fbpx

Erjavec znova napovedal vložitev nezaupnice, pred tem mora v red spraviti še svojega ministra in nekatere poslance

Foto: STA

Nesojeni KUL kandidat za mandatarja Karl Erjavec meni, da minister za kmetijstvo Jože Podgoršek z nadaljevanjem dela v Janševi vladi krši statut DeSUS, kar bodo tudi obravnavali organi stranke. Erjavčevo razburjenje je razumljivo, saj je po številnih preložitvah za 15. januarja napovedal vložitev konstruktivne nezaupnice, ki jo mimogrede on sam sploh ne more vložiti, saj s pičlimi 394 glasovi ni bil izvoljen za poslanca državnega zbora. Glasov podpore pa ima še vedno premalo, po njegovem le 43.

Po izstopu stranke DeSUS iz vladne koalicije – za kar je poskrbel predsednik stranke Karl Erjavec, je z ministrskega položaja odstopil tudi minister za zdravje Tomaž Gantar. Tako je namreč zapisano tudi v 41. členu statuta stranke: “V primeru izstopa DeSUS iz vladne koalicije, mora njen minister odstopiti. V kolikor to ne stori, mu preneha članstvo v stranki.” Po odhodu stranke iz vladne koalicije, je Erjavec sicer dejal, da bo dopustil izjemo in da lahko Gantar ostane minister, dokler bo takšna odločitev predsednika vlade Janeza Janše. Gantar je sicer kmalu za tem vseeno odstopil, njegovo ministrsko mesto pa je zasedel, vsaj začasno, premier Janša.

Kar se tiče drugega poslanca stranke DeSUS, Jožeta Podgorška, pa Erjavec očitno ni enakega mnenja kot pri Gantarju. Podgoršek namreč še vedno vztraja na mestu kmetijskega ministra, kar Erjavcu ni po godu. Podgoršek že tudi pred odhodom stranke iz vladne koalicije, ni bil odločen glede podpore izstopu stranke iz vlade Janeza Janše. Dejal je, da si po njegovem mnenju stranka DeSUS zasluži enotnost, poleg tega pa je tudi ocenil, da ima aktualna vlada posluh za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter da sprejema ukrepe, ki jih predlagajo za pomoč tem sektorjem. Erjavcu, ki niti v svoji stranki ni deležen velike podpore, seveda ni všeč, da ga tudi Podgoršek ne uboga.

Foto: STA

Erjavec se spreneveda, da nezaupnice ne bodo vložili z namenom, da bi rušili vlado
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je sicer konstruktivno nezaupnico vladi Janeza Janše, ki je bila načrtovana za preteklo leto, odložil in sedaj napovedal, da bo vložena 15. januarja, ne glede na to, koliko poslancev se bo pod predlog podpisalo. Po poročanju STA, Erjavec pričakuje 43 poslanskih podpisov – kar pa je seveda premalo. Erjavec namerava v tem času nadaljevati neformalne pogovore s predstavniki stranke SMC, ki je sicer odrekla podporo Erjavcu. Organi LMŠ, SD, DeSUS in SAB so njegovo kandidaturo za mandatarja podprli, medtem ko so iz Levice sporočili, da bodo organi stranke o konstruktivni nezaupnici, podpisih poslancev in podpori Erjavcu odločali v sredo.

Erjavec tudi pričakuje, da bodo na tajnem glasovanju o nezaupnici vladi dosegli potrebnih 46 poslanskih glasov za izvolitev novega predsednika vlade. “Treba je vedeti, da je še nekaj časa do vložitve konstruktivne nezaupnice. Je pa nujno potrebno, da DZ pove, kakšno politiko želi v prihodnosti,” je pojasnil in zatrdil, da nezaupnice ne bodo vložili zato, da bi rušili vlado, ampak zato, da bi zaustavili rušenje države. “Vidimo, da je vlada neuspešna pri epidemiji, ogrožena je neodvisnost institucij, posega se v svobodo medijev. Mi želimo ustaviti to denormalizacijo države,” je že zlajnano ponovil in dodal, da tudi želi, da smo v družbi držav, ki sodijo med jedrne države EU, saj Madžarske, Poljske ne vidi kot naših glavnih partnerjev. Pri tem je ravno zanimivo, da je Erjavec s svojimi stališči nasprotovanja liberalnemu kapitalizmu med politiki še najbližje Orbanovi Madžarski, ki zagovarja iliberalni model kapitalizma.

Erjavec jezen, ker Podgoršek ni ravnal po njegovih pričakovanjih
V izjavi za javnost pa je Erjavec tudi povedal, da DeSUS-ov kmetijski minister Podgoršek z vztrajanjem na položaju krši statut stranke, kar bodo organi stranke obravnavali. Podgoršek namreč po izstopu stranke iz koalicije ni odstopil s položaja, tako kot je z mesta ministra za zdravje odstopil Tomaž Gantar. Podgoršek odstopne izjave Janši ni poslal, neuradno pa se že nekaj časa ugiba, da tega niti ne namerava storiti. Po Erjavčevih besedah so sklepi izvršnega odbora in sveta stranke zelo jasni. Kot je pojasnil, je bil sklep sprejet predvsem zaradi ministra za zdravje, da ne bi doživljal očitkov, da je zapustil vlado čez noč v takšnih razmerah. Pričakoval je, da bo tudi Podgoršek odstopil, ko se bo Janša odrekel Gantarju.

Sara Bertoncelj