti.

Politični akterji, ki zastopajo ta del slednje, ne odražajo namreč več dejanske volje le-te (enako velja tudi in zlasti za vladni SMC). Od zadnjih volitev se je zgodilo kar nekaj ključnih družbenih in političnih prelomov, ki so tovrstno sliko izredno predrugačili: naj se navežem le na odstop bivšega predsednika vlade, ali pa na vprašanje korona krize.

Neven Polajnar (Foto: Facebook)

Pri slednji s strani parlamentarnih levo-sredinskih strank ni bila ponujena nobena jasna in resna alternativa oziroma takšna, ki bi bila vsaj prepoznana kot nekaj, kar je bistveno drugače od aktualne politike in v kateri bi se od slednje odstopajoči del slovenske javnosti prepoznal.

To vlogo so namreč prevzela različna družbena in politična gibanja, ki pa so tako v slovenskem političnem, kot tudi medijskem prostoru za zdaj marginalizirana. Vse večji del tega volilnega telesa pa se preliva tudi med neopredeljene, kar opozarja na resno politično apatijo v slovenskem političnem prostoru.

Luka Perš